News:

Koristeći Profile, Modify profile i Look and Layout možete promijeniti izgled foruma, odnosno izabrati neku drugu temu.

Main Menu

Maj 2015.

Started by Cirius, May 01, 2015, 00:04:05

Previous topic - Next topic

Nikola

:45:

Razvoj sjevernije od grada,pod zavjesom Trijebac

Zahvata nas oblacnost sa jugozapada,izleda kao front ali T u Nk,Zb i Pv prilicno visoke,vidjecemo sto donosi dan.

P.S. Pade malo kise koliko da skvasi auto,ovo ce biti izgleda ispala sto se tice poslijepodneva. T 22.10c

Južina

Mislim da je trenutno 20 stepeni hladnije nego juče u ovo doba, kakva promjena vremena.Oblačno uz povremenu kišu i grmljavinu, tako je nebo stislo da je gotovo mrak.

Cirius

Pljusak i grmljavina, razvoj stigao iz pravca jugozapada.

Miloš

U Beogradu nakon jučerašnje Tmax od 32.0°C i jako tople noći, front stigao pred zoru i donio kratkotrajan pljusak sa grmljavinom. Palo je svega 2mm kiše. Evo nekoliko fotki:

demijan

:109:
kakav fen u baru...za sat vremena t ode sa 24 na skoro 30,vlaga naglo dolje...

Bura

Quote from: demijan on May 07, 2015, 15:21:05
:109:
kakav fen u Baru...za sat vremena t ode sa 24 na skoro 30,vlaga naglo dolje...

A onda sa 30°C ponovo na 24°C čim se vjetar vratio na jugozapadni smjer, i to sve u sat vremena.  :13: :26: :45: Za dvadeset minuta je u Baru probila bura sa udarima od 15m/s.
Bolje gram nafake no kilo mozga.

staracfoco

U Beranama jutro oblačno sa dosta grmljavine i pokojom kišnom kapi,zatim vedro i ,na osunčanim površinama,vruće.Popodne oblačno i kiše tek toliko da pokupi prašinu.Sada vedro i relativno toplo.

Mađo

Danas kod mene izdvapút bí malo kiše.
sad je lijepo i svježe, T 10.8

prenka

Danas standardno bijah na poziciji Podgorica -Bar , gdje se izmijenjalo sunca kise , vjetra malo juznog malo sjevernog  :110: U Baru nagle promjene temperature ali uglavnom je proslo bez padavina u uzem gradskom jezgru . Na sirem podrucju opstine Bar u  trenutku povratka, Sutomore je zahvatila grmljavina i pljusak  dok je u virpazaru i zeti bilo sparno i veoma zagusljivo vrijeme . Od Aerodroma Podgorica do centra grada je prskala slaba kisa u narodu poznatija kao ^macja^ . Veceras sparno , ljetnja noc u Podgorici , temperatura ravno 23 c i nestvarno sa pozicije Podgoricana  izgleda ovih 10.8 c sa Njegusa vcrs :83:

pg

Suncano i toplo T 27.1C.Noc je bila vrlo topla bila je vrlo blizu tropske Tmin 19.9C
10.02.2012
11.02.2012
12.02.2012

sone

Sve mi se cini da ce biti repriza 2003 ljeta gospodnjeg.Ne daj boze,odmah bi sve poslove odlozio i otisao na starevinu izmedju Kovaca i Ljubisnje.Vrnuo bi se krajem septembra sa 10 jagnjadi dobro ugojenih plus bi zivce od svega odmorio.

SnowHunter

Danas je tropski bio samo Danilovgrad - ''izgurao'' je tačno na 30.0°C.

Jučerašnji tropski dan u Baru je došao skoro 40 dana ranije od all-time prosjeka, bio je to četvrti najraniji dolazak prvog tropskog dana. Na grafu je jasan trend sve ranijeg dolaska vrućih dana na moru:

Snijeg se polako povlači u najviše dijelove planina, u usjeke i zaśenke - ovako je izgledao današnji satelit:

Na sajtu riders.me  :109:  lijepe slike sa Hridskog jezera (1960m). Na početku maja jezero je i dalje pod ledom:

Panorama:

Led još uvijek dovoljno debeo i stabilan za hodanje  :109:

Tihi

Prokletije su mocne planine,cudo jedno.Dok se na skoro sve planine u Crnoj Gori snijeg blizi kraju tu vlada prava zima.Gledajuci ove slike imam utisak kao da su Alpi,ma ne zovu se Prokletije za dzabe  Balkanski ALPI.A kad se nalazis na PROKLETIJAMA pa te okruze vrhovi iznad 2500 m, pa lavine ,svuda ostri vrhovi i td ,covjek se osjeca ko da se nalazi na Himalajima,ko da je na kraju svijeta.

