News:

Omogućen je pristup forumu TAPATALK-om

Main Menu

Mart 2015.

Started by sanjin, February 28, 2015, 12:19:26

Previous topic - Next topic

Gile

Cuo da se za vikend ocekuje zahladjenje i moguc snijeg e sad ako mi ko moze reci sta se moze ocekivati.

mijo

daleko je to  Gile
za 6.7. i 8 se crta dobar minus po visini ali nemoj zaboraviti da je april mjesec

Gile

Znam da je April nego vise sve poremetilo pa zato kazem.

Tihi

To što je  april  mjesec ne znači da je snijegu došao kraj.Na našim planinama snijeg mnogo češće pada u proljeće nego u jesen.Već kad počne maj granica se povlači iznad 2000 mnv mada ne postoji neko pravilo za to.Na Durmitoru snijeg zna da pada tokom ljeta,pa i u avgustu ,kad krenu one silne poslepodnevne i večernje,pa ponekad i noćne nestabilnosti,kada temperatura strmoglavo pada .Naravno, da se razumijemo radi se o maloj količini snijega,tek da obijeli ili da se pojavi za vrijeme padavina i brzo se topi.Mi to ne znamo jer nemamo meteroloških stanica gore inače bi  se spominjalo u prognozi" danas na Durmitoru registrovane kratkotrajne sniježne padavine" ,kao što se ponekad kaže za Kredaricu na Triglavu.

U Nikšiću je prije 7-8 godina ,ne znam tačno koja je godina bila  poslije južine 21 aprila ,pošto je predveče okrenuo sjever palo ,narodski rečeno" tri prsta snijega". Bilo je slučajeva kad je snijeg  padao u  maju.To je bili nedje izmedju 1970 i 1980 ,nisu se mogli stari sjetiti kad je to tačno bilo,pa ne znam godinu ,uglavnom u Nk i Pljevlja pane snijeg( naravno u Pljevlja veći) viši od 10 cm.Te godine je nanio veliko štetu poljoprivredi a zamislite kolika je šteta bila kad prije samog skupljanja plodova u Pljevljima pane snijeg u avgustu( to je bilo da će i 50 godina unazad pa i više).

Znači nije snijeg u avgustu pao samo one godine kad su Grci pobjegli,bilo je toga još.Toliko od mene.Koga više interesuje neka istražuje.