News:

Omogućen je pristup forumu TAPATALK-om

Main Menu

Januar 2013.

Started by bole, December 31, 2012, 08:30:56

Previous topic - Next topic

Стенли

Bravo SH, samo mislim da si pogrijesi Tmin za PG.. bacih pogleda na AMS, nije pokazivala ispod 1°C.

SnowHunter

Nije greška, podgoričke brojke ne uzimam sa grafa AMS, već iz zvaničnog synop izvještaja.  :122: Ako je greška u synopu, nije do mene...

U svakom slučaju, jutros je Podgorici za 0.2°C izmakao mrazni dan i skoro je izvjesno da će njihov broj u ovom mjesecu iznositi 3. A ovako izgleda istorija podgoričkih mraznih dana (Tmin<0°C) u januaru za period 1949-2013:

Nikola

:45: SH po ovome se vidi koliko je dekada 2000-2010 bila toplija od predhodnih u Pg po Tmin<0c u januaru,ali isto tako govori kako je bilo hladnijih perioda pa nekoliko godina toplijih,mada to zavisi od oblacnosti najvise naravno,recimo i u proslosti smo imali i manje mraznih dana 1955 cak nijedan.

Dobro bi bilo kad budes imao vremena da postavis Tmax<0c za Pg u bilo kom od zimskih mjeseci ili po zimi ukupno.

Oblacno,pretezno visoka oblacnost i prijatno 8c

Стенли

Evo nesto aktuelno.  Oce pa oce baba da me ubijedi da ce snijeg, veli ne mogu mene noge prevarit pazi sto ti velim.. Ja reko nece bako nema padavina.  :11:  I stvarno tako i izgleda kao da oce, oblaci bijeli, hladno.  Na Garac kao da pocinje snijeg ,ali to je samo izmaglica.  Simpaticno, dako omanu modeli, pa nocas zabijeli.  Ja iskreno vise babi vjerujem.   :27:

Transmat

Quote from: Стенли on January 28, 2013, 17:21:55
Evo nesto aktuelno.  Oce pa oce baba da me ubijedi da ce snijeg, veli ne mogu mene noge prevarit pazi sto ti velim.. Ja reko nece bako nema padavina.  :11:  I stvarno tako i izgleda kao da oce, oblaci bijeli, hladno.  Na Garac kao da pocinje snijeg ,ali to je samo izmaglica.  Simpaticno, dako omanu modeli, pa nocas zabijeli.  Ja iskreno vise babi vjerujem.   :27:
da ti ta Baba nije clan ovog foruma, ima dugacko ime ? :)  :64:  :116:

SnowHunter

Quote from: nikolA on January 28, 2013, 17:05:52 Dobro bi bilo kad budes imao vremena da postavis Tmax<0c za Pg u bilo kom od zimskih mjeseci ili po zimi ukupno.

Ledeni dani u Podgorici su veoma rijetki, pa ih evo svih na spisku - od zadnjeg je prošlo punih 16 godina:

Nikola

SnowHunter  :121: hvala,sacuvao sam sliku u PC veoma mi je korisna.

Transmat

@SnowHunter, ne sumnjam u tvoje podatke, posto su sigurno svi iz synopa.
Naravno pravila su pravila, i ako je T-max u jednom trenutku (neka je to i 5 min) preskocila 0 onda to vise nije ledeni dan. Sjecam se da je bilo par puta situacija kad je skoro citavo popodne bilo ispod 0 (ali eto, ipak u jednom trenutku preskoci u +) nije ih bilo mnogo..  mozda 4-5 puta u zadnjih 15 god koliko pratim temp. i to pocetkom prosle decenije..
svaka cast za ove podatke  :109: , da me neko pitao , koliko ih je bilo u prosloj deceniji smio bih se kladit da ih je bilo 4-5, obrukao bih se..

Kako je bila zeznuta ova 1956 god  :79:

SnowHunter

Jednostavno, vrlo je teško da Podgorica ostane u cjelodnevnom minusu. Prošlog februara smo imali veliki minus po visini, primjer za 10.02:

plus snijeg na tlu tokom 25 uzastopnih dana i opet nije bilo dovoljno za ledeni dan. Evo svih dana sa Tmax ispod 2°C od 2000-te do danas:

skener

Quote from: Transmat on January 28, 2013, 17:55:17
@SnowHunter, ne sumnjam u tvoje podatke, posto su sigurno svi iz synopa.
Naravno pravila su pravila, i ako je T-max u jednom trenutku (neka je to i 5 min) preskocila 0 onda to vise nije ledeni dan. Sjecam se da je bilo par puta situacija kad je skoro citavo popodne bilo ispod 0 (ali eto, ipak u jednom trenutku preskoci u +) nije ih bilo mnogo..  mozda 4-5 puta u zadnjih 15 god koliko pratim temp. i to pocetkom prosle decenije..
svaka cast za ove podatke  :109: , da me neko pitao , koliko ih je bilo u prosloj deceniji smio bih se kladit da ih je bilo 4-5, obrukao bih se..

Kako je bila zeznuta ova 1956 god  :79:

I 1963  :29:

sanjin

-6.2 je bila Tmax 23.01.1963??  :29:

SnowHunter

-15°C na 850hPa jedini siguran recept za podgorički ledeni dan  :120:

Miloš

Ne znam da li je u Baru ikada zabilježen ledeni dan, za mog života vjerovatno nije. Ubjedljivo najhladniji dan koji pamtim je onaj čuveni 24. januar 2000. sa Tmax od +0.9°C i 9cm snijega.  :08:
Od tada se ništa slično nije ponovilo...

SnowHunter

Zanimljivo je da je zvanična barska Tmax tog 24.01.2000. cijelih 10.9°C, jer je upravo toliko izmjereno prethodnog dana u 21h. Tako ispada najhladniji 25.1.2000. kada je maksimalac išao do 1.7°C. Još samo jednom od 2000. je Tmax bila ispod 2°C i to 17.12.2001. takođe 1.7°C. A ovo su svi barski ledeni dani:

Krivi

Dakle svega je pet mraznih dana u Baru bilo? A i ta brojka je odlična. Čudi me da 1965 nije bilo ledenih dana, jer je tad i ođe bilo dobrog snijega. A, ako ti nije problem, SH, da postaviš podatke za mraznih dana, u januaru?
GGMU!

SnowHunter

Barski mrazni dani u januaru:

Miloš

Hvala na podacima SH!  :45: Odavno zime u Baru nisu kao što su nekad bile, ako je vjerovati ovim podacima. Samo nas je zima 1999/2000 podsjetila kako je to nekada znalo da bude.
Nije loše ponekad ovako prisjetiti se...  :101:

Zvonce

Quote from: Стенли on January 28, 2013, 17:21:55
:05:e ne znam za tvoju babu, ali ja sam na forum ušla da vidim da li će snijeg jer me tako boli lomljena noga da je to nenormalno! A boljela me je samo ispred neke jake hladnoće...uh, kida, ne mogu se namjestiti :22: :21: :02:
Sve što dođe, ja sam mu naredan!

Fraka

Slab do umjeren snijeg u Beogradu
T 0.6. lijepo pada, opet ce zabijelit sve.

Al3k5aNd4R

Quote from: SnowHunter on January 28, 2013, 15:13:12
Nije greška, podgoričke brojke ne uzimam sa grafa AMS, već iz zvaničnog synop izvještaja.  :122: Ako je greška u synopu, nije do mene...

U svakom slučaju, jutros je Podgorici za 0.2°C izmakao mrazni dan i skoro je izvjesno da će njihov broj u ovom mjesecu iznositi 3. A ovako izgleda istorija podgoričkih mraznih dana (Tmin<0°C) u januaru za period 1949-2013:

po ovome sto ja odje vidjeh. 54' je bila veoma hladna godina a naredne 55' nije bilo mraznih dana, da bi 10ak godina nakon toga iz dva navrata bilo jako hladno, isto tako veoma hladno je bilo i 2000 god. naredne nije bilo mraznih dana da bi prosle, opet nakon desetak god opet udario pomet..
❄❄❄ --> Podgorica <-- | ❄❄❄ |My gallery on 500px | Mačka mala | ❄❄❄

SnowHunter

Trebalo bi primijetiti da su na grafiku samo podaci za januar mjesec, ne za cijelu godinu. Pa evo podgoričkih mraznih dana u cijeloj kalendarskoj godini:

Da bi stekli još precizniju predstavu o hladnoći neke zime, evo i broja mraznih dana u svakoj zimskoj sezoni (mrazni dani u PG se javljaju u periodu novembar-april, ali je u aprilu zapravo bio samo jedan mrazni dan 08.04.2003.  :120:):

demijan

veceras je oko ponoci pocela kisa da bi brzo preslo u snijeg koji je slab do umjeren,padao do 5h.padavine 0,8.snijeg 1cm.t min 0,2.trenutno oblacno t 1,1

Mađo

Sunčano je.  :81:
Temperatura zraka:  5.3°C
Smjer i brzina vjetra:  ESE 1.8 m/s
Relativna vlaga:  61%
Tlak zraka:  922.4 hPa
Oborine danas:  0.2 mm

Najniža temperatura zraka:  -3.4°C u 0:10
Najviša temperatura zraka:  5.3°C u 10:29

E da, zaboravih napomenuti da snijega i dalje ima u prosjeku 5 cm.

bole

Sad bijah napolje  do prodavnice...Bolestina kako je toplo lagano bez jakne u trenerku.... :46: T8C

michael

Quote from: bole on January 29, 2013, 19:07:46
Sad bijah napolje  do prodavnice...Bolestina kako je toplo lagano bez jakne u trenerku.... :46: T8C

ja sam sad iz setnje. hladnije je u odnosu na danas, što je normalno. ali jutros kada sam krenuo na posao, dočekalo me iznenađenje - neobično toplo vrijeme pa čak i za PG. na Vedro vrijeme , očekivao sam bar neku hladnoću. Ogrnuo kaput i šal, a ono banja  :75:

ima nešto u vezi ove zime. bliži smo siutaciji da se otisne u suprotnost od prošlogodišnje. jednostavno, hladnoće nema na vidiku osim nekih 10% vjerovatnoće za tamo neđe... možda za par godina zaključimo da je prošla godina izuzetak, a ne reper za pravilo, očekivanje i poređenje!?  :103: