News:

Koristeći Profile, Modify profile i Look and Layout možete promijeniti izgled foruma, odnosno izabrati neku drugu temu.

Main Menu

Januar 2013.

Started by bole, December 31, 2012, 08:30:56

Previous topic - Next topic

NK sve ce biti dobro

evo fb grupa pod nazivom meteo crna gora najavljuje obilnu kisu od nedjelje, pogotovo na planinama, ne znam da li je ta grupa u nekom srodstvu sa hmzcg, jer primjecujem da pomno prate situaciju i da li je jedna takva prognoza u ovom trenutku izvjesna ?
Sutjeska je naša dika, to je snaga pobjednika,
volimo vas mi smo s vama, vi ste radost Nikšićana!

skener

Quote from: Krivi on January 15, 2013, 21:33:32
Dosmrđela je više ova kiša! I dalje pada.

Mislim da si rano to rekao  :05:

SnowHunter

Teško je i zamisliti kakav je to intenzitet snijega kada za 10 minuta padne 3.1mm. To bi otprilike bilo 20cm/h!!!  :75: Kako li je sada na Durmitoru?  :78:

Na Vučju kamere više ne rade, nije isključeno da je nestalo struje...  :78:  Gledajući prognoze za narednih 7-8 dana i ono što se dešava danas mislim da će planine iznad 1500mnm dobiti više snijega nego u februaru prošle godine.  :120:

skener

Quote from: NK sve ce biti dobro on January 15, 2013, 21:35:23
evo fb grupa pod nazivom meteo crna gora najavljuje obilnu kisu od nedjelje, pogotovo na planinama, ne znam da li je ta grupa u nekom srodstvu sa hmzcg, jer primjecujem da pomno prate situaciju i da li je jedna takva prognoza u ovom trenutku izvjesna ?

Da, ali oni nisu rekli nista sto karte tj modeli ne vide, novi EC daje znacajno otopljenje od 20-og, samo se nadam da ce se to promijeniti, ali ovo je tema za prognoze

prenka

Kisa i samo kisa ,i neka pada meni je mila   :101:  T 7.2  i po ams-u 2.4 mm padavina u zadnjih 10 min u Podgorici .Bice zanimljivo ujutro vidjeti kada se saberu brojke padavina za citavu CG . Mislim da je svaki dio CG dobio solidne padavine  :122:

Bura

Quote from: prenka on January 15, 2013, 21:52:45
Kisa i samo kisa ,i neka pada meni je mila   :101:

Ovdje smo isti  :18:
______________________________________--

U Baru kiša jakog intenziteta, naiđe koje zrno gráda, grmljavina se dosta prorijedila - čuje se samo po neka u daljini... T 8.2°C .
Bolje gram nafake no kilo mozga.

Mađo

Đeste forumaši  :11:
Ih koliko ste ispisali danas, trebalo je vremena dok sve pročitam.  :02:
Čestitke svima koji su viđeli snijeg danas. Ekstra je što će panuti mnogo snijega u našim planinama.

U Tivat je cijelo vrijeme padala umjerena do jaka kiša, a od popodnevnih sati nonstop je grmjelo i lampaló.  :52: Ima dosta bujica po putu, i jezera po putu,posebno u industrijskoj zoni.

Što se tiče Njegušah, ludo vrijeme danas, miks svega i svačesa, od kiše i kišurine pa susnježice,klapavice,snijega i muzgavice.Grmi i lampá i dalje. :55: Ipak, formiralo se nekih 2-3 cm snijega na tlu, u stvari to je više ká kâšá , ma to ninašto ne ličí.Sranje.  :46:
Palo je otprilike oko 60 litara kiše od kad sam krenuo na posao.
Trenutno pada kiša i susnježica, kadkad i mokar snieg,i bogomi je studeno.  :81:
Temperatura zraka:  1.6°C
Smjer i brzina vjetra:  N 1.3 m/s
Relativna vlaga:  94%
Tlak zraka:  907.7 hPa
Oborine danas:  69.8 mm

