News:

Omogućen je pristup forumu TAPATALK-om

Main Menu

Oktobar 2011.

Started by Nikola, September 26, 2011, 20:43:33

Previous topic - Next topic

Madjo

Ne bi bilo prvi put da u oktobar pane dobar snijeg na śever.

Nikola

Mjesta sa preko 1000m na sjereru mogu racunati na snijezni pokrivac za vikend.mozda i nize,postaje zanimljivo,i padavine su dosta obimne.Da vidimo tamo u srijedu da bude to to.

niksicki

Sad sam pogleda' novi izlaz gfs-a i gotovo isti kao onaj od danas.Daje snijeg do Podgorice  :120:

Danilovgrad

Quote from: niksicki on October 02, 2011, 18:40:06 Sad sam pogleda' novi izlaz gfs-a i gotovo isti kao onaj od danas.Daje snijeg do Podgorice  :120:

Hahahah.. ako ako.. znaci ipak da se spremimo za nalaganje..

Madjo

Dajte ljudi uozbiljite se.  :76:
Naravno da će zahladit kad je ovih dana u Podgoricu 30+.
Predaleko je ovo za ikakvu diskusiju.
Karte će se svakim narednim izlazom prilično mijenjati.

Ovako izgleda ECMWF noćašnji  :81:   Bez komentara.

niksicki

Djoma,ja to u sali napisah.A sad ozbiljno,moze li se ocekivat snijeg u mjestima iznad 1000 mnv?Jos su mi drva u Goliji,pa da ih ne zamete snijeg :11:

Madjo

Znam taman koliko i ti.  :03: Više i bolje ćemo znat śutra, prekśutra. I mene su drva u Lovćen.  :05: Moram grabit naredni vikend da se zbače  :02: ako bude dalo vrijeme.  :23:

michael

vrhovi ce se definitivno biti pod snijegom, a mozda noc donese pahulje i u nize predjele... preko dana, osim planinskih predjela, cisto sumnjam u snijeg. interesantno da nalazim dosta ceste padavine od subote, pa kroz cijelu sljedecu ned.

Rade

Quote from: michael on October 03, 2011, 00:14:07 vrhovi ce se definitivno biti pod snijegom, a mozda noc donese pahulje i u nize predjele... preko dana, osim planinskih predjela, cisto sumnjam u snijeg. interesantno da nalazim dosta ceste padavine od subote, pa kroz cijelu sljedecu ned.

Ja jedva čekam ovaj ciklon što se crta za 23. decembar!

Fraka

Malo morate pogledat bolje te karte.. kakav snijeg na 1000 metara? Dje? nema govora o tome, mozda na durmitor iznad 1000 metara

Стенли

Kakav snijeg ljudi,niste realni...mozda se zabijele vrhovi sjevera pomalo i to je to..uglavnom zahladjenje dolazi..

Calibraaa

Vazno je da se prica o kolko tolkom zahladjenju i kisi,ovo monotonije ubija  :116:

michael

Quote from: Fraka on October 03, 2011, 00:23:20 Malo morate pogledat bolje te karte.. kakav snijeg na 1000 metara? Dje? nema govora o tome, mozda na durmitor iznad 1000 metara

tacno tako. mala odstupanja od karti jeste i mikroklima i neki drugi faktori, pa je i moguće (a i izjvesno na visokim vrhovima) ocekivati snijeg (da zabijeli), dok u nizim - a kad to kazem ne mislim na niže tipa evo ga u taru, nego nizim upravo od vrhova (što nikako nije ispod 1000m) u toku noci. interesanto je posmatranje  http://www.accuweather.com oni su se oslobodili na prognoze tako da su prije par dana crtali - i snijeg na sjeveru, i to svuda, dok su sad to i oni revidirali. lise zabljaka, nema ispod 4c.

p.s.fraka, durmitor je vas iznad 1000m . sala,
 aj  :116:

Quote from: Calibraaa on October 03, 2011, 06:29:27 Vazno je da se prica o kolko tolkom zahladjenju i kisi,ovo monotonije ubija  :116:

, nek padne pa sto god oce  :107:

Madjo

Evo po novom Ecmwf-u stvaranje ciklona otprilike kod centralne Italije, umjerena strujanja(uglavnom južna) i vjerovatno umjerene padavine... ovakva putanja i položaj ciklona svakako priželjkujemo ali zimi ...  :43:

Danilovgrad

Nema snijega......... Cus snijeg... poranili ste... :15:

milos555

Snijeg zvanicno najavljen  :79:

Period utorak- subota:
U utorak, srijedu i četvrtak pretežno sunčano, a tokom jutra na sjeveru po kotlinama magla. U petak promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, uglavnom, poslijepodne u južnim, a tokom noći i u ostalom dijelu zemlje, kiša, pljuskovi i grmljavina. U subotu kišovito, mjestimično sa umjerenim do obilnim padavinma. Vjetar slab do umjeren južni, od petka znatno u pojačanju, a u subotu će mjestimično skrenuti na istočne smjerove. Temperatura vazduha od petka postepeno u padu, pa je u subotu veče u višim planinskim predjelima na sjeveru, moguć slab snijeg ili susnježica.

slovenka

Pa tek je deseti mjesec cekajte malo, bice ove godine snijega :114: Kod nas je najavljen snijeg negdje izmedju 600-800 metara,
tako da ga mozda ja kad sam na 560 metara vidim ali pravi snijeg nek padne tamo u drugoj polovini novembra :109:

Ali vazno je da bice planine zatrpane, ali i kod vas u najvisem gorju ce sigurno nesto pasti, tako ja mislim :11:

Stefan600

Uh, jedva cekam zahladjenje, ali on pravo...Da bude u Pg ispod 10 stepeni...  :114:
Februar 2012. :)

MeteoLaik

Šteta, fino je ove đevojke gledati u suknjicama.  :122:  :101:

Fraka

GFS daje jako dobru putanju ciklona i odlicne padavine... no.. gfs...

Stefan600

Sta su oni sve davali pa to nije proslo, necemo pominjat.  :67:
Februar 2012. :)

Cirius

Baš je dugo trajalo ovo ljeto,  ali polako se primiče zahlađenje uz ciklogenezu nad Jadranom i Apeninima.  
Ovaj  ''baltički transfer''  Himzo će biti pravi summerkiller,  požurili smo malo sa Feđom jer je posle njega bilo desetak tropskih,  sunčanih dana koji nisu ličili na jesen.  
U zonu  96 h  ulazi početni period akcije do subote,  a śutra  ćemo imat' preciznije izlaze i za cijelu subotu.   It's coming ...     :111:    

Fraka

Previse se razlikuju GFS i Ec.. strasno nesto

Cirius

Po jutrošnjem nmm-u,  u petak veče u Podgorici padavine kreću u terminu između 18:00 h  i 21:00 h,  dok već posle  21:00 h   stižu ozbiljniji termini sa više padavina i potrajaće tokom cijele noći,  kao što se vidi na ovim trosatnim terminima dolje.  Naravno,  može biti varijacija  (i vjerovatno 'oće manjih)  u modelima do petka.

Fraka

Obicno sto smo blize zahladjenju to modeli smanje zahladjenje.. ovaj put su ga pojacali, pogotovo ec.. bice zanimljivo  :105: