News:

Koristeći Profile, Modify profile i Look and Layout možete promijeniti izgled foruma, odnosno izabrati neku drugu temu.

Main Menu

Mart 2021.

Started by Nikola, March 01, 2021, 00:00:07

Previous topic - Next topic

Nikola

Klimatološko proljeće počinje vedrim vremenom.

U Podgorici T 12C.

SnowHunter

Solidan mraz na početku klimatološkog proljeća, trenutno najniže temperature:

Kosanica  -10.7°C

Njegovuđa  -9.1°C

Žabljak  -7.9°C
Gornja Bukovica  -7.5°C
Mokro  -7.5°C
Dragalj  -7.0°C
Gradac  -6.4°C
Njeguši  -6.3°C
Studeno  -6.1°C
Jezerine  -6.1°C

Kraj februara nije donio ništa zimsko, treća dekada je bila ekstremno topla, uz poseban naglasak na maksimalne temperature koje su bile na nivou rekordnih. Srednje temperature na glavnim stanicama uz odstupanje u odnosu na posljednjih 13 godina:

U odnosu na cijeli period meteo osmatranja na gornja odstupanja može slobodno da se doda jedan stepen. Podgorica je imala drugu najtopliju treću februarsku dekadu, najtoplija ostaje ona iz 1990. All-time odstupanje je +4.8°C:

Nešto hladnije tokom treće februarske dekade su bile samo stanice sa izraženim noćnim ohlađivanjem - Kosanica sa -0.4°C i Njegovuđa sa +0.1°C. Viline Vode su imale srednjak od čak +3.5°C! Za računanje srednje temperature i ovdje je korišćena klimatološka formula zbog realnijeg poređenja.

O cijelom mjesecu, kao i završenoj klimatološkoj zimi drugi put...

Matija Milosevic

I danas sam na selo,savrsen dan odje ima oko 10 C
Danas je jos ljepsi pogled ka uslagiranim planinama  :79:
Ima malo vjetra jutros u Kl -4.8 C

Matija Milosevic

Vjerovatno najludji mart u zadnijh 15 godina 2018
Pretrazivo sam po godisnjacima ako je vjerovati ovome 65 cm novoga snijega od pocetka proljeca te godine uz sabijanje 51 cm max te zime u martu inace zima 2017/2018 je sasvim solidna bila,nemam nista protiv da se ovakav mart ponovi i u KL i na sjeveru  :79:
Na moju zalost nista od toga nisam vidio jer sam radio u Kotoru :41:
Ali ocu reprizu  :120:

SnowHunter

Padavinski pregled februara 2021:

Dragalj  557 mm
Cetinje  502 mm
Njeguši  452 mm
Studeno  348 mm
Mokro  324 mm
Virpazar  321 mm
Kolašin  305 mm
Štitarica  283 mm
Šavnik  283 mm
Nikšić  280 mm
Pošćenje  256 mm
Ubli  251 mm
Dragovića Polje  242 mm
Gornja Bukovica  239 mm
Mateševo  233 mm
Gusinje  222 mm
Rvaši  220 mm
Herceg Novi  208 mm
Boan  200 mm
Gornji Bandići  200 mm
Podgorica  193 mm
Jezerine  191 mm
Golubovci  183 mm
Viline vode  178 mm
Budva  174 mm
Žabljak  171 mm
Njegovuđa  168 mm
Ulcinj  164 mm
Bar   149 mm
Plav  149 mm
Plužine  147 mm
Donja Dobrilovina  143 mm
Tivat  140 mm
Šćepan Polje  133 mm
Andrijevica  122 mm
Velika  118 mm
Berane  86 mm
Kosanica  80 mm
Bijelo Polje  71 mm
Rožaje  60 mm
Pljevlja  58 mm
Gradac  56 mm
Kovren  54 mm

Moguće su greške u gornjim brojkama. U februarske padavine ulaze i sve padavine nakon 07 h od 31. januara. Gro februarskih padavina se izlučilo tokom prve dekade, nakon toga smo imali mnogo stabilnije i uglavnom suvo vrijeme. Izohijetna mapa:

Padavine su bile nešto iznadprosječne, ali uglavnom u zoni normalno. Nešto veća ostvarenost je zabilježena u centralnom planinskom dijelu:

Što se snijega tiče, februar je bio očajan čak i za najviše planine. Trenutno stanje je isključivo posljedica obilnih snjegova tokom decembra i posebno januara. Pogled iz satelita:

SnowHunter

Malo temperaturnih februarskih brojki. Mjesec je bio dosta dinamičan - prva dekada je bila esktremno topla i vrlo vlažna, druga hladna i suva, treću su obilježili rekordni maksimumi. Ukupno, mjesec je bio značajno topliji od prosjeka, ali daleko od ekstremnog - skoro svuda je završio u kategoriji toplo. Odstupanja na grafu su u odnosu na period 1951-1990:

Istorijske februarske brojke na primjeru Podgorice i Pljevalja:

Posebno obilježje prethodnom mjesecu su dale ekstremne temperature koje su varirale od polarnih -29.5°C koliko je mjerila Kosanica 16.02. do ljetnjih +25.5°C koliko je izmjereno u Danilovgradu 27.02. Ovo daje amplitudu od čak 55°C na, s planetarnog aspekta, minijaturnom prostoru i to u samo 11 dana!