Najniža temperatura zraka:  0.4°C u 18:52
Intenzitet oborina:  4.2 mm/sat
Neprekidne oborine:  173.8 mm
Oborine u ovom mjesecu:  174.2 mm

skener

Niksic skok T na 2.2 zbog jakog juznog vjetra koji je poceo da duva...kisa naravno ne posustaje

Nikola

Quote from: skener on January 15, 2013, 22:07:12
Niksic skok T na 2.2 zbog jakog juznog vjetra koji je poceo da duva...kisa naravno ne posustaje
Uvijek pomislim da se javljas iz Nk,da cim je vjetar okrenuo smjer i T i padavine se mijenjaju.

Miloš

Evo, bio sam u pravu.  :48:

Quote from: Miloš on January 15, 2013, 19:26:16
Vjerujem da je na Njeguše bilo svega i svačega danas, i trebalo bi da je palo makar nekoliko cm snijega do sad.

Quote from: Mađo on January 15, 2013, 22:00:06
Što se tiče Njegušah, ludo vrijeme danas, miks svega i svačesa, od kiše i kišurine pa susnježice,klapavice,snijega i muzgavice.Grmi i lampá i dalje. :55: Ipak, formiralo se nekih 2-3 cm snijega na tlu, u stvari to je više ká kâšá , ma to ninašto ne ličí.Sranje.  :46:

Gotovo istovremeno probio topliji vazduh sa juga u Nikšiću i Kolašinu i porast temperature. Nisam siguran da li to ima kakve veze sa slabljenjem padavina, ili je jednostavno odnekud probila topla advekcija. Ali čudno mi je što je baš u tom pojasu, jer se zna da su primorje i Žabljak osjetljiviji na takve prodore.

SnowHunter

Žabljak 11.1mm snijega u zadnjih sat vremena!  :119:  :119:  :119:

Mađo

Bravo Miloše, prognoza za desetku.  :109: :109:

Quote from: SnowHunter on January 15, 2013, 22:15:08
Žabljak 11.1mm snijega u zadnjih sat vremena!  :119:  :119:  :119:

Mislim da je to ipak mokri snijeg, ne onakav kakav smo navikli da pada u Žabljaku. Trenutno je gore 0.1°.  :23:
Možda se varam, ali mislim da to nemože dati porast visine snijega za više od 10 cm, čak pitanje je jeli toliko ga pridodalo za zadnju uru, s obzirom da je palo već prilično novoga-moralo je doći do slijeganja usljed težine...
Takvi snjegovi padaju u mojim krajevima, pa eto znam koliko mm vodenog taloga pokaže kišomjer nakon mokrog, a koliko nakon suvoga snijega. 

Miloš

U narednih sat-dva naglo slabljenje padavina, ugasila se konvekcija iznad mora, a i slojasta oblačnost se čisti.

skener

Quote from: nikolA on January 15, 2013, 22:13:04
Quote from: skener on January 15, 2013, 22:07:12
Uvijek pomislim da se javljas iz Nk,da cim je vjetar okrenuo smjer i T i padavine se mijenjaju.

Hahahaha, srecom pise lokacija sa koje se javljam  :11:   mada sam iz Nk pa malo vise pratim taj grad  :03:

SnowHunter

Quote from: Mađo on January 15, 2013, 22:25:39 Mislim da je to ipak mokri snijeg, ne onakav kakav smo navikli da pada u Žabljaku. Trenutno je gore 0.1°.  :23: Možda se varam, ali mislim da to nemože dati porast visine snijega za više od 10 cm, čak pitanje je jeli toliko ga pridodalo za zadnju uru, s obzirom da je palo već prilično novoga-moralo je doći do slijeganja usljed težine...Takvi snjegovi padaju u mojim krajevima, pa eto znam koliko mm vodenog taloga pokaže kišomjer nakon mokrog, a koliko nakon suvoga snijega.

Vjerujem da daje 1cm po milimetru padavina, jeste jugov, ali mislim da se na tlu u dodiru sa već napadalim snijegom ne topi. Žabljak ima i odličnu podlogu, pola metra praktično presovanog snijega, neće se mnogo slijegati. Očekujem metar ujutru...  :105: Ovakvi snjegovi kad (ako) smrznu su daleko izdržljiviji na topljenje od lanjskih - sjetimo se da je prošlogodišnji snijeg topli i suvi mart ''počistio'' samo tako, čak i u planinama. Šteta je što će Žabljak i narednih dana biti blizu sniježne granice, inače bi možda dostigao lanjske brojke. Ali, vjerujem da bi zone iznad 1600m mogle nadmašiti prošli februar.  :78: Ako ne po visini, onda sigurno po količini ''zarobljene'' vode u sniježnom pokrivaču.

sanjin

Жабљак је отишао у минус, други пут данас. Тако да се снијег сигурно добро прима.  :122:

Mađo

Quote from: SnowHunter on January 15, 2013, 22:43:01
Vjerujem da daje 1cm po milimetru padavina, jeste jugov, ali mislim da se na tlu u dodiru sa već napadalim snijegom ne topi.

Da se razumijemo, nijesam rekao da se topi nego da takav snijeg sadrži znatno više vode u sebe nego snijeg koji smo inače "navikli" da pada u Žabljaku,otuda je zapravo i tolika količina izmjerena otapanjem.  :03:
Zato kažem da tih 11 mm padavina za sat vremena vjerovatno predstavlja porast tu do ~10 cm,jer ipak svojom "težinom" gubi tu do par cm na ukupnoj visini.
Izračunajte, ajde onako otprilike, koliko bi to bilo novog snijega - tih 11 mm padavina za sat vremena ali pri temperaturi od -5° i pri,recimo, sjevernom strujanju ?  :03:
------
Padavine skoro stale. Možda malo kišice. T 2.7°, u porastu.

Miloš

Fenomenalan dan, nema šta!  :109:

I večeras se dešava još nešto jako zanimljivo. Južni vjetar malo po malo probija svuda u unutrašnjosti, od Podgorice pa do Pljevalja, uz porast temperature. Dok primorje ima blagi pad temperature uz slab sjeveroistočni vjetar. Eto, nek i ta situacija ostane zabilježena, s obzirom da je poznato gdje prvo porbija jugo.  :27:

SnowHunter

Za snijeg važi što i za čovjeka - sto ljudi, sto ćudi -  :120:  tj. sto snjegova svaki različit, milijarde pahulja nijedna ista.  :79: Samo nek pada, ja srećan - a centimetri ionako služe samo za statistiku. Slažem se s Milošem, definitivno dan za pamćenje - vrijedi svih stotinu dosadnih, ljetnjih dana.  :121:

Sad je Kolašin u zoni jakih padavina, mjeri 8mm zadnji sat, na Žabljaku se polako smiruje 2.5mm zadnji sat.

Krivi

Opet ođe poče kiša.
GGMU!

Mađo

Susnježica. T 1.8°

Fraka

Pada T po visini... neka neka

michael

У току ноћи у Војводини, на југозападу и западу Србије местимично киша, на планинама изнад 1000м понегде и суснежица и снег. На овом подручју локално се очекује и око 20 л/м2 кише за 12 сати.
У Београду повремено киша углавном слабог интензитета.
На југу Баната јак и олујни југоисточни ветар са ударима изнад 20м/с.  http://www.hidmet.gov.rs/ciril/upozorenja/index.php

Nikola

Sad ce brzo presnijezit u Nk,nula se prevlaci preko Cg i trajace do cetvrtka popodne.

Stala kisa svitka u daljini ka jugu.

skener

Quote from: nikolA on January 16, 2013, 00:13:48
Sad ce brzo presnijezit u Nk,nula se prevlaci preko Cg i trajace do cetvrtka popodne.

Stala kisa svitka u daljini ka jugu.

To bi onda znacilo da kad stigne novi jaci talas padavina sjutra popodne pa do cetvrtka popodne padace snijeg u nk... problem se samo da ne predje u kisu jer vec u petak tokom dana dolazi do prestanka padavina i postepenog pada T