News:

Koristeći Profile, Modify profile i Look and Layout možete promijeniti izgled foruma, odnosno izabrati neku drugu temu.

Main Menu

Sezona požara 2012. i kvalitet vazduha u naseljenim mjestima

Started by Cirius, March 20, 2012, 14:51:22

Previous topic - Next topic

Krivi

Danas su citav dan planine bile u dimu, a nocas je i Mjesec narandzaste il zute boje, nesto izmedju. Ugusismo se vise.
GGMU!

IvanZD

Pa što se to tamo događa, pa jel itko gasi te požare? Imate li vi uopće kakve avione? Izgorit će cijela CG :(  I onda pročitam na nekom vašem internet portalu pišu da su vrućine uzrok požara, ma kakva je to glupost? Pa i kod nas u Slavoniji su temperature išle do 40 pa nema požara! Uzrok su ljudi koji pale ili namjerno iz ovih ili onih razloga (smatram da je takvih najviše) ili nepažnjom!

Katastrofa :(

Madjo

Quote from: IvanZD on August 30, 2012, 11:31:06
Pa što se to tamo događa, pa jel itko gasi te požare? Imate li vi uopće kakve avione? Izgorit će cijela CG :(  I onda pročitam na nekom vašem internet portalu pišu da su vrućine uzrok požara, ma kakva je to glupost? Pa i kod nas u Slavoniji su temperature išle do 40 pa nema požara! Uzrok su ljudi koji pale ili namjerno iz ovih ili onih razloga (smatram da je takvih najviše) ili nepažnjom!

Katastrofa :(

Pozdrav Ivane  :03:

Gase se požari, vatrogasci i mještani su na terenu, premoreni,iscrpljeni... ne mogu stizati koliko se pali, nažalost.  :56:
Mi imamo 4 aviona za gašenje požara , da ih imamo 40 ne bi stigli sve ugasit.
Ovo što vidiš na satelitu je dim od velikih šumskih kompleksa koji gore na području Orjena koje je uglavnom nenaseljeno, i čitave centralne i zapadne Crne Gore.

Rade

DOBIO SAM INFORMACIJU DA JE ZAGAĐENOST U VAZDUHU MNOGO VEĆA NEGO ŠTO SE GOVORI I DA SE PORED PRAŠKASTIH ČESTICA U VAZDUHU NALAZE I TEŠKI METALI, PA JE DOBRO DA NE IZLAZITE OSIM AKO BAŠ MORATE. PRIJE 3 DANA JE PRIMLJENO 72 LJUDI SA SIMPTOMIMA TROVANJA, MNOGI MI SE DANAS ŽALE NA GLAVOBOLJU, MUČNINU I SL!

Stefan600

Bogami su meni vrata od sobe otvorena evo vec 3 dana nisu zatvarana.  :10:  :22:
Februar 2012. :)

skener

Quote from: Rade on August 30, 2012, 12:04:40 DOBIO SAM INFORMACIJU DA JE ZAGAĐENOST U VAZDUHU MNOGO VEĆA NEGO ŠTO SE GOVORI I DA SE PORED PRAŠKASTIH ČESTICA U VAZDUHU NALAZE I TEŠKI METALI, PA JE DOBRO DA NE IZLAZITE OSIM AKO BAŠ MORATE. PRIJE 3 DANA JE PRIMLJENO 72 LJUDI SA SIMPTOMIMA TROVANJA, MNOGI MI SE DANAS ŽALE NA GLAVOBOLJU, MUČNINU I SL!

Ne cudi me to uopste,ovo je uzas,eto oni zvanicno kazu da je jutros prisutnost cestica u vazduhu u 10h bila 182 mq po metru kubnom,a dozvoljeno je 50 sto je rekord do sad.
A koliko je nezvanicno ko zna...aali bitno jer da mora proci 35 dana da bi se govorilo o opasnom zagadjenju vazduha,briga njih sto se pogusismo,Sunce se ne vidi.
A kako stvari stoje gusicemo se mi u ovom dimu i narednih 7 dana...

Madjo

Quote from: Rade on August 30, 2012, 12:04:40 I DA SE PORED PRAŠKASTIH ČESTICA U VAZDUHU NALAZE I TEŠKI METALI,

Teški metali mogu biti u vazduhu od industrije,vozila,zagađivača...  a nikako od šumskih požara.

Fraka

Treba vjerovat ljudima sto daju podatke. Odlicno znamo kako se mi osjecamo kad raznorazni komentarisu kako hmz skriva zvanicne podatke i ostale budalastine.

Rade

Quote from: Madjo on August 30, 2012, 12:54:52
Quote from: Rade on August 30, 2012, 12:04:40 I DA SE PORED PRAŠKASTIH ČESTICA U VAZDUHU NALAZE I TEŠKI METALI,

Teški metali mogu biti u vazduhu od industrije,vozila,zagađivača...  a nikako od šumskih požara.

Naravno, meni su rekli neki ljudi da dim iz kapa zbog dima od požara ne može da ide više pa se miješaju, zbog toga metali u vazduhu.

Rade

Quote from: Fraka on August 30, 2012, 12:59:02 Treba vjerovat ljudima sto daju podatke. Odlicno znamo kako se mi osjecamo kad raznorazni komentarisu kako hmz skriva zvanicne podatke i ostale budalastine.

Ne skrivaju oni koji ih daju, oni rade test na praškaste materije, ja sam rekao da ima metala jer sam dobio takvu informaciju.

Bolje ti je poređenje kao kad smo mi upozoravali zimus ljude na snijeg a nikoga nije bilo briga.

Stefan600

Zatvorio sam prozore i vrata i stavio klimu na ventilaciju. E sad, zanima me da li ce ona da mi ubaci onaj vazduh sto je spolja? Bojim se da mi jos vise dima ne ubaci?

Cirius

Quote from: stefan96 on August 30, 2012, 13:27:33 Zatvorio sam prozore i vrata i stavio klimu na ventilaciju. E sad, zanima me da li ce ona da mi ubaci onaj vazduh sto je spolja? Bojim se da mi jos vise dima ne ubaci?

Klima je zatvoren sistem,  vraća tvoj vazduh iz sobe ohlađen i donekle prečišćen,  samo moraš onu mrežicu prati redovno i ...   ne znam imaš li još kakvih filtera u aparatu ...  Uglavnom,  ne može ti uvući ništa spolja,  osim ako rupa u zidu kroz koju cijevi za freon prolaze do spoljnje jedinice nije dobro zatvorena.

Sunce danas i u sred dana zamućeno izgleda,  a dima je još više nego juče ...   not good     :23:  

Stefan600

Shody

Mislim da je Hrvatska puno bolje organizirana što se tiće vatrogasaca od Crne Gore... U Hrvatskoj ove godine ima oko 8500  požara bez ikakve materijalne štete, a imamo samo 4 kanadera... Sretno ljudi !

Pozdrav od kolege vatrogasca,  nedajmo se  !!  :116:

Rade

Quote from: Shody on August 30, 2012, 14:30:58 Mislim da je Hrvatska puno bolje organizirana što se tiće vatrogasaca od Crne Gore... U Hrvatskoj ove godine ima oko 8500  požara bez ikakve materijalne štete, a imamo samo 4 kanadera... Sretno ljudi !

Pozdrav od kolege vatrogasca,  nedajmo se  !!  :116:

Hrvatska je mnogo ispred nas po organizovanosti u bilo čemu.

Njihov GSS ima neuporedivo više članova, imaju svoja vozila, opremu, organizovanost...

Fraka

skener

Quote from: Fraka on August 30, 2012, 14:45:40 219,3 µg/m3  :54: :55:

I po cuvenoj Agenciji to NIJE ALARMANTNO!!!  Da ne pricamo kako je u drugim gradovima,u Nk npr,kazu rezultati iz drugih gradova za 10 dana hahahha

vanja

vidi se i osjeca se danas u pg da je ovo najgori dan sto se tice zagadjenosti...vec nekoliko dana se budim u cik zore  i to me budi dim a ne neka obaveza ili slicno...vidljivost je veoma smanjena i okolna brda se ne vide a obliznje zgrade na 100 200 metara su u nekoj vrsti tanke izmaglice

vanja

Quote from: skener on August 30, 2012, 12:33:26 aali bitno jer da mora proci 35 dana da bi se govorilo o opasnom zagadjenju vazduha,briga njih sto se pogusismo,Sunce se ne vidi.

pa i oni udisu ovaj dim...mislim da je vise problem do zakona koji je (da upotrijebim laksi termin) smijesan!

Cirius

To je taj dim,  real time    :77:    posljednja slika obično kasni oko 30 min,  na IR  15-ak min.  

http://www.sat24.com/zoomloop.aspx?ir=false®ion=eu&lat=42&lon=17

Možda južni vjetar promijeni nešto   :78:  ali ga danas i tokom noći još neće biti,  a pitanje i sljedećih dana koje jačne ...

skener

Quote from: vanja on August 30, 2012, 15:54:40
Quote from: skener on August 30, 2012, 12:33:26 aali bitno jer da mora proci 35 dana da bi se govorilo o opasnom zagadjenju vazduha,briga njih sto se pogusismo,Sunce se ne vidi.

pa i oni udisu ovaj dim...mislim da je vise problem do zakona koji je (da upotrijebim laksi termin) smijesan!

Udisu ga i oni,samo sto NE SMIJU reci koliko je alarmantno

Cirius

http://www.cdm.me/drustvo/crna-gora/praskastih-cestica-cetiri-puta-vise-od-dozvoljenog

Evo nađoh nešto na google-u ...  pošto mi volimo komparacije sa Čileom,  evo kako tamo stvari stoje,  ukratko :

''Chile readjusted its emissions measuring standards in 1998, allowing officials to declare air pollution alerts when the concentration of particles per cubic meter surpasses 200, a state of pre-emergency at 300 and a full air quality emergency when it reaches 400 particles per cubic meter.

In 1998 there were 89 days in Santiago when the heavy particulate matter measurements (PM10) exceeded acceptable limits, leading to an 11 percent increase in the number of hospital visits for respiratory illnesses among newborns.''

-------

Dakle,  ta zemlja bi u trenutnim okolnostima u Podgorici  (219,3 µg/m3)  digla uzbunu zbog zagađenja vazduha,  na preko  300  µg/m3  bi išla na neko pred-vanredno stanje,  a na preko  400  µg/m3   bi proglasila vanredno stanje zbog zagađenja vazduha  :77:

--------

Evo je i jedne američke tabele,  koja naše trenutno zagađenje stavlja u  veoma nezdravu zonu  (preko 300 je opasno) :

Pollution Standard Index

0-50      GOOD
51-100    MODERATE
101-199    UNHEALTHY
200-299    VERY UNHEALTHY
300-500    HAZARDOUS

--------

Za kraj,  zaključak Svjetske Zdravstvene Organizacije,  koji zagađenje preko  200 µg/m3  smatraju ozbiljnim zagađenjem i u tim danima smrtnost kod ljudi raste i do 20%    :

''During major pollution events, such as those involving a 200-µg increase in particulate levels, an expert panel at the World Health Organization (WHO) estimated that daily mortality rates could increase as much as 20 percent ''

vanja

dakle napolje ne izlaziti bez maske! valjalo bi neko upozorenje napraviti. stvarno se osjeca. ne znam kad sam ovo procitao sto je cirus stavio il je auto sugestija ili je dim veci tek sad ga jos vise osjecam. napolju sunce sija ali je hlad.nevjerovatno! mislio sam da odradim trening jedno 2 sata ali pretpostavljam da nije pametno po ovome????