Raspodjela srednjih minimuma i maksimuma na preko 40 dostupnih stanica. Kosanica i Njegovuđa su rekorderi hladnoće, najviše maksimume bilježi Danilovgrad, najniže maksimume bilježe Viline Vode, dok su najviši minimumi u Budvi i Baru:

Osim srednjih vrijednosti na narednom grafu su i apsolutni ekstremi:

I pored vrlo visokih dnevnih temperatura ovakvo vrijeme ne predstavlja preveliku opasnost za snijeg, vlažnost je mala, noćni minusi sigurni. Stradaju samo južne ekspozicije, dok u zasjencima već sleženi snijeg uopšte ne gubi na visini. Zahvaljujući super sniježnom prvom dijelu zime visoke planine su klimatološko proljeće dočekale u debeloj sniježnoj odori. Ovo su slike sa čuvenog Čakora (1850 m), pozajmljene sa facebook stranice PSK Hrid:

Stvarno šteta što negdje nije dokumentovana visina snijega prije mjesec dana kada je bio na vrhuncu, ove najviše zone su imale brutalan pokrivač.

Matija Milosevic

Odlicno snow koja razlika izmedju 1000 i npr 1300 meitara nestvarno.Od polovine februara nista zanimljivo sto se tice vremena,ja se nadam da ce nas mart obradovati ili cak april
Sa jos jednim vecim snijegom
Ne moze se to tek tako zavrsiti  :120:

Niksic 3

Prelijep, suncan dan.Od sjutra kisa :75:.

Buc

Prije 11 godina na ovaj dan, bjese snijega u pg :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Matija Milosevic

Ja sam danas bio na Bjelasicu,fin dan posle se naoblacilo
Nadam se da se nece zatvoriti jer ima jos dosta snijega
Nijesam danas slikavao uzivao sam u skijanju  :79:

SnowHunter

Nekoliko osnovnih temperaturnih brojki o klimatološkoj zimi 2020/2021. Ovo su srednje temperature na glavnim stanicama uz odstupanje u odnosu na period 1951-1990:

Po starim normama zima je bila ekstremno topla, po novim vrlo ili ekstremno topla. Na uzorku od 8 glavnih stanica druga je najtoplija od 2009:

Već sam postavljao podgorički graf gdje je ova zima bila najtoplija od 1949. Pri tome zbog malih razlika ovo treba uzeti uslovno, zvanične brojke se mogu razlikovati u odnosu na one dobijene iz synop izvještaja. U Baru je zima bila druga najtoplija iza 2013/14, dok je u Pljevljima bila četvrta najtoplija:

Što se snijega tiče, ovo su brojke zaključno sa današnjim danom:

Najveći gubitnici su Cetinje i Nikšić, ali i na sjeveru u zoni 500-1000 m ''fali'' nekih 10 do 30 dana sa sniježnim pokrivačem u odnosu na prosjek. Generalno, vrlo topla i padavinski bogata zima, koju su obilježili još i obilni planinski snjegovi. Pravi zimoljupci su ipak ostali uskraćeni, ali pošto je to postalo uobičajeno mislim da su se već pomalo navikli...

sanjin

Slaba kisa. Nije odavno padala.

Matija Milosevic

Nek ostane zabiljezeno jutros ovih statistickih 1 cm  :120:
Ovo je jutros od brata sa haube od auta

Matija Milosevic

Kako zahladjenje
Trenutno 1 C ravno
Na planinama ispod - 10 ide iznad 2000 metara  :79:
Jutros po rijecima ujaka oko 5 cm i u podnozju i na Viline Vode

Matija Milosevic

Zabljak jutros -11 C
Kod mene -6.7 C

sanjin

Matija Milosevic

Na danasnji dan prije 6 godina u KL je bilo 83 cm snijega  :79:

Poledica

Lijepo danas vrijeme ,idealno za odmora I setnje  😎

Mladen

Šteta što ne radi AMS Cetinje, bilo bi zanimljivo pratiti vrijeme narednih dana. Valjda proradi...

niksicki

Na Cevo pada slab snijeg jutros.

Matija Milosevic

Njegusi jutros snijeg  :80:

Mladen

I u Cetinje je jutros bilo malo snijega. Proradila je AMS. :-)

SnowHunter

Jako niski minimalci u unutrašnjosti na početku klimatološkog proljeća, brojke su za 2°C do 5°C niže od prosjeka u prethodnih 13 godina. Sve stanice sa negativnom srednjom minimalnom temperaturom:

Očekuje nas jako lijep snjegopad u naredna dva dana, planine će konačno osvježiti već ''ustajali'' sniježni pokrivač.

Nekoliko zimskih brojki ovamo sa sjevera. Beograd je još jednom praktično prošao bez prave zime, jedino zimska je bila druga januarska dekada. Zima je završila kao druga najtoplija u dugoj istoriji meteo mjerenja:

Klizni 30-godišnji zimski prosjek Tsr ide sve više i više - još malo pa do nekadašnjih mediteranskih zima:

Na dosta stanica u Srbiji ovo je bila druga najtoplija zima u istoriji meteo mjerenja - negdje iza 2006/07, negdje iza 1950/51. Na uzorku od 18 glavnih stanica treća je najtoplija od 1950:

Ono što je zanimljivo - na stanicama na jugozapadu i jugu (Sjenica, Niš, Dimitrovgrad, Vranje, Kruševac) najtoplija je daleka zima 1950/51. Ova zima je i dalje neprevaziđeno najtoplija i na sjeveru Crne Gore: u Pljevljima, Bijelom Polju, Beranama i Kolašinu.

Matija Milosevic

Ufff kakva dva dana  :79:
Winter Back  :79:
Jedva cekam

Matija Milosevic

Slab snijeg jutros  :79:
Pocinje da bijeli ali slab intezitet
T 0.2 C