News:

Omogućen je pristup forumu TAPATALK-om

Main Menu

Oktobar 2012.

Started by Bura, September 26, 2012, 21:41:25

Previous topic - Next topic

Bura

Već počinjemo da pratimo kakvo nas vrijeme očekuje u oktobru. Deseti mjesec često donosi zanimljive vremenske prilike.  :81:
Bolje gram nafake no kilo mozga.

Bura

Početak oktobra će izgleda proteći u sunčanom i toplom vremenu. Nikakve zanimljivosti na vidiku  :82: .

Fraka

Bura

Ima li šta od ove kišice što se vidi u utorak?

Fraka

Ec vidi nesto za 7 dana, dok je glavni gfs nesto zabrazdio. Ali kontrolni je dobar...

Bura

Sadašnji modeli daju za 240h, po visini za naše predjele. Al' za 10 dana se može izmijeniti. Izgleda kiša i zahlađenje za vikend.  :23:

Nikola

EC 12 Z nesto sprema za 6-7 dana ali jos mi je to blijedo.

Cirius

EC 0 Z  jutros potvrdio zanimljiva dešavanja za  144+.  Još je rano gledati da li će to da bude neki suvi hladni prodor ili će poći malo zapadnije i proizvesti ciklon i padavine,  ali trenutno izgleda kao pravi summerkiller    :119:

Madjo

Po zapadnim krajevima Crne Gore evo nešto kiše śutra.  :81:

Fraka

Koliko se samo razlikuju Ec i GFS..ovo je ona situacija, vrlo rijetka kad je Ec optimistican... nadam se da je u pravu  :61:

Dzoni

Sad odgledah na RTS1 dugorocnu prognozu HMZS za oktobar (iako znamo da je tacnost takve prognoze najcesce mala).

Zanimljivo, mimo 7-8 dana prolazne kise ukupno u mjesecu (u intervalima uglavnom od oko 1-2 dana) ostatak mjeseca prognoziraju kao Miholjsko ljeto, sa temperaturama od 20 do cak 30c  !

snesko belic

Yr.no daje fino zahladjenje na durmitoru  :04:  :79:

Fraka

Quote from: Dzoni on October 01, 2012, 12:42:16 Sad odgledah na RTS1 dugorocnu prognozu HMZS za oktobar (iako znamo da je tacnost takve prognoze najcesce mala).

Zanimljivo, mimo 7-8 dana prolazne kise ukupno u mjesecu (u intervalima uglavnom od oko 1-2 dana) ostatak mjeseca prognoziraju kao Miholjsko ljeto, sa temperaturama od 20 do cak 30c  !

Uh dobro je, znaci da kupim lopatu za snijeg  :120:

Madjo

Quote from: Fraka on October 01, 2012, 14:31:10 Uh dobro je, znaci da kupim lopatu za snijeg  :120:

Komotno, ja ti jemac  :07:  I dobro je izmaži sa šarenom slaninom, da štó lakše opada suvi snijeg šnje.  :05:
-----
Po zadnjim izlazima Wrf-a, moglo bi bit śutra ozbiljnije kiše, uglavnom u zapadnom dijelu Crne Gore. :52:
Nmm se još nije apdejtová, ali se čini da će bit opet po njegovome- poneđe malo kišice i to je to.  :72:

Cirius

Večerašnji  gfs 18 Z  se priključio ovom prodoru na  144+  koji  EC  crta u posljednjih par izlaza ...   kvota pala na  2,20    :120:

winter

Bice ovo zanimljivo za ispratit iz  1 u 1  :77: :122:

Cirius

Temperature su najzad u padu,  od danas će biti  4 - 5 stepeni niži maksimalci do kraja sedmice ...   a za kraj vikenda je jutrošnjim izlazima potvrđen prodor   :114:    koji će dodatno da obori temperaturu  -  sudeći po gruboj rezoluciji trenutno  -  za punih 10'C  u južnim i  15'C u kontinentalim predjelima     :116:    Kvota pada na  2,05      :103:

mirko

Oce li biti kise ili ce biti samo suvo zahladjenje?

Nikola

Quote from: mirko on October 02, 2012, 14:44:38 Oce li biti kise ili ce biti samo suvo zahladjenje?
U nedelju i ponedeljak ima predispozicije da bude neke slabe kise,ali jos je daleko.

Stefan600

Samo da ne padne kisa!  :46: Zahladjenju se radujem, svakako!!!  :105:  :109:  :45:
Februar 2012. :)

petar

cirus i ja sam upravo vidijo da ce stic zahladjene al ne bas za 15 c to bi znacilo da ce podgorica imati maksimalnu 10 ili 11 c a ja sam ovamo vidijo maksimalno od 17 c u podgorici

Fraka

Petre, u klimatskim okvirima Podgoricu ubrajamo u juzne krajeve, tako da oko 10 stepeni razlike je sasvim realno. 15 stepeni (ili vise na osnovu zadnjih izlaza) ce imati sjeverni krajevi, prvenstveno planine. GFS vidi i prvu nulu iznad nasih planina, ali daleko je to.. No mogo bi poprsit snijeg po vrhovima.

scepo

Cini mi se da od ovog zahladjenja nece bit nista...Ec ublazio dosta ako se ne varam :71: :31:

Nikola

EC i GFS 12 Z konacno slicni,u ponedeljak svuda hladnije,u utorak malo tolije,a EC od 10-tog vidi neku  prostranu visinsku dolinu sa sjeverozapada Evrope  :08:

Cirius

Quote from: scepo on October 02, 2012, 20:35:13 Cini mi se da od ovog zahladjenja nece bit nista...Ec ublazio dosta ako se ne varam :71: :31:

Jeste,  ublažio ga je večeras   :46:  nadam se da će ga vratiti sljedeći izlazi  ...   kvota skočila na 2,90     :14:

Petre evo Fraka ti je odgovorio ...  kod ovakvih prodora velike su razlike sa dvije strane Dinarida.  Mi često pod  'kontinentalnim' predjelima - u klimatološkom smislu -  ne podrazumijevamo Zetsko-bjelopavlićku ravnicu, južne planine, Cetinje, Nikšić ...   mi smo od kontinentalnih masa odvojeni planinama,  a stalno pod uticajem Mediterana.  I kad se desi prodor sa 'suvim' zahlađenjem,  ovamo je znatno slabiji i kraće traje.