Tihi

Trenutno buran razvoj grmljavinskih oblaka na zapadu države.Iznad planine Njegoš došlo je do razvoja kumulonimbusa iz kojeg već pada slaba kiša,a ubrzo će biti i grmljavine.Planina Njegoš i taj kraj oko njega pa i Golija su najopasnija mjesta što se ljetnjih oluja tiče.Ni na jednoj planini u Crnoj Gori nije vrijeme tako promjenljivo i nestabilno kao iznad Njegoša i Golije.Tu se za pola sata naoblači počne kiša ,grmljavina.Prvi oblaci koji se ujtru pojave budu iznad tih oblasti,prvi razvoji budu iznad tih planina.U 90 posto slucajeva preko ljeta tamo prvo zagrmi i počne kiša dok u ovom ostalom dijelu Crne Gore ponekad ostane i vedro ili malo oblacno.Sjećam se jedne opasne grmljavine iznad Golije.Bilo je to prije 4 godine.Oblaci niski ,tamni kao pred razvedravanje tačnije rečeno,naizgled bezopasni.Gledam ja tamo ,kad odjednom iznad planine zuta kugla kao da se sto munja slilo u nju.U tom trenutku sve mi ispred oči postade žuto.Sekundu posle toga jak pucanj kakav ni u snu ne može biti.Samo sam se bacio na drugu stranu i ne mogu da vjerujem  da se tako nesto desilo.Pucanj gromova je bilo toliko jak da su i uši malo zaboljele.Brat od ujaka koji je tada imao oko   godinu ipo toliko se prepao da su ga jedva povratili da se ne uguši koliko je streknuo,a ni starijim nije bilo svejedno.Samo se pitam kako bi neko ko se tada zadeseio na planini mogao da ostane živ bar 5 km u prečniku otavde,izgledalo je da bi planinu moglo  razbiti kako je to bilo silno i jako.I danas posle 4  godine ,sjećam se svakog detalja  od tada.A evo dok pišem ovo  zagrmilo je nekolika puta.

Mađo

Po Nahiji razvoji, ovamo počela kiša uz slabu grmljavinu.T 18.6°

Miloš

Par jakih Cb-ova u Crnoj Gori, ima li ko kakvu sliku?  :08:

Tihi

Dobro se istutnjelo,a i lijepo je panulo po ovih brda. Prije 15- tak min bilo je malo grada.Moračke i Lukavica su imale dobru kišu.Temperatura je naglo pala pa me nebi čudilo da je iznad 2000 mnv u zahvaćenim oblastima palo malo snijega.I dalje grmi i pada u centralnim planinskim oblastima.

Tihi

Udaraju žestoko gromovi po Vukotinim Golijama a posebno na brdo Visoka glavica( 1650 mnv).
Kiša prokapa.

Dado

Veliki pad temperature, 12.8 u 15h.

Mađo

Umjerena kiša.T 15.2°

Tihi

Svježe i vedro.T 14 C.Subjektivni osjećaj 13 C.Vlažnost 99%.Spuštit će se temperatura na planinama noćas lagano ispod nule a na višim planinama debelo ispod nule.

Tihi

Promjenljivo oblačno  sa povremenim kraćim sunčanim intervalima.Vjetar je umjeren na udare jak, sjevernih smjerova.

staracfoco

Poslije tmurnog,hladnog i kišovitog prijepodneva trenutno je sunčano ali prilično hladno.Ove promjene su baš "ugodne".Prije par dana 33 a danas u 13 sati(po autu)svega 10 stepeni.

Tihi

Kako je vrijeme samo promjenljivo. Prije nešto više od pola sata iznad Golije i Pivske planine potpuno vedro.Za 15 min se navukoše crni ,niski oblaci niotkuda iznad čitavog tog kraja.

SnowHunter

Iza nas je vrlo topla prva dekada maja. Ovo su temperaturne brojke sa glavnih stanica:

Odstupanje od all-time prosjeka u Podgorici iznosi +3.2°C, u Baru +3.4°C, na sjeveru je, vjerovatno, još veće:

Sredinom dekade Podgorica je imala najveće odstupanje srednje temperature od prosjeka 1961-1990 u ovoj godini:

Kriva temperature je ulazila u zonu crveno, tj. ekstremno toplo:

Već par mjeseci imamo deficit padavina, Podgorica se iz zone kišno polako vratila na sredinu zone normalno...

... dok je Kolašin već na granici zone sušno: