News:

Koristeći Profile, Modify profile i Look and Layout možete promijeniti izgled foruma, odnosno izabrati neku drugu temu.

Main Menu

April 2015.

Started by Nikola, April 01, 2015, 01:21:00

Previous topic - Next topic

Dado

Opet je to ona ista prica od juce vanja, nema tu nikakvog padanja snijega. Visina u 19h u Pljevlja 8cm.
Odje se vjetar opet raspuvao, bilo je i prokapavanja kise prije sat vremena.

SnowHunter

Quote from: vanja on April 08, 2015, 23:30:40 evo snowhunter nek rijesi dilemu za ovu zimu sto se tice pg...

Već sam postavljao statistiku srednjih zimskih temperatura u Podgorici, ovako izgledaju istorijske brojke:

Dakle zima 2014/15 je za 1.1°C toplija od prosjeka 1949-2015. Srednja temperatura ove zime u odnosu na cijeli period meteo osmatranja je na 86.percentilu što znači u kategoriji toplo. Ovaj 86.percentil znači da je 86% podgoričkih zima u prošlosti bilo hladnije od ove i tek oko 14% toplije. U odnosu na ovomilenijumski prosjek ova zima je takođe toplija, ali za 0.6°C.

Takođe sam već postavljao beogradski graf:

Ova zima je u Beogradu toplija od all-time prosjeka čak za 2.7°C, temperaturno se nalazi na 91.percentilu - što znači u kategoriji vrlo toplo!. Statistički ovakva zima bi se javljala jednom u 11 godina. Naravno da nemamo takav utisak, jer su zime sve toplije, a posebno je u sjećanju prošla koja je u CG bila najtoplija od 1949, a u BG druga najtoplija od 1889.

Generalno, u čitavom regionu zima 2014/15 je u kategoriji toplo i vrlo toplo, uz izuzetak planinskih krajeva koji su takođe imali topliju zimu od prosjeka, ali uglavnom u zoni normalno.

sone

SnowHunte,necu vise da te hvalim...u samu srz diskusije si stavio tacku.Ja i Vanja smo generacija i pamtimo te jace Podgoricke zime,a sto tek pamte ove starije generacije jer mi smo tek zakicili te zime osamdesetih i pocetkom devedesetih proslog vijeka...o kako ovo zvuci kao da smo Metuzalemi od sto godina.Definitivno s tvojim prisustvom na forumu daleko smo najaci u regionu.Ove brojke i slova koje nesebicno nam izlazes zahtijevaju dosta rada,znanja a bogami i vremena.Eto morao sam toliko reci,pozdrav od srca svima.

Tihi

Umjereno oblačno i prohladno uz jak vjetar.Na Vučju provijava snijeg .
Na putu Podgorica - Nikšić orkanski udari vjetra,ni autobusu nije bilo lako da se penje  do Nk,čak je vozač jednom zaustavio autobus na kratko kakav je udar vjetra bio.Bilo je to otprilike izmedju trećeg i četvrtog tunela gledajući kad se krene iz Nikšića.

vanja

snow hvala na grafici :) ...izgleda kako vrijeme leti sve vise prizeljkujem toplije i suncanije vrijeme...ovaj vjetar u podgorici cini mi se da duva jace no prethodnih dana,bas se raspuvao  :102:

sone

Jaki udari vjetra u Ljeskopolju...Ima li ko iz Martinica da javi situaciju,da nije tamo ona lokalna mecava grunula.Bijah ono pred Novu godinu tamo,sve da mi je neko pricao nijesam znao da moze onakvu snagu imat lokalno po Martinicima,to je strah bozji bio!

vanja

nisam bio sone ali sve su prilike da i tamo duva...javice stenli ili transmat ako bude sto posebno :)

Tihi

Zima ko da zna da će joj sjutra doći kraj pa oće još danas da pokaže zube.U Nk i dalje olujni sjever.

