News:

Koristeći Profile, Modify profile i Look and Layout možete promijeniti izgled foruma, odnosno izabrati neku drugu temu.

Main Menu

Srednjoročne i dugoročne prognoze

Started by Admin, September 20, 2009, 18:09:54

Previous topic - Next topic

prenka

Quote from: Bole-PG on January 03, 2014, 14:10:46
Piii, gore zime se ne sjecam zasad, mada februar moze iznenaditi, ali kad na planine nema da moze da se skija je katastrofa
Nije ni prvi a ni zadnji put da zima ovako pocne a i da ce se produziti ovo vrijeme cak i do sredine zime  :122: Moj stav a i to je i neki realni scenario da nas krajem januara i pocetkom februara ocekuje dobra zima  :62:  Atlantik mora da se ugasi samo je pitanje kada   :39:  Sto se tice modela oni cak daju neki moguci scenario ukidanja atlantika ,pa vrate opet na staro ali sve je to relativno . Dacu primjer gfs-a koji jutros u 300 i nekom satu vidi anticiklon u Rusiji sto znamo sto donosi nama .

Južina

Nikola

Dok u SAD -5c ide iznad Meksickog zaliva sto je rijetkost,nama tece novembarsko vrijeme,a tako ce biti i narednih 6-7dana.EC opet oscilira lose-dobro,nista dok to ne udje na +144h i da to potvrdi Gfs.

sanjin

Ec potvrdio svoj jutrošnji izlaz. Oko 13.01. bi trebalo da stigne prvo zimsko zahlađenje još od početka decembra.

Nikola

EC konacno na +144h potvrdio stvaranje AC nad Skandinavijom koji sa ruskom ciklonom salje hladnocu istocnoj i jugoistocnoj Evropi.Ako se i ovo sjutra ukine onda cu samo Gfs pratiti....

Nikola

Za 6-7 dana imamo suvo zahladjenje,dobro je i to za sad,mozda se nacrta i neki ciklon.

petar

EC crta dobro zahladjenje sledece sedmice  :32:

EagleS

The absence of evidence is not the evidence of absence

Dzoni

Po svemu sudeci bice prilicno jak suvi zalad od polovine mjeseca,sjeverac,monotonija...no mozda nesto uskoci par dana poslije.

Nikola

mijo

Mađo

Da ti Mijo ne postavi ovu kartu nebih znavá da je meteociel uveo zum na Italiju.  :109:

Poseydon

GFS 12Z i dalje ostaje pri svome. Ko ce se kome prikloniti ?

sanjin

Ec ukinuo zahladjenje... definitivno prestajem sa pracenjem modela do daljeg.

Nikola

Sad izgleda Ec Gfs-u  :76: bataljujem modele do petka.

sanjin

Nije problem sto nema zahladjenja u narednih 7 dana, nego nam dugorocno GFS crta ovo na Atlantiku:

:67:
Ubija zimu na mrtvo...

prenka

Ec se prikloni gfs-u  :32: cudno ,ipak bi ja sacekao jos par izlaza da mozemo reci ko se kome priklonio  :122: nesto ne vjerujem o ovu trenutnu  varijantu  :39: Sanjine sto je ovo majko sveta ,kakve su ovo rupetine po atlantiku   :67:  Bogomi Amerika postaje novi Grenland.  :75:

pg

Ovo je uragan sto se crta na Atlantik  :104:
Slazem se sa Prenkom treba da sacekamo naredne izlaze da bi smo bili sigurni.Nadam se da ce EC da se vrati na ono sto je crtao do danas  :33:
10.02.2012
11.02.2012
12.02.2012

Krivi

Quote from: zeljko on January 06, 2014, 22:57:38
http://www.isobare.it/mappe/ECMWF/T850hPa_ecmwf_eu_240.000001.png

I ja ovo primjetih na meteocel. Poznata situacija, izlazi od ovih dana su pokazivali zahlađenje oko 13, 14, a sad zahlađenje stavljaju za tek 16. Prošle zime smo se nagledali ovoga.
GGMU!

Poseydon

Nista :75: Definitivno ovaj EC preko + 72h boba ne valja.

pg

Nista od ovog zahladjhena,ali GFS je obrisa onu cikloncinu pocetkom 3. dekade i sad crta jak AC na Atlantik i zahladjenje.Nadam se da ce ovo opstat jer je vise vrijeme da dodje dobra zima   :31:
10.02.2012
11.02.2012
12.02.2012

Južina

Baš danas razmišljam i rekoh da me ova zima podsjeća na onu 2004/2005 kao i na 2006/2007.Nadam se prvoj jer druga je samo sredinom marta dala dobar snijeg, koji je nestao za dva dana.

pg

I mene malo posjeca ova na obadvije zime
Prva po tome sto je takodje u januar 2005 bilo toplo prvih 18 dana,a onda je dosao hladni talas i rekordni snjegovi
A takodje me podjseca i na ovu drugu jer se bojim da nece bit snijega i temeperature su blizu 20C kako sto su bile tokom januara 2007
Nadam se da ce biti slicno ovoj prvoj   :03:
10.02.2012
11.02.2012
12.02.2012

Yeti

Iako mi oči pobijelješe evo četeres,pedeset dana buljeći u modele,tražeć kad će se ona plava boja sručit do Mediterana i donijet pravi ukus zime ništa od toga zasad!Dok god je glavno postovanje u Prognozama u Srednjoročnim i dugoročnim a ne u tekućem mjesecu,sve je to samo "magla vr' planina", čekanje Godoa...A bogami fino stari vele:"Vidi onaj široki krug na vedru nebu oko Sunca ili Mjeseca!To ti je znak sigurne promjene vremena!" E pa ja odoh da gledam u nebesa,vidju da nema ništa od stratworminga,AC Atlantic blockinga,AO minusa NAO plusa,meteociela,3bmetea...Izludjesmo više od ove "najladnije zime u potonjih sto godina" što reče oni njemački meteorolog. No sad mi je jasno,on je preselio u SAD i mora da je pobrka lončiće pa je mislio na Ameriku a ne Jevropu!Pa zar nije,evo tamo se više napolje ne smije ni disat koliko je ledno!!?
Listen to me carefully,I shall say this only once