News:

Omogućen je pristup forumu TAPATALK-om

Main Menu

Januar 2017.

Started by Niksic 3, December 31, 2016, 20:35:23

Previous topic - Next topic

SnowHunter

Evo minimalaca i na grafu:

Ove minimalce bi trebalo shvatiti uslovno. Za zvanične stanice su izmjereni do 07h, pri čemu su neke stanice do minimuma došle kasnije (kao Podgorica sa -6.6°C ili Bar sa -4.7°C). Takođe, na mnogim stanicama ovi minimalci će biti prevaziđeni do 21h večeras. U Baru je današnji minimum najniži u zadnjih 25 godina (zadnji put je hladnije bilo 01.02.1991. sa -5.3°C). U Podgorici je u ovom milenijumu samo jednom bilo hladnije: 09.02.2005. je izmjereno -6.7°C.

Inače, pitanje zašto Txn mjerimo od 21h do 21h ima jednostavan odgovor. Automatika i informacione tehnologije su mlade, a meteo mjerenja se ponegdje obavljaju već više stotina godina, pa je ovo pravilo ostalo zbog homogenosti i uporedivnosti podataka. Mjerenja su se standardno obavljala tri puta dnevno (7, 14, 21h) i normalno je da se u zadnjem dnevnom mjerenju u 21h resetuju minimalni i maksimalni termometar i zabilježe tako izmjerene ekstremne temperature. Ne pravi se ovdje velika greška, jer u 95% slučajeva ove ekstremne temperature se poklapaju sa teorijski ispravnim (0-24h). Jučerašnje maksimalne temperature koje su objavljene u synopu u 18UTC za Bar i Podgoricu, nažalost, nijesu poštovale ovo pravilo i misim da je to ozbiljan propust Zavoda...

Viline vode su jutros mjerile -24.8°C, još je zanimljiviji maksimum koji će ostati na ledenih -21.6°C:

Krivi

U Baru trenutno -3, bez ikakve sumnje, najhladniji dan od kad znam za sebe u rodnom gradu.

Bura je napravila ogromnu štetu, a danas je stradao i krov nove sportske dvorane:

https://youtu.be/oDtW64nuZAY
GGMU!

Južina

Niđe oblačka na nebu  :01:

Niksic 3

Evo se meni cini da necu ni jedan dan imat u januaru za pecanje pastrve. :35:
Oko -12

Cirius

U zapadnom dijelu grada vjetar je jači danas nego juče i sad je više N pravaca. Ostali smo ispod -4'C, kakav dan  :105:

SnowHunter

Trenutno su temperature na većini stanica za oko 3 °C niže nego juče u ovo doba. Biće brutalni sjutrašnji minimalci...

Današnji satelit:

prenka

U glavnom gtradu vjetrovito i veoma hladno , takt -4.9 .  :104:  Jao kakav satelitski snimak  :105: :109:  Samo kazan kvari ugodjaj  :30: Da dodam i ja jednu sliku iz visina , koja najbolje prikazuje ovaj satelitski snimak sto je postavio Snowhunter  :105:

Bjelopoljac

mecava

Stanica zakaza kad je najvaznije. Ne znam ima li sanse da proradi AMS. Moramo pratiti Pljevlja. Tamo je krenuo vertikalni pad. Vjetar slab. Bice zestoko.

Nikola

Nešto veći pad T -5.3c

Nema zime bez Arktika.Čeka se dvocifreni minus ujutro.

sanjin

Vjetar se u CT i PV smirio. T vrtoglavo pada.

staracfoco

Sve se nadam da će oblaci,koji promiču,ostati.Ako se potpuno razvedri,Žabljak će biti,makar ujutru,baš toplo mjesto.Trenutno oko -14 stepeni.Taksistima se otvorila šolja,jer ,ko nema garažu a mora neđe da ide,ne vjerujem da će palit auto.

Mađo

Quote from: staracfoco on January 07, 2017, 17:12:53
Sve se nadam da će oblaci,koji promiču,ostati.Ako se potpuno razvedri,Žabljak će biti,makar ujutru,baš toplo mjesto.Trenutno oko -14 stepeni.Taksistima se otvorila šolja,jer ,ko nema garažu a mora neđe da ide,ne vjerujem da će palit auto.

I pod uslovom da prestane vjetar.Ovamo očekujem ispod -20,ali tek od śutra veče.
Malo podataka sa moje stanice u toku posljednje 24 časa uz grafikon. Istorijski dan,nema što. :81:

sanjin

CG:

Viline Vode -23.8
Zabljak -21.2
Jezerine -20.2

U regionu:

Bjelasnica -26
Kopaonik -24
Babin Zub -23
Sveti Jure -22

Nikola

Ako T u PG opada za 0.4c/h onda bi imali dvocifreni minus ujutro,a očekuje se i slabljenje vjetra u drugom dijelu noći.

T -5.8c

Niksic 3

Fraka

Na Cetinje -15.2 vec, bezvjetrica.. covjek kad ponesto obavi na brzinu i ne osjeti zimu... Eo me u Kotor, bura i dalje dere, nevjerovatno. Strasnih -5 i jaka bura, lomi kosti...

prenka

-5.8 c sa 26% vlaznosti vazduha i brzinom vjetra od 6 m/s subjektivni osjecaj -14 u Glavnom gradu . Posto se ovih nekoliko dana #subjektivni osjecaj# cesto spominje u medijima , narodu a i na forumu evo postavicu i link gdje se vrlo lako moze izracunati subjektivni osjecaj u vasem mjestu . Vrlo je jednostavno , samo treba podesiti temperaturu vazduha , vlaznost i brzinu vjetra po m/s i dobicete iznos subjektivnog osjecaja  :122:
https://meteoplaneta.rs/subjektivni-osecaj/

Niksic 3

-12.4 umjeren vjetar

Miloš

Današnje zvanične maksimalne temperature na glavnim stanicama (u zagradama su dosadašnji rekordi):

Herceg Novi +0.9°C (-0.7°C)
Ulcinj -2.0°C (-3.6°C)
Bar -2.8°C (-2.5°C)
Podgorica -4.2°C (-6.2°C)
Cetinje AMS -7.0°C (-7.5°C)
Nikšić -10.1°C (-11.5°C)
Pljevlja -10.3°C (-14.7°C)
Kolašin -14.0°C (-16.4°C)
Žabljak -17.8°C (-19.9°C)

Trenutne temperature (u zagradama su apsolutni minimalci):

Herceg Novi -2.4°C (-7.0°C)
Bar -4.6°C (-7.2°C)
Ulcinj -5.2°C (-8.4°C)
Podgorica -5.8°C (-9.7°C)
Nikšić -12.4°C (-20.2°C)
Cetinje AMS -15.7°C (-22.8°C)
Kolašin -16.1°C (-29.8°C)
Pljevlja -18.4°C (-29.4°C)
Žabljak -20.5°C (-26.4°C)

Za sada je samo jedan rekord oboren, ali tek smo počeli.

Fraka

Tako mi je zao sto nema podataka iz Kotora, jer je izvjesno oboren Tmax rekord, a veceras ce bit oboren, a vjerovatno je i sinoc rekord za Tmin, koji su svakako veoma sumnjivi, jer se sjecam da je bio samo -4.2 stepena.

Cetinje i Pljevlja opadaju sumanutom brzinom, tako da ovih -22.8 za Cetinje nije nedostizno ako ostane bezvjetrica.

Južina

Naoblačilo se a i vjetar duva.

Dzoni

Pg, centar grada, -6.3c.
Na udare jak sjeverni vjetar. Ledara, napolje se ne moze duze od par minuta.

Nikola

Još uvijek duva umjeren do jak vjetar,ali mislim što se tiče PG,BR i CT Tmin rekordi će biti oboreni.

T -6.2c

Cirius

Ako ne stane vjetar, teško da će večeras pasti rekord ... ali nije isključeno da śutra veče bude mrtva tišina i odnese nas u hladnu istoriju  :116: