News:

Omogućen je pristup forumu TAPATALK-om

Main Menu

Februar 2012.

Started by Miloš, January 27, 2012, 12:18:26

Previous topic - Next topic

Стенли

Evo ocekivanih padavina po NMM modelu u terminu od srijede u 15:00 do cetvrtka u 15:00:

A evo ocekivanih padavina po WRF modelu u istom tom terminu:

Dzoni

Koliko se NMM losim pokazao u zadnjim ciklonima ne treba ni trositi rijeci.

Ja vjerujem u EC i GFS kao zaista veoma mjerodavne. Vidjecemo. Mislim da je oko 5mm padavina najrealnije za Pg i Dg.

Dzoni

Jos malo prikaza modela.

6-satne padavine po WRF-u,cca 5mm za nase krajeve:

6-satni snijeg po GFS-u, od 2mm do 10mm,jugozapadni dio zemlje cak i vise (FRAKA DRZ' se  :60: ) :

Krivi

Kad ultrapesimisticki Milos misli da se na primorju moze zabjelit u cetvrtak,onda ce vjerovatno tako i bit..
GGMU!

winter

Po ovim kartama Pg moze fino da prode bice ovo jos jedan snijg pojava koja je nama u Pg postala sasvim uobicajena  :11:

Fraka

Ne, ovo je bas bas idealna sansa za neki simbolicni pokrivac kod mene.. NW frontovi mogu donjet i vise padavina nego sto daju modeli.. iskreno ocekujem padanje snijega, oce li se zadrzat, ne znam, ali vjerujem da oce bar da obijeli

Miloš

Tako nekako, Fraka. Primorje, osim Ulcinja koga po nekim karakteristikama možemo da posmatramo nezavisno od ostatka primorja (orografija), ima šanse jedino u ovakvim situacijama bez vjetra, ili eventualno uz slab zapadni ili sjeverozapadni vjetar koji nema fenski efekat. Naravno, temperatura na 850mb treba da bude ispod -5°C, a u prizemlju ispod +5°C za vrijeme početka padavina.
Ako se sjetite decembra pretprošle godine, snijeg je padao bez vjetra na cijelom primorju.

Quote from: Krivi on February 14, 2012, 14:23:37
Kad ultrapesimisticki Milos misli da se na primorju moze zabjelit u cetvrtak,onda ce vjerovatno tako i bit..

Nisam primijetio da sam nešto pesimističan sa prognozama, a kamoli ultrapesimističan.  :83: Samo gledam da u svakoj situaciji budem realan, a to je ključ dobre prognoze. Ne znam jesam li ijednom nešto značajnije omanuo sa komentarima ovdje.
Ne kažem da će pasti snijeg na primorju, ali postoje šanse. Ne preko 50%, ali postoje. Samo da padavine ne posustanu, bilo bi poželjno da bude konvektivnih razvoja.

sanjin

HMZ
Podgorica: Promjenljivo oblačno, tokom prijepodneva sunčani intervali, u noćnim satima snijeg. Jutarnja temperatura vazduha oko -5, najviša dnevna do 5 stepeni.

Danilovgrad

DG i PG ce dobiti minimum minimuma snutra vece i u preksutra ujutro... 5cm najmanje... Minimum minimuma ako je vjerovati nekim modelima... Dakle, toliko snijega imamo da mi je svejedno koliko ce biti novoga  :112:

Stefan600

I meni je svejedno. Zadovoljan bih bio kad bi samo padao.
Februar 2012. :)

Danilovgrad

Quote from: stefan96 on February 14, 2012, 15:55:19 I meni je svejedno. Zadovoljan bih bio kad bi samo padao.
Тако је Стефане.... Зима нам је баш доста дала,... Толико пуно да сам се ужелио прољећа!  :121:

sanjin

Прољеће календарски долази тек за више од мјесец дана. Не знам што журите.  Биће врућина од маја до септембра да ћемо од муке призивати зиму и хладноћу.

Fraka

Ne treba ocekivati znacajne padavine u z-b ravnici prilikom frontova... nije to bas dobro, obicno samo skliznu te padavine.. 1-2 mm..

Stefan600

Naravno Fraka  :15: Ali u ovoj situaciji nebi trebalo da bude znacajnijeg sjeverca... Odnosno modeli prije jaceg vjetra daju neke padavine...

winter

Ja kazem minimum 5cm u PG  :77:

Stefan600

Quote from: winter on February 14, 2012, 16:48:26 Ja kazem minimum 5cm u PG  :77:

Ja sam za sada samo siguran da ovaj front ne moze proci da se pokrivac ne poveca makar 2cm.

winter

Stefan600

Cega dobar jadan? Ispari onaj snijeg sto je crtao za Fraku dolje i gore za Boku haha... A tek za nas...  :75:

winter

Ja velim za Temperaturu a za padavine ne mozemo govorit prije finorezoluciskih modela  :110:

Fraka

Za Boku i ima jos, ali vi suvi potpuno... mada naravno samo NMM i WRF se sad gleda  :103:

Fraka

Quote from: winter on February 14, 2012, 17:13:58 Ja velim za Temperaturu a za padavine ne mozemo govorit prije finorezoluciskih modela  :110:

Ovo ne NW brzopotezni front.. ja se licno ne bi zacudio ako bi ravnica prosla bez mjerljivih padavina..

Stefan600

Quote from: Fraka on February 14, 2012, 17:15:18
Quote from: winter on February 14, 2012, 17:13:58 Ja velim za Temperaturu a za padavine ne mozemo govorit prije finorezoluciskih modela  :110:

Ovo ne NW brzopotezni front.. ja se licno ne bi zacudio ako bi ravnica prosla bez mjerljivih padavina..
Ma kako da ne. haha

Стенли

5cm u Pg od ovog fronta?  ...To je stvarno vise nego smijesno, mozda 5 pahulja jedino.   :75:

winter

Ok onda vi najbolje znate  :75:
Videcemo sto ce rec na rtv Vijsti za sjutra ja ostajem pri mom misljenju  :112:

Fraka

Finorezolucijski modelu su davali padavnisku rupu jutros za Pg. Mislim ne znam sto se cudite, 100000 puta recena stvar i opet bi neko da se raspravlja. Imali smo 2 ciklona koji su idealni za Pg i sad je ona druga situacija kad su sanse za snijeg u pg 0.1% i opet ce neko da se svadja i da prica sto on oce u prognozama, samo zato sto ga je razmazio snijeg koji je bio sad. Tako je ovaj front ce donjet 10-15 cm snijega za pg i ovo je moj zadnji post za prognoze ove zime.