News:

Omogućen je pristup forumu TAPATALK-om

Main Menu

Klima CG

Started by Admin, September 20, 2009, 19:36:03

Previous topic - Next topic

Madjo

A to ođe pane za jedan dan,a na Orjenu za jedno popodne.
Zanimljivo za uporedit,zaista.I nijesi offtopic,naprotiv. :) 

Miloš

Baš dobro što si postavio i ovu tabelu SnowHunter, da bismo uporedili. :)
Ono što je meni zanimljivo koliko su neka mjesta na sjeveru Crne Gore bliža Srbiji, nego ostatku Crne Gore. Naravno, mislim na klimatološke karakteristike, prije svega na količinu padavina (da ne shvatite pogrešno :))
Jasno se može zaključiti koji gradovi u Crnoj Gori imaju karakteristike umjereno-kontinentalne klime, koja "vlada" većim dijelom Srbije.

Dogovorili smo se, od sledećeg mjeseca otvaramo novu temu za analizu svakog mjeseca pojedinačno, ne bi li se ti dragocjeni podaci ovdje vremenom izgubili među drugim porukama. Uostalom, ovo je tema u kojoj ćemo i dalje pisati o klimi CG, uopšteno.

Madjo

Evo jedan mali grafički prikaz kretnje količine padavina tokom protekle četiri mjeseca na Njeguše i usporedba sa prosječnom količinom padavina.

Dakle, za prve 4 mjeseca  ove godine je palo 1751 mm padavina, a višegodišnji prosjek je 1114 mm.Dok su januar i februar bili količinski daleko iznad, ipak su mart i april u granicama normale.

Admin

Bravo Mađo. Jako je lijepo i zanimljivo vidjeti razne grafičke prikaze vrijednosti i odstupanja klimatskih parametara.

Madjo

Evo još malo dijagrama,grafikona i ostalih rabota :D

Najkišnija dekada,od kad ja mjerim padavine, na Njeguše je prva dekada novembra 2009. godine.Grafikon dolje pokazuje razlike dnevnih padavina između Njeguša i Cetinja tokom prve 10 dana novembra 2009.

Znači, na Njeguše je za taj period palo 351,4 mm padavina a na Cetinje 490,3 mm !

Drugi grafikon je takođe razlika u dnevnim padavinama ali tokom prve dekade januara 2010. godine,koja je takođe bila ekstremno kišovita.

Tokom prve dekade januara na Njeguše je palo 350,4 mm a na Cetinje 496,8 mm !

U oba gore navedena perioda količina padavina je bila veća u Cetinju za gotovo identičan iznos od 30 % !

Što se tiče razlike u količini padavina na godišnjem nivou, razlika je manja i iznosi 22 % !

Da bih približno uporedio razliku po mjesecima,uzeo sam podatke za mjesece novembar i januar.Dakle,na Cetinje prosječna količina padavina za mjesec novembar iznosi 494 mm, a na Njeguše 384 mm,što predstavlja razliku u korist Cetinja za 23 %.
Prosječna količina za mjesec januar u Cetinje iznosi 432 mm a na Njeguše 303 mm, što opet predstavlja one famozne 30 % !

Madjo

Našao sam neke vrlo zanimljive klimatske podatke a tiču se našeg primorskog mjesta Risan. Citiraću tekst, mislim da su malo prećerali sa količinom padavina.

QuoteKLIMATSKI USLOVI

Blaga mediteranska klima je odlika Boke Kotorske premda se klimatski uslovi u priobalnom pojasu  i kraškom zaleđu znatno  razlikuju.

*Temperatura vazduha

Srednja godišnja temperatura vazduha je 15.8 c. Januar  je mjesec sa najnižom srednjom mjesečnom temperaturom, dok je avgust najtopliji.

-          broj dana sa temperaturom preko 25c je 124,8

-          broj dana sa temperaturom preko 30c je 49,8

-          broj dana sa temperaturom ispod 0c je 4,3

Može se reći da je u Risnu jedan od tri dana topao,a više od četrdeset dana mogu se nazvati tropskim sa temperaturom preko 30c.

Visoke ljetnje temperature su posljedica prisustva golih krečnjačkih stijena koje se zagrijevaju dok visoko zaleđe štiti područje od prodora hladnog vazduha.

*Oblačnost

Srednja mjesečna i godišnja oblačnost u 1/10 pokrivenog neba u Risnu iznosi 5,3/10.

Najviše oblačnih dana ima u novembru, a najmanje u avgustu.Ukupni godišnji iznos oblačnih dana u Risnu iznosi 117.

