News:

Koristeći Profile, Modify profile i Look and Layout možete promijeniti izgled foruma, odnosno izabrati neku drugu temu.

Main Menu

Jun 2016.

Started by Cirius, June 01, 2016, 10:17:34

Previous topic - Next topic

Niksic 3

Valjda do utorka/srijede

Niksic 3

Pff ako je ovo toplotni talas tropske vrucine u Niksicu danas je cak i postrcala kisa,mada sad ima i oblaka i suncat temp 23.2 :71:

sanjin

Naoblacilo se i ponovo najgora varijanta- sparina.

SnowHunter

Beograđane očekuje prilično neugodan period, vrućine (posebno noćne  :71:) prekinuće ovu ljetnju idilu od vremena. Danas je sa maksimumom od 30.4°C još uvijek bilo podnošljivo, ali večeras uz 28°C, vreli JI vjetar i vlagu od preko 50% baš je neprijatno.  :82:

U Crnoj Gori danas najtopliji Bar sa 32.1°C, a tropski dan su zabilježile i ostale stanice na Primorju, kao i Podgorica, Golubovci i Danilovgrad. Tropski dan na sjeveru je imalo Bijelo Polje, vjerovatno još Berane i Andrijevica. U prvoj polovini juna Podgorica je zabilježila tek jedan tropski dan, što je najmanje u zadnjih 10 godina (prošle godine, recimo, svih 15 prvih junskih dana su bili tropski). Prva polovina juna je bila hladnija od all-time prosjeka za 0.9°C, a od prosjeka u ovom milenijumu za 1.8°C.

Ja se danas malo rashladih na Avali, pa evo nekoliko tipičnih fotografija...

Spomenik Neznanom junaku na vrhu i put do njega:

Simbol Avale i Beograda - TV toranj:

Za kraj - u kadru se našao i jedan lijepi avalski smuk  :109::

Bura

Prvi dan prvog toplotnog talasa ovog meteorološkog ljeta prošao je u znaku sparine.
Evo maksimalnih temperatura sa glavnih stanica, aerodroma i AMS, dok podatke sa klimatoloških čekamo sjutra ujutru:

Bar 32.1°C
Budva 32.0°C
Bijelo Polje 31.9°C
Podgorica 31.8°C
Danilovgrad 30.9°C
Golubovci 30.8°C
Tivat 30.8°C
Herceg Novi 30.2°C
Kotor 30.2°C
Ulcinj 30.0°C
Pljevlja 29.8°C
Virpazar 29.2°C
Gornji Bandići 28.6°C
Kolašin 27.5°C
Dragovića Polje 27.3°C
Njeguši 26.8°C
Cetinje 26.3°C
Nikšić 25.0°C
Studeno 23.9°C
Žabljak 23.6°C

U jednom jednosatnom periodu je danas u Baru vjetar okrenuo na sjeveroistočni smjer što je uslovilo dobro poznati nagli skok temperature sa 28°C na 32°C, i taj pik na grafiku AMS je dobro uočljiv. Upravo zato je danas na čelu spiska sa najvišim temperaturama.
Bolje gram nafake no kilo mozga.

skener

Jak vjetar na Zabljaku drzi T vrlo visoko u 22:30...cak 21 stepen

skener

U HN sam, vreli vjetar je podigao T na cak 28.2 C...na Zablkaku slicno, skoro 22 C

skener

Cudi me da nema nikog na forumu jer je ovo jedna vrlo zanimljiva situacija za pracenje...Zb, Pv, Pg i Br su bukvalno izjednaceni u ponoc na 23.5 C, zahvaljujuci olujnom vjetru na Zabljaku...Hn daleko ispred sa 28 C  :13:

skener

I dalje toplo, ali Loznica u 1 sat ia ponoci mjeri 32 C  :29: :13:

Mađo

Fenira lijepo.Nó, u kuću su uljegle svakave baročine.  :02:
T 23.6°

skener

Ja se nadam da neko ima maksimalce kad su u pitanju Tmin jer pretpostavljam da je negdje bilo i rekorda..Bar, Hn, Ko, Bd, Ul, su imali tropske noci...u Baru u 6 sati skoro 30 C, Hn 27, Pv 25, Ct 23, pa tekonda Pg i Ul sa 21

Bura

Herceg Novi zabilježio prvu tropsku noć sa Tmin 25.7°C.  :13:

Ostale Tmin preko 20°C:

Herceg Novi 25.7°C
Petrovac 24.0°C
Budva 23.0°C
Kotor 22.7°C
Bar 22.6°C
Tivat 21.2°C
Ulcinj 21.0°C
Podgorica 20.9°C
Gornji Bandići 20.8°C
Golubovci 20.7°C
Njeguši 20.4°C
Berane 20.0°C°C

Ništa mnogo prijatnije nije bilo ni na sjeveru zemlje, minimalci nijesu silazili ispod 15°C.

