News:

Koristeći Profile, Modify profile i Look and Layout možete promijeniti izgled foruma, odnosno izabrati neku drugu temu.

Main Menu

Februar 2018.

Started by sanjin, January 27, 2018, 12:11:28

Previous topic - Next topic

boka

Zato ce ga po vrf nmm Ulcinj imat i to solidno,pa i Bar

Južina

Nekoliko puta do sada se pokazalo da ono što yr.no nacrta dva-tri dana prije promjene bude tačnije od onog što se crta dan prije ili isti dan.
To sam primjetio ali evo da vidimo  :05:

Fraka

Za primorje je ovo bolja opcija.. Pogotovo Ulcinj

sanjin

Na primorju moze biti kise sjutra tokom dana. U ponedjeljak vece susnjezica ili mokra snijeg i to je to.

bole

Misaona imenica postade I onaj jedan statisticki CM  :120:
No eto ispostovacemo I te izlaze jos Nocas  :11:

Južina

Ovamo 3mm rastegnuto na dva dana, taman da se obori ovogodišnji rekord :03:
Mada se ipak potajno nadam da ovoj rupi odgovaraju ove situacije pa se možda i duplira rekord :11:

Nikola

Hladnija i suvlja varijanta i tako ponedeljak glavni padaviski dan presusi,pa i utorak.Sad je premija ako vidimo pahulje.Kako se nama to ukine,a mislio sam da ce prodor hladnoce aktivirati Jadran.Do decembra...

Poslato sa Blackview-a

Poledica

Moze li se veceras desiti cudo pa da se padavine malo korektuju?

Mađo

Quote from: Nikola on February 24, 2018, 09:54:20
Hladnija i suvlja varijanta i tako ponedeljak glavni padaviski dan presusi,pa i utorak.Sad je premija ako vidimo pahulje.Kako se nama to ukine,a mislio sam da ce prodor hladnoce aktivirati Jadran.Do decembra...

Neće ga aktivirati, povuće ovaj sicilijanski ciklon na sebe sve, zato i ide velik minus po visini do italijanske čizme.

S obzirom da se očekuje produbljivanje istog,velika je mogućnost da nas ošine sa repom.Ec daje malo polje sniženog pritiska u južni Jadran u poneđeljak veče.

Poledica

Quote from: Mađo on February 24, 2018, 10:07:32
Quote from: Nikola on February 24, 2018, 09:54:20

Neće ga aktivirati, povuće ovaj sicilijanski ciklon na sebe sve, zato i ide velik minus po visini do italijanske čizme.

S obzirom da se očekuje produbljivanje istog,velika je mogućnost da nas ošine sa repom.Ec daje malo polje sniženog pritiska u južni Jadran u poneđeljak veče.
sto bi znacilo nesto padavina u pon vece?

Admin

Vidim, raspoloženje naglo splasnulo. Nisu baš sve nade potonule.
Evo šta pokazuje model koji niste, do sada, imali prilike gledati.
Malo smo povećali koeficijent trenja u prizemnom sloju (u prosjeku za 8 do 10%) i dobili interesantnu raspodjelu tipa padavina u noći između ponedjeljka i utorka.
Ulazni podaci su kombinacija ICON-a i GFS-a

Fraka

WRF 3 km brutalan za jugozapad.. dosta padavina na -9 stepeni na 850hPa  :05: :05:

Miloš BP

Sto se tice naseg Wrf-Nmm 1km , za Bp je dosta nepouzdan. Za padavine. Desavalo se da padne 50mm kise,a oni daju 3-4. Nisu 2 puta za nas pogodili ove jeseni i zime. I sto se snijega tice isto. Pogodili su jedino u mm, u oktobru onaj snijeg. Decembarskih 26cm kad je palo, takodje nisu vidjeli.
Only black and white

JovanK

Mozda ce Ec u nocasnjem izlazi vratit padavine jer mi je isto ovo cudno da su se totalno padavine ukinule obziro da je do juce bila druga prica?

Poledica

Wrf 3 km daje 10 mm snijega za Nk.Jel to realno zaboga jer bi iz toga imali solodnog snijega.

Fraka

Po meteogramu WRF 1 km, Kotor dosta dobar, Ulcinj odlican. Za PG ne nesto izdasan, ali vidjecemo, valjda bude nesto majku mu.

Mađo

Quote from: Poledica on February 24, 2018, 10:44:43
Wrf 3 km daje 10 mm snijega za Nk.Jel to realno zaboga jer bi iz toga imali solodnog snijega.

Sasvim realno i to nije uopšte malo.

Poledica

Koliko bi se iz toga moglo izvuci snijega Madjo?moze li 10 cm?

Admin

Horizontalna rezolucija modela nije nešto što treba da vas fascinira.
On ne može ispraviti "greške" modela veće rezolucije u koji je ugnježđen. Može, ponekad, uloviti neku finiju raspodjelu, parametara, ali je i poremetiti, a ponekad zbog specifičnih gradijenata dati i lažno rješenje.
Kad bi problemi prognoze vremena zavisili od rezolucije modela bili bi vrlo lako rješivi.
Daleko veći problemi su u fizici atmosfere koji se manje rješavaju od kada su meteorologijom više počeli da se bave programeri.

Južina

Nikšićani od kada kod vas nije palo više od 20cm
Od 2012?

bojat

Quote from: Poledica on February 24, 2018, 10:53:57
Koliko bi se iz toga moglo izvuci snijega Madjo?moze li 10 cm?
Moze i 15 cm suvog snijega

Poledica

3 januara je palo 23 cm ja mislim prosle godine.Kad bi 10 sad palo barem...

St.

Ocigledo je da su se svi modeli vec pronasli idealno, i da nam ciklon bjezi ka istoku davajuci sve padavine Albaniji.  To je jasno i tu korekcija vise nema.Sta reci, mozda i bude koja pahulja onako uz vjetar u ravnici. :103:
Niksic, ne bi' da vas razocaram mislim da, 5cm snijega bi karakterisao kao dostaaa, ovom situacijom

Poledica

Vidjecemo nocas modele,pa sjutra u nebo ,pa sta bude nadajmo se  :79:

Skijaš

Istina je da su modeli dosta smanjili padavine ali nikako da je to sve presusilo. Ipak jos uvijek ima nade za ponedeljak veče da bude kakvih takvih padavina.