Učešće vedrih dana je suprotno oblačnosti,najmanje ih ima u novembru, a najviše u avgustu.

Odnos oblačnih i vedrih dana je :

-          vedri 76,9 ili 21% godišnje

-          oblačni 117,0 ili 32,05% godišnje

-          ostali dani 171,1 ili 53,12%

*Padavine

Na cijelom području Boke Kotorske padavine su velike,  a srednja godišnja količina taloga u Risnu je: 3429mm.

Srednji godišnji trend padavina ukazuje na maksimum u novembru i minimum u julu.

*Vazdušni pritisak

Vazdušni pritisak je tokom ljeta niži, a tokom zime viši.

Srednji godišnji minimum je u julu, a maksimum u oktobru. 

*Vjetrovi

Položaj zaliva i konfiguracija terena uslovljavaju dominantne pravce vjetrova koji se razlikuju od onih na drugim područjima Crnogorskog primorja.

Najčešće vrijeme je bez vjetra u ukupnom iznosu od oko 36%.

Najdominantniji je jugoistočni vjetar-14%, dok se istočni i sjeverozapadni pojavljivaju sa 11% učestalosti.

Rijeđe se pojavljivaju sjeveroistočni,južni i jugozapadni (6%), a zapadni i sjeverozapadni sa 5 % učestalosti.

Najrijeđiji vjetrovi su ujedino i najsnažniji,a to su sjeverni vjetrovi čiji intenzitet može da dostigne 3,4 bofora.

* Hidrografija

Na području Boke Kotorske još uvijek je aktivan erozioni proces zbog čega svi vodeni tokovi imaju erozioni karakter.Pored bočatnih izvora koji se javljaju pored mora i preko kojih se prazni zaleđe pojavljuju se i ,,vrulje" ispod morske površine.SOPOT je jedan od karakteristicnih vrulja sa otvorenim prelivom visoko iznad mora sa izdašnim količinama vode u kišnim periodima.

Od površinskih recipijenata u Risnu je bitno navesti Veliki potok i Spilu.

* Maritimni uslovi

Risanski zaliv je na ulazu dubok 39m, a dubina se smanjuje postepeno prema Risnu tako da je u njegovoj neposrednoj blizini dubok 13m.

Prosječna slanost Jadranskog mora je 38,22% u svom južnom dijelu a blizu Risna se smanjuje 2,8% zahvaljujući prisustvu podzemnih izvora slatke vode.

Minimalne temperature koje prelaze 12% zabilježene su na dubinama većim od  20m, dok je maksimalna temperatura 26,2c.

Prosječna godišnja amplituda plime i osjeke je 1,2 m dnevno +- 20cm(plusminus).

Vjetrovi,naročito jugo i bura stvaraju struje.Struje koje prate pravac jugoistok-sjeverozapad duž obale imaju neznatan uticaj na kretanje vodene mase u Risanskom zalivu.

sone

Zanimljiv tekst ;)

Admin

Dobro bi bilo da znamo ko je autor teksta i izvor podataka!

Madjo

sone

Svaka njima cast,kad bi sve mjesne zajednice ovako fino prezentirale javnosti svoje specificnosti bili bi sigurno bogatiji ako ne materijalno a ono umno to jest znanjem i kulturom.Ubijedjen sam da svako mjesto u Crnoj Gori ima sto da ponudi i predstavi svijetu,potrebno je samo malo volje...

Madjo

Grafikon količine padavina na Njeguše u posljednjih 5 mjeseci i poređenje sa višegodišnjim prosjekom.

Madjo

Evo još jedan "njeguški" grafikon hehehe...u pitanju je odstupanje količine padavina tokom prethodne 8 mjeseci u odnosu na višegodišnji prosjek.Ove godine je palo više za čak 35 % !
Iako maj nije završen, jasno je da će biti daleko iznad prosjeka.

Stvarno nevjerovatan kišni period smo imali...

Madjo

Sabrao sam podatke o količini padavina za Cetinje tokom prethodnog kišnog ciklusa.
Pogledajte koje su to količine i koliko je odstupanje od 40-togodišnjeg prosjeka !

Poređenje sa mojim mjestom, ukupno je za četvrtinu više palo u Cetinje a ne male količine su se istresle ođe.Možda da sam uporedio grafiku sa Pljevljima,tek bi se onda stekao utisak koji je to fenomen od grada koji tek prije mjesec dana dobi najobičniju AMS hehehe...Fala bogu. :)

Madjo

Još podataka o padavinama u mojem mjestu...
Od kad radim mjerenja do sada,tj ovih 16 mjeseci,bilo je 207 dana sa pojavom padavina,a 278 dana je bilo suvo.U istom periodu je bilo čak 82 dana sa oblinom kišom ( > 20 mm ).Znači,prosječno od 7 dana u godini 3 dana budu sa padavinama,i nešto preko.
Grafika dolje prikazuje broj kišnih i suvih dana po mjesecima,kao i broj dana sa obilnim padavinama. ;)

sone

Evo malo da dam misljenje o ovim ciklonima koji nama dolaze od Panonske nizije to jest tamo od srednje Evrope,osvrnucu se na uticaj tih ciklona na PG i okolna mjesta.S obzirom da od malih nogu pratim vremenska desavanja u PG-u mogu da kazem da oni nasem gradu nikad nisu donosili neke znacajne padavine bilo zimi ili ljeti,jednostavno dodju do planina iznad PG-a i tu im je kraj,daju malo kise koje traju vrlo kratko i brzo slijede suncani intervali sa umjerenim sjevernim vjetrom.Dobro, oni znaju ponekad ljeti da izruce obilnu kisu za kratak period,sat,dva i to je to,vec od Kolasina na gore je druga prica jer tamo naoblaka zna da traje danima i da iz nje konstantno pada doduse slabijim intezitetom,hocu da kazem da smo mi tu granicna linija,dalje ne prolaze i nema konstantne oblacnosti od njih tako da sam uvijek sumnjicav za kolicinu padavina koju daju modeli za te Evropljanine sto se tice PG-a.E ovo sto nam dolazi sa druge strane to je druga prica svima vec poznata,ti cikloni daju obilne padavine koje traju danima,a isto tako te obilne padavine znaju cesto da sjeveru vrlo malo daju vjerovatno visoko planinsko zaledje PG-a je uzrok tome.Ovo su neka moja zapazanja evo vec 25 godina,bilo je nekad izuzetaka ali su mali.I ova kisa koja se predvidja za sjutra po meni moze omanut,mozda grijesim ali tako mislim....Volio bih da cujem jos necije misljenje o ovim specificnostima ;)

Madjo

Potpuno si u pravu.
Našim,južnim i centralnim krajevima najveće padavine daju sredozemno-jadranski cikloni.Istovremeno sjever bude sa vrlo malo kiše ili suv.Kolašin je specifično mjesto-kanjonom Morače uspije prodrijet vlaga sa juga,dok ostali dio vlage pokupe Moračke planine i Komovi tako da se nerijetko dešava da ima izuzetno obilnu kišu tokom ciklona sa juga.Takođe kada su cikloni sa sjevera u toplijem dijelu godine u Kolašin zna da padne dobra kiša,kao što je slučaj prije par dana kada je bio ubjedljivo najkišovitiji.Nije mala stvar prosječno 2126 mm padavina godišnje...
Ovog puta nijesmo imali kiše koliko smo navikli-ciklon je bio podalje od naših krajeva,one 20-tak litara što je svuđe palo za sat vremena je najbolje od ovog ciklona....Vidim da Slavonija i Vojvodina imaju poplave,obilne kiše su tamo a teren nije navikao da brzo upija vodu kao kod nas ;)

sone

Da ti kazem da sam se iznenadio da je kod nas vise palo u odnosu na tvoje krajeve,korisna je sad svaka kap sto pane ovamo nama u ovu rupu,kod tebe je druga prica,arija je gore,ljepota,planina je to brale ;) Cuh Dusana dje rece juce da se predvidja jun topliji od prosjeka,po prognozama tog evropskog centra,ja sam nesto pricao juce sa starim ljudima koji kazu da im ovo mirise na kisno i ne tako strasno toplo ljeto,naravno to su nagadjana u narodu koja se ne uzimaju za ozbiljno ali ipak iskustvo je cudo ;) Iskren da budem evo pratim i ja dosta dugo vremenska desavanja u Crnoj Gori onako amaterski ali sa velikim interesovanjem,nesto pisem,zapazam, memorisem i pamtim pa mogu i ja reci nesto :)Meni ovaj jun ne obecava velike temperature i tropske dane,inace zadnjih godina mjesec jun donosi PG-u nesto svjezije vrijeme i vecu kolicinu padavina od uobicajne,izuzev paklene 2003 godine.Eto ja dadoh svoje misljenje a vrijeme pred nama je majstorsko reseto pa ce reci jesam li omanuo u ovim prognozama...

Madjo

Quote from: sone on June 02, 2010, 11:38:35
Cuh Dusana dje rece juce da se predvidja jun topliji od prosjeka,po prognozama tog evropskog centra,ja sam nesto pricao juce sa starim ljudima koji kazu da im ovo mirise na kisno i ne tako strasno toplo ljeto,naravno to su nagadjana u narodu koja se ne uzimaju za ozbiljno ali ipak iskustvo je cudo ;) Iskren da budem evo pratim i ja dosta dugo vremenska desavanja u Crnoj Gori onako amaterski ali sa velikim interesovanjem,nesto pisem,zapazam, memorisem i pamtim pa mogu i ja reci nesto :)Meni ovaj jun ne obecava velike temperature i tropske dane,inace zadnjih godina mjesec jun donosi PG-u nesto svjezije vrijeme i vecu kolicinu padavina od uobicajne,izuzev paklene 2003 godine.Eto ja dadoh svoje misljenje a vrijeme pred nama je majstorsko reseto pa ce reci jesam li omanuo u ovim prognozama...

Mogu samo reći da tebe Šone treba zaposlit u Evropski centar za srednjeročnu prognozu.
Imao si dobar osjećaj u vezi PG.Narednih dana nema vrućina,tako da će mjesec proći sasvim u granicama prosjeka.
Bez karata pred sobom, svaka izrečena "narodna" nije zalud rečena.

Nego kad spomenu Virpazar, da okačim ođe grafikone i klimatološke podatke.Može se reći da su i Virpazar i čitava Crmnica vrlo zanimljivi lokaliteti.Sa prosječnom količinom padavina od 2400 mm spada u vrlo kišovita mjesta,moji Njeguši uopšte nijesu znatno kišovitiji(2700mm),mada je period mjerenja duplo kraći.

U prosjeku je hladniji od Podgorice za čitav stepen na godišnjem nivou.Znači,kada su granične situacije kiša/snijeg, u Virpazaru zna panut velik snijeg,u što se glavom i bradom uvjerio Miloš 18.februara 2009 godine,jel tako ;)

Maksimalna ikad izmjerena temperatura vazduha u Virpazaru je 42.5°C

Najniža ikad izmjerena temperatura vazduha je bila -13.5°C

Najveća ikad izmjerena količina padavina za 24 časa je 372.0 mm i drže četvrto mjesto poslije Crkvica,Cetinja i Grahova. :o

Najveća ikad izmjerena visina snijega je bila čak 91 cm   :o

Jedino što se mora uzeti u obzir da su klimatološka mjerenja u Virpazaru znatno prije počela nego u mnogim gradovima na sjeveru države.

Miloš

Quote from: Madjo on June 22, 2010, 23:11:14
U prosjeku je hladniji od Podgorice za čitav stepen na godišnjem nivou.Znači,kada su granične situacije kiša/snijeg, u Virpazaru zna panut velik snijeg,u što se glavom i bradom uvjerio Miloš 18.februara 2009 godine,jel tako ;)

Čak si i datum zapamtio.  ;) Da, da, tada je pao veliki snijeg svuda u regionu, ali na putu od Beograda do Bara, nigdje ga nije bilo kolko u Crmnici (oko pola metra)... I nije to velika rijetkost. Padne tamo makar svake treće-četvrte godine toliki snijeg.

Inače taj kraj ima zanimljivu klimu. Mađo je okačio grafikone padavina i temperatura, tako da nemam više ništa da dodam. :)

Madjo

Kako da ne zapamtim, pa tada je kod mene napadalo 80 cm suvog snijega,strašan ciklon,jedan od najboljih meteo događaja od 2005 godine.Sjećaš se,pisali smo dosta o tome i na starom forumu ;) koji je preminujo :( Tada ga je u višim djelovima Crmnice palo čak 120 cm, vjerovatno su padale krupnije pahulje a količina padavina je bila veća nego ovamo.
Ja bih otvorio jednu temu posvećenu onom ciklonu,koliko mi je mio :D

Vjestica

Uh,sjecam se i ja 2005 godine odlicno,u DG ga je bilo za izvoz,panulo je tada velikih 45cm nesto i vise kolko se sjecam,morali smo nekoliko dana posle kad je sjeverac dunuo i kada se sve zaledilo,da lomimo krampama i cime stignemo sante leda po putu,posto nam se komunalci nisu bas dobro spavali tih dana,bili na fejsbuk do kasno..haha..Ali evo zasto sve ovo pisem  ;),Daniovgrad ljeti skoro svaki dan pri vrhu sa najvecom maksimalnom temperaturom,a jutarnjom uglavnom hladnijom dosta..A zimi totalno drukcije,u ravni sa Niksicom kako kad..Evo da pitam nekoga,zasto je to tako ?? Da li djeluju,to sto ljeti velike planine oko Dg-a odbijaju sunceve zrake pod nekim uglom pa se brzo zagrijava ili sta ?? A zimi se jednostavno spusti sa planina to jezero hladnoce,i tako se 'ustani' i jutarnje temperature znaju bit dosta dosta niske,i nize od Niksicke ili nekog grada sa sjevera. ??

vanja

ima danilovgrad neku svoju mikroklimu. hladan je valjda jer sa skoro svake strane opkoljen brdima i planinom a i na cosku je bjelopavlicke ravnice. garac sa jedne strane se izdize a sa druge strane se nalazi studeno , koje je poznato po kontinentalnoj klimi. vjerovatno i zeta valjda doprinosi nekim padavinama. ne znam. ali znam da od podgorice kad se ide starim putem za danilovgrad pa kad se prodje ono skretanje za vranice i ide se podno velje brda,taj dio je uvjek najkisovitiji i osjetno hladniji.brda okolo,zeta je dolje,velje brdo sa lijeve strane,piperi sa desne (pricelje).

Madjo

Quote from: Vjestica on September 07, 2010, 01:14:37
Daniovgrad ljeti skoro svaki dan pri vrhu sa najvecom maksimalnom temperaturom,a jutarnjom uglavnom hladnijom dosta..A zimi totalno drukcije,u ravni sa Niksicom kako kad..Evo da pitam nekoga,zasto je to tako ?? Da li djeluju,to sto ljeti velike planine oko Dg-a odbijaju sunceve zrake pod nekim uglom pa se brzo zagrijava ili sta ?? A zimi se jednostavno spusti sa planina to jezero hladnoce,i tako se 'ustani' i jutarnje temperature znaju bit dosta dosta niske,i nize od Niksicke ili nekog grada sa sjevera. ??

Evo grafikon srednjih mjesečnih temperatura za Danilovgrad(podatke sam preuzeo od SnowHuntera)

U prosjeku je Danilovrad ladniji od Podgorice tačno za jedan stepen.

Dok je Nikšić ipak dosta ladniji.

Vještice,klima Danilovgrada je najbliža klimi Podgorice, a razliku od 1°C ćemo pripisati razlici u nadmorskoj visini.Nikšić je znatno visočiji i ladniji.Istina,nerijetko se dešava da Danilovgrad poklopi veći snijeg nego Nikšić ali to je posljedica rasporeda količine padavina tokom određenih ciklonskih procesa sa juga.Često je presudan taj jedan stepen i zato Danilovgrad dobije snijeg a Podgorica kišu/susnježicu.I još nešto.Možda se ti nalaziš u drugom dijelu grada ili na periferiji,takođe zna bit drugačije, možda živiš u nižem dijelu grada.Ovo govorim da ako je vedro i tiho veče, zimi, ladan vazduh je težak i silazi u najnižu tačku stoga tamo bude osjetno ladnije.Sličan efekat sam X puta doživio u Cetinje, dio grada đe je moja kuća je topliji nego donji dio grada,ali samo kad je vedro zimsko vrijeme i bez vjetra.Zanimljivo, stanica u Cetinje se nalazi baš u najnižem dijelu grada,pored hotela, i mnogo mnogo puta Cetinje ima ladnija jutra nego većina gradova na sjeveru.
Nijesam upoznat đe se nalazi meteorološka stanica u DG,vjerovatno je na brijegu đe je smješten i sami grad.
Vjerovatno će te zanimati prosječna godišnja količina padavina u Dg, pa evo je  ;)

Vjestica

Hvala Madjo za sve podatke !!!! A evo bas je jutros bilo ono o cemu sam ti pricao,Danilovgrad je jutros bio hladniji od Berana,Pljevalja,Plava...i ostalih gradova sa sjevera...?

Madjo

Jeste,DG je imao nižu Tmin od Šavnika,Nikšića,Cetinja,Pljevalja(od Plava nije,ipak je to planina) ali to je kombinacija jake kiše,odsustva vjetra i vjerovatno, kada su padavine prestale,da se djelimično razvedrilo dok je moguće da je sjever bio feniran.Isto valja napomenuti da je temperatura na ploči od 850 mb(oko 1500 m visine) bila najniža u centralni dio Crne Gore.