News:

Koristeći Profile, Modify profile i Look and Layout možete promijeniti izgled foruma, odnosno izabrati neku drugu temu.

Main Menu

Februar 2012.

Started by Miloš, January 27, 2012, 12:18:26

Previous topic - Next topic

Fraka

Bratski, nije svaki ciklon isti, niti su isti uslovi, evo ove 2-3 godine smo obradili masu ciklona i za svaki su bili bitni odredjeni parametri.. Kod zagorke taj sloj nije bio ni bitan jer je juzina bila jaca i znalo se da ce prekisit jer je cak i na 850 hPa preslo u plus.. sad nije tako

Poseydon

Quote from: Fraka on February 10, 2012, 12:24:39 Ali dolazi plus na 925hPa. to je kljucni sloj za snijeg.. vidjecemo..
O tome plusu pisem od juce, GFS je to vidio u svakom izlazu.

sanjin

Skener,dobro kazes. Od juce se pocela pratit T925. Kakva li je bila ta temp. kod Zagorke u intervalima kada je padao snijeg u PG?
Eno,cak je i pesimisticni Milos iskljucio kisu za PG...i dao sanse samo prelasku iz suvog snijega u mokri i susnjezicu.

Dzoni

Pazite, meni nije jasno na osnovu cega su pojedinci prognoziralu prelazak u susnjezicu i kisu u subotu popodne pa cak i bojazan za neke vise predjele na jugu i sjeveru ako pogledamo kako to izgleda na ovoj slici na z850 :

Jasno mi je ono sto je BM najavljivao prije neki dan da ce prekisiti ali to je vise kao posljedica prethodnih situacija u nagomilanog velikog iskustva u prognozi za ove nase krajeve. Iz materijala i temp na visini ne moze se reci da ce prekisiti sa velikom vjerovatnocom.

No pratimo razvoj situacije.

scepo

Hmz za sjutra kaze 6 stepeni aoo nece valjda opet kisa pii :57: :35:

Krivi

Quote from: scepo on February 10, 2012, 13:19:04 Hmz za sjutra kaze 6 stepeni aoo nece valjda opet kisa pii :57: :35:
Dje vidis to jadan nebio??
GGMU!

sanjin

E,to se i ja pitam Dzoni. Ispade da Jelena donosi vecu juzinu od Zagorke.  :07:

scepo

Fraka

Meni tu pise prognoza za danas, a to je 1 stepen  :07:

straus

a meni pise za 11.2 -podgorica 6 stepeni , grmljavina i susnjezica.

scepo

Zna sam ja da Pg ne moze proc bez kise pii nek ne pada onda nista kad ce se sve istopit :57: :35:

sanjin

Ljudi,otvorite sajt HMZ,azurirani su podaci.

Podgorica: Oblačno sa kišom, odnosno u jutarnjim i noćnim satima sa susnježicom i snijegom. Vjetar slab do umjeren, uglavnom jugoistočni. Jutarnja temperatura vazduha oko 0, najviša dnevna do 6 stepeni.

Kakva prognoza.

Fraka

Evo sad i meni. Pa eto i HMZ vidi problem u tom sloju... ne moze se nesto ignorisat. I dalje mislim da nece prekisit tako lako, ali cinjenice su tu.

Krivi

Ovo mi je nesto nerealno..i jel ovo okrece vjetar na juzni??bolesno...sumnjam da ce ovako biti
GGMU!

sanjin

Jelena donosi vecu juzinu od Zagorke?  Ovo je nenormalno.

Poseydon

Jednostavno se spustila blize nama.

sanjin

Dje blize nama kada finorezolucijski modeli vide minus konstantan po visini?

scepo

Da se iscefimo nocas i ujutro i pozdrav snijegu do sledece godine :54: :55:

Fraka

*ebes visinu, kad po nizini probije  :14:
ja sam u Bg gledao kisu i na -10 na 850hPa, i to ne tako rijetko, cak i ove godine.. atmosfera je slojevita...

Vasilije

Nije po meni kraj jos nebi Du*** sa dugogodisnjim iskustvom sinoc najavio siguran snijeg, i on uvijek ostavlja neku rezervu a  i bice gusto ako se ovo obistini ali sam siguran da 50% nece prekisit

sanjin

Quote from: Fraka on February 10, 2012, 13:33:44 *ebes visinu, kad po nizini probije  :14:
ja sam u Bg gledao kisu i na -10 na 850hPa, i to ne tako rijetko, cak i ove godine.. atmosfera je slojevita...
A dje da probije po nizini? Znas ti kakav bi vjetar juzni morao duvat?

Fraka

pa ne u prizemlju... Taj sloj na 925hPa mi odje nismo cesto pominjali jer jednostavno nema takvih situacija puno.. odje je snijeg rijetka pojava. Ali sad su se stvari promijenile i imamo konstantu hladnocu, pa svaki ciklon donosi snijeg. U srbiji se taj sloj detaljno gleda uvjek jer vrlo cesto zna da zezne i da donese nekakvu ledenu kisu, ili soliku itd.. Ovih 6 stepeni mi je mnogo, ali da ce prekisit ipak treba uzet u obzir

niksicki

Фрака,тај слој нема неки утицај за мало веће надморске висине,попут Никшића?

Fraka

Ne.. nema zime za vas... kao sto vidi i HMZ...

sanjin

Ma uzivajmo u snijegu,pa sta bude-bice...necu da se sjekiram sad oko toga. Uglavnom, Jelena je mnogo bolja od Zagorke.  :122: