News:

Omogućen je pristup forumu TAPATALK-om

Main Menu

Oktobar 2021.

Started by SnowHunter, October 01, 2021, 17:40:42

Previous topic - Next topic

Matija Milosevic

SnowHunter

Današnji satelit, vidljivog snijega samo na sjeveroistoku:

Nekoliko fotografija sa Hajle kao svjedočanstvo - autor Feka Kurtagić  :45::

Na moru danas toplo, Bar i Herceg Novi su išli do 23°C, Ulcinj do 24.5°C - to su temperature tek za 1-2°C iznad novog prosjeka.

Miloš BP

I pored magle koja se makla tek poslije 12h, dogurasmo do 19.2°.

Kosanica od -7° do +18.3°.
Only black and white

Poledica

Oblaci se polako.Danas je bio suncani I topao dan.

SnowHunter

Iza nas je hladna oktobarska dekada, koja je donijela prve planinske snjegove. Srednje temperature na glavnim stanicama uz odstupanje od prosjeka 2009-2021, relativno hladnije je bilo na sjeveru i u planinama:

Podgorica je bila hladnija od all-time prosjeka za 0.9°C, u odnosu na cijeli period meteo osmatranja dekada pripada kategoriji normalno, u odnosu na novi referentni period 1991-2020 kategoriji hladno:

Dekada je bila relativno najhladnija još od aprila, uz prosječno odstupanje na 9 glavnih stanica od -2.3°C:

Temperaturni raspon se kretao od kosaničkih -7.0°C do ulcinjskih +24.7°C, prosječno najhladnije su bile Viline Vode sa 1.4°C.

Kako sada stoje stvari treća dekada će temperaturno biti u okvirima normale, što znači da će cijeli mjesec završiti ispod prosjeka...

Matija Milosevic

Oblacno ali suvo,za sad ono sto moram istaci i dalje nema ozbiljnije kise odje, vodotoci su na nekom minimumu,za sad u Oktobru palo 60 litara kise sto je debelo ispod prosjeka
Pratim vodostaje Biogradskog jezera od 2007,2019 je bio apsolutni minimum,ove godine je za sad pola metra iznad toga,nadam se da ce ostati na drugom mjestu  :67:
Slika od juce
toshiba laptop satellite keyboard problems

Matija Milosevic

Pada lijepo kisa,ali opet su to male padavine
Jutros 4 mm bice jos tokom dana
Na Lopate na autoput dje radim palo je sinoc dosta vise kise

vanja

ovo je dalo finu kisu u dubrovnik a i u bokokotorski zaliv gdje je zamucena voda za pice . drzi se primorskog zaledja. mozda repom sibne malo i podgoricu. grmljavina sve bliza i bliza

Miloš BP

Povremena kisa danas i kod nas. Muka mi da brojim tacno, ali palo je vise od 10mm do sad. Okrenuo vjetar na sjeverni smjer, pa je i temperatura u padu. Max. 13.2. Trenutno oko 9°.
Only black and white

sanjin

Poledica

Svice lijep dan ko ruzan san sudnji dan  :116: prelijepo I vedro jutros

Niksic 3

Jutros prvi minus, zaledile lokvice jutros, -0.7 tmin.

Niksic 3

SnowHunter

Nek ostanu zabilježeni jutrošnji minimalci, raspon je ogroman - od kosaničkih -11.2°C do barskih +16.3°C:

Brojke za Berane, Bijelo Polje, Budvu i Plužine su sa AMS. Što se istorije tiče, od glavnih stanica najniže u oktobru je išao Žabljak -11.3°C (ne znam tačno koje godine), ali to nije crnogorski oktobarski rekord pa se ne može reći da je Kosanici za malo izmakao. Prema meteo godišnjacima ex YU, 24.10.1972. Grahovo je mjerilo čak -13.5°C pa je to najvjerovatnije rekordno niska oktobarska temperatura zabilježena u Crnoj Gori. Ispada da Grahovo drži i septembarski i oktobarski minimalni rekord, šteta što jedna AMS nije završila tamo - lokacija je super zanimljiva i ima dugačak, kvalitetan niz meteo osmatranja.

Dusko

Kosanica rešila da dostigne rekord sa Grahova?! Temperatura u 'slobodnom' padu, u 2h je bilo -7,6 

Matija Milosevic

Osjetio sam sta je zima na poslu ovamo  :120:
Dva mrazna jutra za redom jutros -2.8 maglovito

SnowHunter

Prisustvujemo lijepom i relativno hladnom vremenu koje, osim na primorju i nižim predjelima juga, svuda donosi noćne i jutarnje minuse. Ovako izgleda ovogodišnja statistika trajanja bezmraznog perioda za stanice gdje je on završen:

Kosanica  89 dana
Njegovuđa  95 dana
Gornja Bukovica  111 dana
Mokro  112 dana
Boan  113 dana
Pošćenje  113 dana
Studeno  114 dana
Mateševo  137 dana
Štitarica  137 dana
Žabljak  137 dana
Kolašin  137 dana
Njeguši  142 dana
Velika  151 dan
Gusinje  151 dan
Rožaje   163 dana
Gradac  167 dana
Pljevlja  168 dana
Šavnik  177 dana
Dobrilovina  181 dan
Šćepan Polje  181 dan
Kovren  182 dana
Berane  182 dana
Stabna  182 dana
Andrijevica  182 dana
Plav  182 dana
Bijelo Polje  185 dana
Plužine  191 dan
Dragovića Polje  191 dan
Cetinje  191 dan
Nikšić  197 dana

Kosanica i Njegovuđa su samo tri mjeseca bile bez zabilježenog minusa. Nažalost, ne postoje istorijski podaci za poređenje koliko je ovo uobičajeno ili ne. Kod glavnih stanica Žabljak i Pljevlja su oko prosjeka u prethodnih 13 godina, dok je trajanje bezmraznog perioda kod Kolašina i Nikšića znatno kraće od prosjeka. Ovako to izgleda na primjeru Nikšića od 2009 - prvi datum je zadnji mrazni dan u proljeće, drugi prvi mrazni dan u jesen, brojka između je trajanje bezmraznog perioda u danima:

Poledica

Jutros mi bila smrzla stakla na kolima -0.5 pokazivalo auto.

sanjin

Quote from: Poledica on October 26, 2021, 23:06:02
Jutros mi bila smrzla stakla na kolima -0.5 pokazivalo auto.
Znaci, bila je poledica.   :11:

Matija Milosevic

-2.1 jutros
Trenutno hladnije nego juce

Niksic 3

Prelijep jesenji dan danas.

Matija Milosevic

Odlicna slika
Hladno je ovih dana posebno noci i jutra
Ali i dalje traje deficit padavina jos od proljetos makar kod mene odje

Miloš BP

Баш иде на живце ово АС вријеме с' јесени...
Навуче се магла око поноћи, и не миче се све до поднева...
Не знам ни ђе нам сунце излази :11:
Only black and white

Aquaria

Kakav dan - jutros u 8h ispred kuće u autu mjerim 4°C (po AMS je bilo 9), morala sam da upalim grijanje, a maloprije 21°C i upalila hlađenje. Vrijeme dušu dalo za prehlade

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

SnowHunter

Top 10 najnižih i najviših jutrošnjih minimuma:

Viline Vode zalutale, nadam se da će ubrzo naći način da se vrate na pravi put...  :120:

Kosanica i Njegovuđa će imati negativan prosječni oktobarski minimum, Žabljaku to nije uspjelo nijednom u prethodnih 13 godina. Takođe, izvjesno je da će Kosanica imati negativan prosječni godišnji minimalac. Ne znam kada se to posljednji put desilo na Žabljaku, moguće čak daleke 1985.