News:

Omogućen je pristup forumu TAPATALK-om

Main Menu

Avgust 2012.

Started by Bura, July 30, 2012, 16:26:31

Previous topic - Next topic

Nikola

U ponedeljak temperatura po visini izmedju 22 i 24 stepena a u utorak od 24-26C.Od srijede slijedi blagi pad temperature jaci na sjeveru ali na jugu ce biti i dalje vruce.Utorak ce biti vjerovatno najtopliji dan ove godine kad u ZB ravnici temperatura moze dostici 42-43C,od srijede blag pad T koji ce se nastaviti i tokom narednih dana tako da cemo imati prijatnije temperature u drugoj polovini naredne sedmice.

Madjo

Evo kako NMM vidi raspored polja temperature po visini i temperature u prizemlju, danas u najudarnijem terminu.  :81:

Madjo

Samo da obradujem turiste koji planiraju boravit narednija dana u Crnoj Gori da će temperature bit u postepenom padu.  :11:

Miloš

Juče su modeli stidljivo nazirali i mogućnost neke konkretnije promjene oko 14-15. avgusta, ali danas je to nestalo. Ipak, ne bih isključio mogućnost da se to vrati u narednim izlazima.
U svakom slučaju, čini se da ono najgore od ovoga ljeta upravo prolazi...

Dzoni

Pa evo pogledajte za danas situaciju, ocekivali smo od danas dobar pad temperature, medjutim PG ce i danas ici oko 40c, za sjutra slicna temperatura,jadno nam je to "zahladjenje" ... Gledam u Srbiji vec zestok pad,oko 30c svuda a za vikend ce biti proljecnih 23-25c ! Mi to necemo dozivjeti prije kraja septembra kako je krenulo !

Stefan600

Bogami si u pravu dzoni. Nema srece odje.. Volio bih samo da bude lijepo vrijeme u septembru kad se krene u skolu, eto to. A onda od novembra, pocinje nasa sezona  :11:
Februar 2012. :)

Miloš

Zanimljivo je da poslednjih par izlaza WRF-a i NMM-a crtaju padavine na jugu zemlje u noći između petka i subote, dok globalni modeli ni ne naziru mogućnost za tako nešto. Vidjećemo, možda zaluta koji pljusak...

michael

Riječ MOŽDA je ključna riječ. Sve nam se svodi na možda, po pitanju kiše. J....i popodnevni lokalni pljuskovi (malo grada) i grmljavina, a i to ako đe uleti.

Globalno - j....i smo ježa, lokalno - kako ko bude imao sreće, pri čemu sve to 80% u naredna tri dana, zaključno sa danas. To je prognoza narednih 10dana... :20:

Miloš

Šta da se radi, ljeto je ljeto... :26: U julu smo ipak imali jednu kišu kod koje su šanse bile znatno veće od "možda" da padne onako kako treba u cijeloj zemlji. I desilo se. Doduše, da bi se ovaj pakao prekinuo, treba da se zavrti pravi jesenji ciklon koji bi natapao ove krajeve danima uz pad temperature. A takav ciklon obično dočekamo u septembru, ili čak u oktobru. A do tada, biće dobro dokle god možemo da kažemo "možda padne kiša, postoje šanse za koji pljusak..."

Madjo

I Nmm i Wrf crtaju neke padavine na jugu, posebno na jugozapadni dio i okolo Boke, u toku noći.  :23:
E sad nijesam pametan čega će to panut,vjerovatno od mase sa istoka Mediterana, ako je tako nema leba ot toga.  :110:
Nadam se da griješim.  :28:

Miloš

Ne vjerujem, Mađo, da će to biti išta većih razmjera. I ako bude nešto, biće to lokalni razvoji konvektivne oblačnosti u našim planinama. A s obzirom na sjeveroistočno strujanje, ne očekujem ništa u Baru, možda samo sa druge strane planina.

Miloš

Gotovo niotkuda se pojaviše neke padavine za sjutra prijepodne na kartama globalnih modela.  :08: WRF te padavine crta malo zapadnije, na Hrvatskom primorju, dok ih NMM za sada ne vidi. Zanimljivo je da u prethodnoj situaciji od prije neku noć globalni modeli nisu vidjeli padavine, a ovi lokalni jesu. U oba slučaja, male su količine u pitanju.

Sjutra su poslednje šanse za kišu pred sušni period koji nailazi. Od 15. se postepeno vraćaju vrućine, ali djeluje da neće ići preko 35°C uskoro...

MeteoLaik

Hvala Bogu i za ovo malo osvježenja. Nadam se da više neće biti preko 36,37' C. Baš sam gledao stanje u avgustu prošle godine. Nije bilo baš sjajno.

Dzoni

Quote from: MeteoLaik on August 12, 2012, 21:43:02 Nadam se da više neće biti preko 36,37' C.

Zalud se nadas, vrucine se vracaju od srijede...od cetvrtka i za vikend icice PG iznad temperature tijela opet !

michael

Quote from: Dzoni on August 12, 2012, 21:52:42
Quote from: MeteoLaik on August 12, 2012, 21:43:02 Nadam se da više neće biti preko 36,37' C.

Zalud se nadas, vrucine se vracaju od srijede...od cetvrtka i za vikend icice PG iznad temperature tijela opet !

do 20-tog šanse da će pasti neka iole ozbiljna kiša ravne šansama da će zeta osvojiti Ligu UEFA, a bogomi i koji dan posle mrka kapa. ja sam na planinama do prvog, uglavnom, ujutru se bez jorgana ne može, i uveče bez duksa...

MeteoLaik

Ko ne vjerova onoma' da će Zeta igrat' Ligu šampiona?  :05: hehehe

MI smo ođe osuđeni na ovu vrućinu. No, od sjutra na posao, pa dako brzo prođu ovi vrući dani.

Nikola

Do 20-tog avgusta stabilno vrijeme,lokalno na planinama bice kratkotrajne nestabilnosti.

Temperature nece prelaziti 38/39C u najtoplijim podrucjima.

Kako za sad vide karte naredni vruci talas iz Afrike pogodice Spaniju i Francusku,tako da mislim da je prethodni talas bio vrhunac ljeta kod nas.

Dzoni

Kako sad materijal pokazuje od utorka pa do kraja naredne nedelje naslucuje se novi vreli talas sa temp i do/oko 40c za podrucje Podgorice !
Temp na z850 24-25c...

Cirius

Jeste,  nema osvježenja ni na horizontu prognostičkog meterjala još ...   :34:       Teža mi je treća dekada avgusta nego cijelo ljeto     :46:     Iza nas su dvije prilično različite godine,  kad gledamo ovaj period:  prošle je bio onaj ubistveni septembar    :36:    a pretprošle je summerkiller došao neđe na prelazu avgusta u septembar čini mi se i nakon njega se ljeto više nije  'oporavilo'.  Nadam se reprizi ovog drugog.

Dzoni

Tipujem-nista prije oktobra za nas u kaznu !  :26:

Fraka

Bogomi opet cemo se opasno primac cetvorki... auh vise, dosta je...  :34:

Madjo

Ne  :72: mi se ništa.  :20:  :19:  Taman kad treba da očekujemo da ljeto sa srećom krepá ...  :34:

ehtelion

a ni meni...ali dobro je sto tamo jos uvjek preovladava zelena boja:)

Miloš

Prognoze za naredni period su krajnje pesimistične. Vraćaju se velike vrućine i temperature do 40°C u Podgorici.  :26: Nikakvog zahlađenja ili padavina nema na vidiku... :02: