News:

Omogućen je pristup forumu TAPATALK-om

Main Menu

Januar 2014.

Started by Cirius, January 01, 2014, 03:01:31

Previous topic - Next topic

sanjin

Jad od zime se nastavlja... nema cak ni izrazene inverzije, samo blagi minusi ponegdje na sjeveru. Zabljak vec na 13 stepeni.

mecava

Ovdje jos uvijek dobro drzi magla.  :05:

bole

Podgorica - Rogami T 16.8C
Dolazi poroljece u nas grad :)

SnowHunter

Ekstremno toplo vrijeme se nastavlja. Podgorica je juče izjednačila datumski rekord sa +18.4°C, a ovo je grafik kretanja podgoričke maksimalne temperature zadnjih 20-ak dana:

Žao mi je što nemam žabljačke dnevne istorijske brojke da uporedim sa ovim što se dešava ovog januara. U svakom slučaju, neobično vrijeme za Žabljak u januaru - dvocifreni maksimumi, a od snijega ni traga, ni glasa...   :75: :76:

SnowHunter

''Sprdnja'' od zime se nastavlja, da li je ovo Žabljak zapamtio?  :78:

Današnji satelit, čak i Sinjajevina polako ostaje bez snijega  :120:

Jedna slika od prekjuče (07.01) sa Orjen sedla, pozajmljena sa facebook strane PK Subra:

sanjin

Koliko je toplo u ovom dijelu Evrope govori i podatak da je najvisi vrh Balkana, Musala (2925mnv) u Bugarskoj, juce imao Tmax od +5.5.

Južina

Pravo da vi rečem, više volim ovu maglu negoli vrućinu u sred januara.Koliko god da je štetna makar imam utisak da je zima.

SnowHunter

Prva dekada januara u Beogradu je protekla bez mraznih dana, dešavalo se i ranije - ipak ne tako često:

Prosjek za cijeli period meteo osmatranja je 6.3, ali u ovom milenijumu je samo 4.3. U prethodna tri slučaja bez mraznih dana 1998. i 2007. zima je do kraja bila očajna, dok znamo šta je uslijedilo 2005. Vidjećemo šta će biti ovog puta?

U Crnoj Gori - Podgorica i Primorje bez mraznih dana, u ostalim predjelima od 2 do najviše 8 na Žabljaku.

Koliko toliko zimska slika sa bjelasičke web kamere  :120:

NK sve ce biti dobro

Gledam juce neki prilog sa Jahorine, cijelo skijaliste je u blatu. u Nk deseti januarski dan je oblacan, ali temperaturno izuzetno prijatan, nesto se ne sjecam kada sam u januaru duksericu nosio bez jakne. Jad od zime se nastavlja. :15:
Sutjeska je naša dika, to je snaga pobjednika,
volimo vas mi smo s vama, vi ste radost Nikšićana!

sanjin

Micev rece da je ova dekada januara u Pg i Zabljaku bila najtoplija od kad se vrse mjerenja.

SnowHunter

Na Žabljaku vrlo vjerovatno, ali u Podgorici je ipak za nijansu bila toplija prva dekada januara 1963. Evo temperaturnih brojki sa glavnih stanica iz prethodnih 10 dana:

Odtupanje od prosjeka za period 1949-2014 u Podgorici iznosi +4.4°C - ovih 10 dana je u kategoriji ekstremno toplo, u Baru +3.2°C - tako da nije ekstremno, već ''samo'' vrlo toplo:

Odstupanje od prosjeka na sjeveru iznosi 5-7°C, nažalost nemamo istorijske podatke da potvrdimo da li je to najtoplije u istoriji mjerenja. Na primjer, pretoplog januara 2007. u prvoj dekadi januara na Žabljaku je bilo skoro 4°C hladnije nego ove godine. Takođe bi bilo zanimljivo znati da li je ikada Žabljak bio bez snijega prvih deset dana januara?  :78:

Evo i kretanja srednje podgoričke temperature zadnjih 20 dana:

Što se padavine tiče samo da navedem zanimljivost da Pljevlja, Rožaje i Berane nijesu imali mjerljive padavine u prethodnih 10 dana.

Fraka

T -11.2.. prolecu pahulje.. ima oko 40 cm snijega.. nije lose  :11:

Eh... no da navedem ove bolno tacne podatke.. 13 stepeni uz nekakvu nisu oblacnost...  :20:

Mađo

Pi drogášu  :120:
----
Sunčano, 10.5°

Cirius

14,4'C, pretežno sunčano i tiho, uz nešto oblaka na jugu ...  Prelijep dan za krstarenje Podgoricom    :105:

SnowHunter

Nemam podatke za cijeli period meteo osmatranja, ali u odnosu na ono što imam ovog januara Žabljak će postići rekord u minimalnom broju dana sa sniježnim pokrivačem u januaru. Prosjek za skoro 40 godina je 29.9, najmanji broj je 20:

Moguće je da je u nekoj od nedostajućih godina ipak bilo manje od 20 sniježnih dana, posebno su ''sumnjive'' 1989, 1990, 1996. - nažalost ja ne znam... :78:  U svakom slučaju, poređenje ovogodišnjeg sniježnog stanja sa nizom od 45 godina iz prethodnog grafa je sasvim dovoljno da se ovakav meteo događaj na Žabljaku svrsta u kategoriju ekstremnih.

Ovako je Crna Gora juče izgledala iz satelita:

niksicki

U Herceg Novom prije bilo malo kise,tek toliko da skvasi zemlju.Sad je oblacno i suvo.

SnowHunter

Već peti put u zadnjih dvadesetak dana Ulcinj ruši datumski rekord maksimalne temperature. Današnjih 17.3°C je za 1.3°C više od prethodnog rekorda za 12.01. koji je izmjeren 1983. Ovako se kretala Tmax u Ulcinju od 21.decembra - skoro redovno je u crvenoj zoni:

Fraka

Jedina dobra, ako se moze tako rec, stvar je da su se ocekivanja za snijeg na jugu spustila i da bi svi sad bili srecni kad bi ga samo vidjeli da pada. Februar 2012. je ucinio da je proslogodisnjih 5 cm bilo "bzv" za dobar dio foruma.. Eto tako..

On: 6.3 stepena u Bg... sprdnja ziva.. Nisam jaknu uzeo eo 15 dana.. sto u kotor sto odje, no bez kad je jedan dan kisa padala.

Mađo

E e, nemô ti fakinu kapôt nosít pa ni se potlje žali e te śečé preo krstí.    :76:  :23:
------
Magla,toliko gusta da su zabilježene "padavine".Vlaga 97% i 0.4°

Fraka

Nema me dje vise presjec no sto je moj dobri Madjo  :23: Eo od diskusa nikudj 2 mjeseca  :54:

mareeram

Quote from: Mađo on January 12, 2014, 21:35:56
E e, nemô ti fakinu kapôt nosít pa ni se potlje žali e te śečé preo krstí.    :76:  :23:
------
Magla,toliko gusta da su zabilježene "padavine".Vlaga 97% i 0.4°

Quote from: Mađo on January 11, 2014, 12:54:14
Pi drogášu :120:
----
Sunčano, 10.5°

Joooooj, umrecu od smeha majke mi, ahahahahaha :05: :05: :05: :05:
---------------------
Danas sam bio na jednom pesacenju tu oko Beograda, kod Ripnja i Ralje, koliko je jagorcevina procevtaloooo, na sve strane, da, da, danas 12. Januara! :05:

bole

Sinoc sam  bio  malo na Zabljak u prolazu  :116:, izgledalo je pretuzno temp. u auto oko 19:30 je pokazivala   2.5c  :20:
Snijega ni u tragovima.... :)

On :
Podgorica 6C   

mecava

SnowHunter

Hladno jutro  :120:, na većini stanica najhladnije u ovom januaru, Žabljak je dogurao skoro do -6°C, Plav je mjerio -4°C. U Beogradu već 22 dana za redom nema temperaturnih minusa. Nije baš čest slučaj u srcu zime, ali nije ni rekord. Slijedi tabela sa najdužim zimskim (decembar, januar, februar) nizovima bezmraznih dana u Beogradu od 1889. do danas:

Vidjećemo gdje će se zaustaviti trenutni niz...  :78:

Jutarnje slike s Bjelasice, na početku skijališta jutros slana, dok su gornji dijelovi još uvijek pod snijegom:

Bura

U Baru pretežno vedro uz T 7.9°C. Prelijep dan danas, na mom termometru danas Tmaks 17.3°C.
Bolje gram nafake no kilo mozga.