Transmat

Ovaj put nije bilo jakog vjetra, duvao je umjereno . nekih 20% od onog kako zna da dune :)

A sjutra ce da bude odma u majicu kratkih rukava (mada sam ja odavno u majicu kratkih :) )

SnowHunter

Iako je zima bila vrlo topla, proljeće u Beogradu kasni. To će pokazati sljedeća statistika o broju dana sa temperaturom iznad 20°C zaključno sa 09.aprilom. All-time prosjek je tačno šest, dok ove godine BG broji tek jedan takav dan:

sanjin

Predivno vrijeme. 20 stepeni, nema sjeverca.  :105:

SnowHunter

Pogled iz satelita na mnoooooooogooooo snijega!!!  :109: :109: :109:

Iza nas je hladna prva dekada aprila, slijede temperaturne brojke sa glavnih stanica:

Odstupanje od all-time prosjeka u Podgorici je iznosilo -2.0°C, u Baru svega -1.0°C:

Na sjeveru je negativno odstupanje veće i kreće se oko 3-4°C. Da ovakvo vrijeme nije ništa neuobičajeno može se pročitati iz gornjih grafova, u Podgorici je prva dekada aprila u prethodnih 67 godina bila 12 puta hladnija od ove godine, u Baru čak 14 puta. U oba slučaja prema percentilnom računu ova dekada je u kategoriji hladno, znači nikako u kategoriji vrlo ili ekstremno hladno.

Podgorica je vezala 9 uzastopnih dana hladnijih od prosjeka i to je najduža takva serija u ovoj godini. Najduža serija sa pozitivnim odstupanjem je trajala 20 dana (09-28.januar). Od početka godine prošlo je 100 dana, od kojih je njih 68 bilo toplije od prosjeka 1961-1990.:

Južina

Vidim ovaj istočni dio BP-a dobro zatrpan.

Mađo

Jutros Tmin -4.9° a sada je već 13.2° !

Стенли

Na Liscu snijega u prosjeku oko metar.. Ima nameta u jednom dijelu ogromnih kao gleceri, a na samom vrhu ga vjetar ocistio.. Temperatura je gore juce bila za kratke rukave lagano.  :27:

sanjin

Pljevlja izadjose na 20 stepeni.

Gaston

Quote from: Стенли on April 11, 2015, 11:14:51
Na Liscu snijega u prosjeku oko metar.. Ima nameta u jednom dijelu ogromnih kao gleceri, a na samom vrhu ga vjetar ocistio.. Temperatura je gore juce bila za kratke rukave lagano.  :27:

Toplo je i danas, 14,4°C duva sa jugozapada.

pg

Suncano i toplo T 20.5C  :53:
10.02.2012
11.02.2012
12.02.2012

Nikola

Bio malo do Meduna

Gornji Medun(u pozadini lijevo pod snijegom Zijovo - desno Hum)

Brotnjik

Stari grad Medun

Donji Medun

demijan

u bg danas 23,9.
sr.mitrovica najtoplija u srb sa 25,0.

SnowHunter

Danas su u regionu zabilježeni prvi ljetnji dani - Sremska Mitrovica i Zenica su mjerile tačno 25.0°C.

U isto vrijeme mnogo južnije bilo je i ovakvih slika...  :43: :43: :43:

Bjelasica:

Orjen sedlo (autor fotografije Marinko Peruško  :45:):

Barice-Žari, (autor fotografije Dejan Medojević  :45:):

Vidjećemo šta će sjutra reći izvještaji sa klimatoloških stanica, ali u Crnoj Gori je prema graficima AMS danas natoplije bilo Bijelo Polje sa 22.5°C. Danilovgrad je dogurao do 22.1°C.

mecava

U Beogradu je islo do 24 stepena a u 23h je izmjereno cak 17°c. Dok Zenica mjeri 25 stepeni, Bjelašnica u 14h mjeri nevjerovatnih -2°c . Ovih 264cm od jutros izgleda ima vece sanse da izdrzi do juna nego snijeg na Žabljaku do maja.

Gaston

Kad nema lisice zečica se igra:

-0,9°C, tiho.

Fraka

E ja vidjeh 2 lisice nocas na potezu od Ljute do Orahovca. Nevjerovatno koliko ih cesto tuda vidim uvece.
T 8 stepeni

demijan

sve naglo zeleni vani..trenutno 22..čekam čet ili petak da vidim hoće li bg prvi ljetnji dan zabilježiti.. :121: