News:

Omogućen je pristup forumu TAPATALK-om

Main Menu

Januar 2013.

Started by bole, December 31, 2012, 08:30:56

Previous topic - Next topic

sanjin

Mađo

Quote from: Fraka on January 12, 2013, 17:58:44
Madjoni, izadjoh jutros pjeske bogomi blizu bukovice, citav dan sam se opucio.. ne pamtim ovakav umor! trebalo mi je 5 ura, ili vise a onda kolima nazad.. ima snijega komad bogomi... a tacno je nedje ispod zanjevoga dola kod onih borova bila granica...

Svaka čast  :45:  Bukovica ima dva lica- sa ove moje strane je golet pa su jugo i sunce ubili stari snijeg te lišé ovoga novoga ne izgleda ništa posebno, a sa druge strane što gleda na Nahiju u osojé je stanje odlično,više ga ima nego na Žabljak  :27: Možda još bolje stoji snijeg od Čekanja do Dubovika,ponajviše zbog toga što je teren dosta zaklonjen od sunca.  :83:
Najbolje snijeg čuva Golo Brdo i rupe i kotline u tom području,što se tiče reona 1200-1300m,i vjerujem da tu prednjači Trešnja.
--------
Vedro,mrâz.  :81:
Temperatura zraka:  -4.3°C
Smjer i brzina vjetra:  SE 0.0 m/s
Relativna vlaga:  95%
Tlak zraka:  918.7 hPa
Oborine danas:  10.0 mm

Fraka

Ja ne znam sto je sto tu, ali primjetio sam da ima velikih razlika na raznim mjestima.. Nedje je skoro golo a nedje ima 20+ cm ka nista... Svakako obozavam ovaj kraj... uh..

michael

Quote from: Mađo on January 12, 2013, 22:28:37

Svaka čast  :45:  Bukovica ima dva lica- sa ove moje strane je golet pa su jugo i sunce ubili stari snijeg te lišé ovoga novoga ne izgleda ništa posebno, a sa druge strane što gleda na Nahiju u osojé je stanje odlično,više ga ima nego na Žabljak  :27: Možda još bolje stoji snijeg od Čekanja do Dubovika,ponajviše zbog toga što je teren dosta zaklonjen od sunca.  :83:
Najbolje snijeg čuva Golo Brdo i rupe i kotline u tom području,što se tiče reona 1200-1300m,i vjerujem da tu prednjači Trešnja.

i Zabljak ima šumu i zalatke momci  :83:

Mađo

Quote from: michael on January 12, 2013, 23:23:21

Naravno, ali mi nemamo tu visinu i položaj i opet smo bolji.  :119: :67:

michael

Quote from: Mađo on January 12, 2013, 23:50:55
Quote from: michael on January 12, 2013, 23:23:21

Naravno, ali mi nemamo tu visinu i položaj i opet smo bolji.  :119: :67:

u čemu?  :32:

prenka

Podgorica   2.6c   vedro vjetar 1m/s istocni

SnowHunter

Quote from: michael on January 12, 2013, 23:56:15 u čemu?  :32:

Možda je makar dio odgovora u ovome:

Lokacija gdje je u neko davno vrijeme postojala stanica na Ivanovim Koritima je - 42°23'N, 18°51'E, 1350mnm. Dakle, Ivanova Korita na 100 metara nižoj nadmorskoj visini su bez problema redovno imala veće maksimalne snjegove od Žabljaka. Pri tome, istine radi, valja reći da su žabljački snjegovi duže trajali... Da dodam da je legendarne zime 1954. na Ivanovim Koritima zabilježeno čak 490cm snijega, što je za Žabljak, makar se tako čini, nedostižno. Nažalost, danas je tako - ono što se ne izmjeri i zvanično ne dokumentuje kao da se nije ni desilo, a koliki su maksimalni mogući snjegovi u našim visokim planinama ostaje nepoznanica?  :78: :78: :78:

skener

Zabljak naglo porastao za 5 stepeni, sad je  -8.6...najhladnije u Kolasinu -11.1

Pg 3.5

michael

Quote from: SnowHunter on January 13, 2013, 01:16:20
Quote from: michael on January 12, 2013, 23:56:15 u čemu?  :32:

Možda je makar dio odgovora u ovome:

Lokacija gdje je u neko davno vrijeme postojala stanica na Ivanovim Koritima je - 42°23'N, 18°51'E, 1350mnm. Dakle, Ivanova Korita na 100 metara nižoj nadmorskoj visini su bez problema redovno imala veće maksimalne snjegove od Žabljaka. Pri tome, istine radi, valja reći da su žabljački snjegovi duže trajali... Da dodam da je legendarne zime 1954. na Ivanovim Koritima zabilježeno čak 490cm snijega, što je za Žabljak, makar se tako čini, nedostižno. Nažalost, danas je tako - ono što se ne izmjeri i zvanično ne dokumentuje kao da se nije ni desilo, a koliki su maksimalni mogući snjegovi u našim visokim planinama ostaje nepoznanica?  :78: :78: :78:

bravo, fala

uzgred @SH, koja je stanica na najvećoj nadmorskoj visini koja mjeri visinu snijega u CG?

SnowHunter

Najvjerovatnije Žabljak na 1450m, nekad davno padavinske stanice su bile na Mokrom (Veruša) na 1500m i na Trsi na 1480m. Moglo bi biti da je ova padavinska stanica na Trsi i dalje aktivna, na sajtu zavoda piše da je bila aktivna krajem 2006. Nažalost, ti podaci i ako postoje, nama običnim smrtnicima nijesu dostupni... :82: S druge strane, čak 17% CG teritorije je iznad 1500m i to i dalje ostaje terra incognita.

Nek ostane zabilježen i satelitski snimak od juče, Rumija je izgleda fino prošla sa snijegom :109:

Nikola

Pg 2.9c oblacno,HN 0.5RR,sad ce Cetinje prije povlacenja visinske nule da ugrabi jos malo snijega i Nk ce vidjet snijeg.

edit: na Ct poceo snijeg.
Hn 0.8RR

Pg 3.3c

Nikola

donmirko

Jel se ovo sitno cudo isto snijegom zove   :63:

Nikola

Quote from: donmirko on January 13, 2013, 08:47:47
Jel se ovo sitno cudo isto snijegom zove   :63:

Kod mene ima po neka krupnija.

Стенли

Sitan snijeg.  Kakvo iznenadjenje, ja tek sad vidjeh.   Suv snijeg kao barut, hvata se vec na dosta povrsina.  Cas pojaca cas oslabi.  Garac u snijeznoj zavjesi.   :111:  :114:

EDIT: Temperatura 1.2°C.

Mađo

Pada jak snijeg, par cenata se primilo. T 0.5°

niksicki

Prije kad sam krenuo na posao je pomalo provijavao,sad je krenuo malo jace,ali je i dalje to provijavanje :)

vanja

nevjerovatno.nisam mu se nadao. dako krene jace malo.....

EagleS

snijeg u pg slab  :116:

temperatura nešto iznad 3c stvarno visoka za snijeg, mad je to na 2 metra
The absence of evidence is not the evidence of absence

snesko belic

Pocele krupne pahulje  :04:  :116:   :79:

Стенли

Ustajem iz kreveta, kad pada sitan snijeg suv, na neke povrsine vec prionuo.. Evo slika od prije 20min..

I dalje pada slab snijeg, sad vec nesto krupnije pahulje.. mozda bude i nesto dosta ozbiljnije od padanja, jer Garac je pravcem put Niksica u bas gustu zavjesu.

EDIT:  Snijeg pojacava i to dobro.

Стенли

Evo usuo je jak sitan snijeg, prima se na sve povrsine. Odoh malo u setnju.  Kakav prizor, ljepota.   :105:   :114:  :114:

bole

Rogami temp 2.5 C susnijezica vs snijeg u pojacanju :)

Mađo

Umjeren snijeg.  :116:  :81:
Temperatura zraka:  0.8°C
Smjer i brzina vjetra:  N 1.8 m/s
Relativna vlaga:  92%
Tlak zraka:  919.7 hPa
Oborine danas:  0.0 mm

Najniža temperatura zraka:  -7.3°C u 2:48