News:

Koristeći Profile, Modify profile i Look and Layout možete promijeniti izgled foruma, odnosno izabrati neku drugu temu.

Main Menu

Kosanica / Ljubišnja

Started by Rade, December 07, 2011, 13:28:16

Previous topic - Next topic

Rade

Pošto imam selo nadomak Pljevalja, blizu Odžaka, ljetos sam poslije dosta godina otišao ponovo tamo.

Usput sam uživao u posmatranju visoravni Kosanice i vožnji sve do sela, pa sam rekao da ću se naredne godine malo više posvetit Obilasku toga dijela i Ljubišnje koja nije daleko.

Ima li neko nekih podataka, članaka . sl. vezanih za taj region?

Kosanica me po malo podsjeća na Aljasku, pretpostavljam da je zimi prelijepo...

bole

Pljevlja RULZZ, nije sto sam rodom iz tih krajeva, ali Ljubisnja je za mene i po mnogima najljepsa planina u cijeloj CG.
 NajviSi vrh Derneciste ja na 2238 metara...

michael

prelijepa planina. ali, i dosta nepristupacna. dva puta do nje vode iz pravca pljevalja, jedan je uzasan (preko "ljutih strana" do sela bobova"),drugi put je preko glibaća(kosanice).izletnici podju do sula (dje je rudnik olova...) i 3-4sata pjeske do vrha. omiljena za planinare i izletnike ljeti, a zimi, s obzirom na (ne)pristupacnost i pusta...los put je i razlog zasto je ona jos uvijek "usamljena".
snijega ima dosta, jer je ljubisnja izložena i "juznim" i "sjevernim" ciklonima. zbog hladnog vazduha - izlozenosti sjevernom strujanju (snijeg se sporije topi) zimi napada i vise metara.ali, zadnjih godina kaoi u svuda, snijega ima manje...
na ljubisnji ima planinarski dom i to je to. ostalo je divlja priroda - sume, livade... ako ste lovac-idealno.
ljubisnju svi vide iz daleka, ali joj rijetko ko pridje. to je njena karakteristika.

kosanica je prelijepo mjesto za vikendicu, posebno dio iznad bitinskog polja. razlog!? snijeg, blizina tare i zabljaka, kao i pljevalja. kada idem iz pg prema pv zimi, na kosanici ima najvise snijega. vjerovatno je razlog, pored nadmorske visine (idealna za kondezaciju), strujanje vazduha između durmitora i ljubisnje, odnosno blizina planina...ljeto, znatno svjezije i prijatno. kosanica je vjetrovita, vjetar duva cesto, i nekad izuzetno jako.

u planu je bilo da se izgradi eko selo, ali od toga nista. imaju dvije kafane, dobra hrana  :116:, ali, definisao bih ovo mjesto kao "svi prolaze, niko ne svraća".

eto, iz moje glave vidjenje ova dva mjesta, imao bih jos stosta napisati, ali... :78:

SnowHunter

Čitav kraj je prelijep, svakako jedan od najljepših u Crnoj Gori. Imao sam priliku prije desetak godina da obiđem prostor s desne obale Tare od Mojkovca, preko Slatine, Crvene Lokve, Vaškova, Premćana, Kosanice, Glibaća, Bobova, pa sve do Foče. I to za 7-8 dana biciklima s drugarom Jovanom Erakovićem. Svakako jedna od najljepših biciklističkih tura u životu. A kako da ne bude, non stop u planini iznad 1000m pa sve do preko 2000m na vrhu Ljubišnje, non stop u fantastičnim četinarskim šumama koje mirišu i gdje se diše punim plućima, plus daleko od buke, gužve, asfalta - to što je kraj zabačen je samo plus, jer će jedino tako ostati sačuvan. Da ne pominjem nevjerovatne poglede na kanjon Tare i prolazak kanjonom Drage. Nakon ture bio sam pun energije kao nikad u životu.  :43:  :121: Nažalost, bilo je to vrijeme prije ovih jeftinih, svima pristupačnih digitalaca, ja sam svoje negative davno pogubio, ali je Jovan nešto sačuvao i prebacio u digitalnu formu, pa evo samo nekoliko njegovih fotografija da se stekne utisak o ljepotama (posebno za vožnju bicikla  :120:) ovog kraja:

Na kraju, nekoliko slika s Konjskog polja (1600m) - malog raja na zemlji - koje se nalazi ispod samog najvišeg vrha Ljubišnje - Dernjačišta (2238m):

Madjo

:105:  E zaista je raj na zemlji. Prelijepo. :43:

MeteoLaik

koja je ovo zdravina i ljepota, Bogo moj.

michael

http://www.vijesti.me/vijesti/ski-lift-kosanici-ide-staro-gvozde-clanak-57722  

Da, nijesu napisali da je svojinski problem oko zemlje na kojoj se lift nalazi...ionako je sve pošlo u pm.
slika je odavno, snijega ima kao na zabljaku...

michael

Quote from: SnowHunter on February 12, 2012, 22:08:47 Pa na Ljubišnji je prije ''Zagorke'' i ''Jelene'' bio preko 2m, sad bi ga moralo biti 3m minimum, a u najvišoj zoni vjerovatno i više. Biće ove godine da vrh drži bijelu kapu duboko u jun...  :121:

ta planina je nevjerovatna, a svaku sam u CG obišao. toliko pitoma, okolo zdrava četinarska šuma  :105:, snijega koliko želite, zivim u nadi da će jednog dana ovu planinu učiniti razumno pristupačnom, da ne kažem što više  
ako postanem milioner, znam đe je moj raj.  :43:

p.s.iako pljevljak rodom, ne mislim da sam subjektivan. ko posjeti tu planinu, zna to