Mađo

Sinotnja, to jes jutrošnja, Tmin od 20.4°, izmjerena u 00:47h,je najvisočiji minimalac od kad se vrše mjerenja temperature vazduha na Njeguše !  :109:

pg

Ovo je prva tropska noc i u Podgorici ove godine.Dosta kasno je dosla.
Posebno mi je zanimljiva tropska noc na Njegusima
Danas ce biti bas toplo.T 31.4C
10.02.2012
11.02.2012
12.02.2012

Niksic 3

Ah kakva treba vrucina da bi u Niksicu doseglo tih 30 stepeni.Inace je 26.0c ima i oblaka a i vjetra pojaceg :75:

budva lastva grbaljska

ne znam za druge gradove ali ovamo samo sto ne udari kisa pljusak cak i sve vise grmi au kakvo iznenadjenje a tako je toplo i sparno :13:

Niksic 3

U niksicu je padala slaba kisa 10 min

staracfoco

Čitavu noć i dan jug fenira samo tako.Vruće je i sparno.T po kolima ,koja su u debeloj hladovini,je 31 stepen.Jutrošnjih 20 stepeni nisu baš uobičajena pojava ovdje.

SnowHunter

Nije bilo rekorda za najvišu minimalnu temperaturu na četiri stanice za koje imam dnevne istorijske podatke (Podgorica, Herceg Novi, Bar i Ulcinj). Herceg Novi je bio najbliži, jutrošnji minimalac koji se pojavljuje u synopu od 25.7°C bi bio rekordni, jer su do sada najviši junski minimalci zabilježeni 13.06.2003. i 30.06.2006. iznosili 25.4°C, ali je u pitanju očigledna greška, jer je sinoć u 20UTC od kada počinje mjerenje minimalne temperature bilo 23.4°C. Kasniji rast noćne temperature nije mogao izbrisati ovaj minimalac. E sad, kad su u pitanju Pljevlja i Berane, pa i Žabljak tu je moguće bilo rekorda, ali ja to ne mogu da potvrdim jer nemam istorijske podatke. Pljevaljski minimalac od 19.2°C je najniži u zadnjih 7 godina bez obzira na mjesec, pa nije isključeno da se radi o rekordu. Inače, najviši ikada pljevaljski minimalac iznosi 20.2°C i izmjeren je 08.08.1978. Pošto brojke o maksimalnim Tmin ne postoje u starim Meteo godišnjacima SFRJ za period 1949-1985, nije moguće provjeriti da li je bilo nešto slično u tom periodu.

Svakako, mnogo zanimljivije je bilo u Srbiji. Na čak 13 stanica zabilježen je novi all-time rekord za najvišu minimalnu temperaturu u junu. Stari beogradski rekord iznosio je 25.7°C - zabilježen 22.06.2013. Novi od jutros je 26.3°C. Neke stanice kao Novi Sad i Loznica su zabilježile najviši minimalac uopšte u istoriji meteo mjerenja. Posebno je zanimljiv slučaj Loznice gdje nakon 20UTC sinoć satna temperatura nije silazila ispod 30.1°C, što znači da je minimalac mogao biti tek nešto niži, pa onih 25.5°C iz synopa ne može biti tačno. Koliki je bi stvarni loznički minimalac saznaćemo tek za par godina kada se pojavi Meteo godišnjak za 2016. Da se radi o super ekstremu može da posvjedoči činjenica da je all-time najviši loznički minimalac 23.2°C od 30.08.2003.

Da dodam i Sarajevo gdje je jutrošnjih minimalnih 25.3°C daleko najviše za mjesec jun u istoriji meteo mjerenja od 1900. Prethodno najviši junski minimalac je iznosio 23.2°C od 23.06.2007.

U Beogradu danas gadno - trenutno je 35°C, dok je subjektivni osjećaj čak 40°C...  :107:

Niksic 3

Danas temp u Niksicu maksimum je dosegla 26.2c nije vruce nista,ima i jakog vjetra pa i to malo topline razladi

Bura

Evo i današnjih maksimalaca, najviši su od početka sezone, naravno nedostaju klimatološke stanice:

Podgorica 34.4°C
Danilovgrad 33.3°C
Golubovci 33.0°C
Rvaši 32.9°C
Bar 32.8°C
Virpazar 32.5°C
Budva 32.5°C
Bijelo Polje 31.6°C
Tivat 31.6°C
Kotor 30.3°C
Gornji Bandići 30.2°C
Ulcinj 29.8°C
Herceg Novi 29.6°C
Pljevlja 29.4°C
Dragovića Polje 28.0°C
Cetinje 27.5°C
Kolašin 27.1°C
Njeguši 26.6°C
Nikšić 26.5°C
Studeno 23.8°C
Žabljak 22.6°C

Kakve superćelije duž cijele državne granice Mađarske i Rumunije.  :36: :104: :52: 20 00 munja trenutno u tom pojasu.

zec

Severe Weather Outbreak počeo u Srbiji, trajaće narednih dana, svega će biti.

Par slika iz Vojvodine danas:

Niksic 3

Kako lijepa noc u Niksicu koncert vrijeme prijatno u 22:00 je bilo 19.9c  mada cekam izvjestaj u 23:00 sigurno se temp supstila ispod 19c

Niksic 3

Of topic:Snow hunteru mozes li mi nac visine snijegu u Pluzinama ako je moguce,vrlo me zanima taj maleni lepi grad.

Niksic 3

https://youtu.be/fJQTSfXRbgE jedan mali dio vatrometa koji sam uspio snimit nocas u Nk.Temparatura oko 16c svjeze je