News:

Omogućen je pristup forumu TAPATALK-om

Main Menu

Prognoze,pitanja i odgovori

Started by Banjo, August 24, 2010, 15:22:28

Previous topic - Next topic

ehtelion

vidjecu, zavisi od visine i vrste snijega. Na Prekornici se u onom kuloaru lagano moglo kopati iako nije bilo preko 1m snijega. Razlog tome je kompaktnost snijega. evo sad procitah svoj poslednji post-ponekad sam znam biti konfuzan i nedorecen. vjerovatno si me razumio, mislio sam na vrece za spavanje, a ko nema, moze i obicna najlonska vreca ili jos bolje ona folija za spasavanje. To bi trebao svako da ima u rancu bez obzira na godisnje doba i visinu.

Rade

Ima nas 33 za uspon! Bilo je danas posla oko organizacije ali se eto i to skoro završilo.

Idemo autima i svi će imat mjesta.

Zna li se pada li noćas gore snijeg, je li očišćen put do korita?

Transmat

Quote from: Rade on February 18, 2011, 18:51:25 Ima nas 33 za uspon! Bilo je danas posla oko organizacije ali se eto i to skoro završilo.

Idemo autima i svi će imat mjesta.

Zna li se pada li noćas gore snijeg, je li očišćen put do korita?
Trenutno ne pada nigdje..
A mislim i da nece.
Ne znam da li je put ciscen ali i ako jeste, mozda vjetar nabaci snijega na put??
Dobro se obucite, bice mnogo hladno!!! Vjetar ce probijati do koske. Srecan put, ja od sjutra opet nisam tu :)

A sad bas nesto gledam napolje puni mjesec...  bas je dobro, uzivanje.

ehtelion

33 je fin broj. Ko ide sporije neka se toplije obuce, u protivnom ce trpjeti hladnocu. Penjemo se sa juzne strane?!

Rade

Još ne znam sa koje, sjutra ćemo dogovorit.

Dobio sam nedavno vunjeni prsluk, ne znam da li njega da nosim mjesto aktivne majce kratkih rukava

ehtelion

zavisi kakva ti  je jakna. Ja sam nosio Koflach na Prekornici a kako je bilo bas toplo (do 5-6 stepeni) a ja obukao dvoje debelih zimskih carapa, skvasila mi se noga, i to od cistog znoja jer je spoljasnji dio unutrasnje cipele bio suv kao barut. Ponesi ga, pa vidji kakva je temperatura gore. Na kraju, i ako bude toplo pri penjanju, sigurno nece biti tako dok budemo cekali gore.

Rade

Jaknu imam neku tresspass skijašku što sam davno kupio... Onda vunjeni džemper, neki duks i jakna... Samo da mi vruće ne bude

Rade

Još jedno pitanje, oćemo li imat oblačnosti večeras, tj. sjutra ujutro?

Rade

Prije detaljne reportaže samo par stvari o vremenu.

Sinoć je bilo poprilično hladno na Kučkim koritima, snijeg čvrst na dosta mjesta zaleđen. Vjetar je duvao sjeverni, a od nekih 22:30 do oko 01:00 padao je slab snijeg.

Transmat

Dobro, znaci sve je proteklo kako treba?
A za vrijeme, bas tako smo i predvidjali..  :11:
Skretah vam paznju na vjetar i na index rashladjivanja, ali sigurno ste imali dobre jakne.

Rade

Kako sam nekad fotografisao munje pa bih sad malo da se vratim tome, zanima me kako najbolje mogu znat kad nadolazi grmljavina ?

Miloš

To se najlakše može prognozirati na osnovu radarskih snimaka, a nažalost nijedan meteorološki radar ne pokriva Crnu Goru.
S obzirom da nema radara, od pomoći mogu biti satelitski snimci kod kojih se na osnovu oblika oblaka može procijeniti da li je u pitanju grmljavinski:
http://www.sat24.com/ba
Postoje i karte sa tzv. munjobrojačima, koje takođe mogu biti od pomoći:
http://www.blitzortung.org/Webpages/index.php?lang=en&subpage_0=5

Rade

Madjo

Bogami Rade imaćeš kolegu u svom naumu  :11:  Jedva čekam da počne lampat, no zaebano bez stativa. Imaš li ti kakve na prodaju ?

Rade

Ja imam neki HAMA-in koji sam uzeo prije neke dvije godine i super me služi, ali planiram u narednom periodu nešto ozbiljnije da uzimam ;)

Miloš

Ja imam i fotoaparat i stativ, ali džaba kad su u Beogradu noćne munje prava rijetkost. Žao mi je što nisam imao dobar fotoaparat u Baru recimo avgusta 2005. ili juna 2006. Moglo se svako veče uslikati na stotine munja. Tako da mi za sad jedini uspješni "munjolov" u životu bio ovaj: http://www.meteo.co.me/forumi/index.php?topic=243.msg7438#msg7438

Madjo

Odličan munjolov   :109:  

Kod mene nijesu baš tolika rjetkost sijevanje i grmljavina noću, ali imam dosta sužen ugao slikavanja; dalje, pri oblačnom vremenu jedva se nazire rasvjeta iz sela,zna često da se dio oblačne baze spušti gotovo do polja, onda čujem grmljavinu čak i udar groma neđe blizu a blicanje se ne vidi.  :23:  Nikakve koristi ni kad bih odio na vr Krsca da slikavam put mora, redovno magla zatvori pogled, da ne spominjem kišu i vjetar  :55: a i dosta bi bilo rizično, jer čoek nosi gvožđuriju sa sobom, bilo bi  :36: :36:   .......

isprobava sam fotografisanje noću, ukapira sam koje parametre treba podesit, ali nemam apsolutno nikakvog iskustva što se tiče munjolova.

Rade

Staviš najniži ISO, obično 100, blendu na oko f/11, brzina okidača na nekih 15,20 sekundi i daljinski okidaš aparat ;)

Madjo

Na ovaj Fudži ide ISO do 64  :83: a brzina okidača maksimum 8 sekundi da se podesi,čini mi se da je tako  :78:
što je veća blenda propust svjetlosti je manji, zar nebi trebalo bit tako  :78:  Npr f/11 manje fata svjetlos no f/3.4  :78:

Daljinski nemam, ali mogu koristit tajmer jel

ehtelion

daljinski ti je samo radi udobnosti, zavalis se u neku stolicu i cekas. a ovako moras stojat po uru i cekat:) Sa tajmerom nista ne bi postigao. Nije mi jasno zasto toliko duga brzina okidaca. Mada je sve ovo vise u Fotografiju nego u prognozu.

Madjo

Jes, odluta se od teme.Možda da je nazovemo "Fotografisanje munje"   :32:  
neznam podržava li ovi Fudži daljinske

Mora bit najduža brzina okidača(govorim za ove prosumere) da bi ufatila što više munja zar ne ?

Rade

Blenda je F/8 tipa, što znači da je F/2 veća blenda od F/11 ;)

Što je veća blenda više svijetla ulazi pa je potrebna manja brzina okidača, ali stavljaš manju blendu ( tipa F/11 ) zbog dubljeg polja oštrine ;)

A ekspozicija tipa 8 sekundi da bi uhvatio što više munja i ljepše ispadne, a ne treba ti daljinski, možeš podesit tajmer na 2 sekunde kako ne bi otresao aparat ali onda je lutrija uhvatit munju.

Madjo

Bravo Rade  :45:  
Noćas je dobro lampalo okolo Boke, žá mi je što prije ne završih posá da ufatim koju munju.   :19:

Al3k5aNd4R

❄❄❄ --> Podgorica <-- | ❄❄❄ |My gallery on 500px | Mačka mala | ❄❄❄

Mađo

Poštovane kolege i novi članovi foruma,
u ovom topiku nas možete pitati za vremensku prognozu za željeni grad,selo ili lokalitet.
Važeći odgovor mogu dati samo moderatori kao i iskusni članovi foruma.
Izvolite!  :03: