News:

Omogućen je pristup forumu TAPATALK-om

Main Menu

Kratkoročne prognoze

Started by Admin, September 20, 2009, 18:02:28

Previous topic - Next topic

Madjo

Veliki promasaji modela.Od ocekivane jake kise ni j.
Samo da konstatujem naredni 7dnevni period suncan i stabilan po Ec.

Miloš

Za Bar su modeli dobro predvidjeli količinu padavina (između 50 i 100mm), ali su zato ispromašivali periode najjačih padavina. Za prethodnu noć su crtali slabe padavine, a pala je ogromna količina. Kapiram da su to bile konvektivne padavine, a u tim slučajevima nije lako predvijeti gdje će pasti tačno i koliko.
Za večeras bi trebalo da su modeli ipak precizniji, s obzirom da su u pitanju padavine iz slojaste oblačnosti. Na kartama većine modela se crta još 30-ak mm do sjutra ujutru, a ako nastavi ovim intenzitetom, neće biti ni 5mm.

Slažem se sa Mađom da se za naredni period očekuje stabilno vrijeme.

Admin

U Podgorici umjerena kiša, u skladu sa onim  što se dalo vidjeti iz modela.

Branko Micev

Termobarički greben sa SW! Narednih dana stabilno i neuobičajeno toplo za ovo doba godine (delim misljenje vec iznetih konstatacija) . U ovim danima (za proteklih 60godina) rekordna Tmax bila je oko 30C. Hoće li do kraja sedmice biti oboren neki dnevni rekord kada je Tmax u pitanju? Po sljedećoj karti EC-a izgleda biće upisivanje novih rekorda na AT850 T=15C!. ... 

Branko Micev

Toplo-Hladno! Prema EC, oko 12.oktobra sa zimskom opremom na Zabljak!? AT500mb jaka meridionalna dolina sa sjevera Evrope, Temp-AT500 je oko -25 do -30. Temp na AT850mb oko 0C do -5C. Rekao bih idealni uslovi, naravno ako se ostvari prognozirana situacija. A ona izgleda ovako:   :o

Madjo

Ec vidi promjenu vremena za vikend uz dobre padavine.Samo da ne ispari

Madjo

Kao sto sam pretpostavio,od ciklona osta mini front i slabe padavine,a mozda i suvo.Po Ec-u porast temperature,a od vikenda osjetan pad.
Po GFS-u kisovita nedjelja 11.10

Madjo

Opet Ec vraca kisovitu nedjelju i ponedjeljak.Mislim da ce sjutrasnji izlaz ukinuti padavine.Onda preksjutra ce opet vratit na kisu.Pa sve tako do nedjelje.Izvlacenje kà na loto.
Neznam ima li smisla ovo komentarisat,sprdaju se modeli samnom.

Madjo

Definitivna je promjena vremena za vikend i dalje,i Ec i Gfs slozni u potpunosti,dok ce od ponedjeljka ojacati anticiklon uz prodor hladnog talasa koja moze donijet cak manje snijezne padavine na visim planinama na sjeveru.Klasican scenario,juzina i obilne padavine potom zahladjenje uz prodor sjevernog vjetra i razvedravanje na jugu i centralnom dijelu CG.
Vidjecemo..

Branko Micev

Ima li  broja seriji ciklona?.   A tek temperatura na AT850mb. Madjo kaze da će biti i snijega, a biće pravo čudo ako ne padne snijeg (planine na sjeveru 1500mnv) pri ovoj situaciji... ???

Branko Micev

A zašto će biti veoma toplo narednih dana? U visinskoj SW struji vršiće se intenzivna advekcija toplog vazduha (TA) sa sjeverzapada Afrike.  U izvorišnoj oblasti temp. vazduha je skoro 40C (ispod je medjunarodni SYNOP code za meteo stanicu u Alžiru). Juče Tmax tamo bila je 39.7C! U Španiji-Cordoba Tmax juče 34C! Hoće li kod nas tropskih 30C? Temp. na AT850 +15C. Po ovome izvesno je recimo 99% da hoće.

Synop codeAAXX 05184 60633 36/// /2506 10363 21076 333 10397=

Madjo

Nevjerovatna stvar.Narednih dana pretpostavimo u Podgorici +30 C,a par dana kasnije Komovi pod snijegom!
Kakva ce to bit promjena.Bogami ce biti grmljavine i gràda.

Madjo

Izgleda da ce ponedje biti i jakog juznog vjetra u nedjelju vece/ponedjeljak.EC daje 7-9 m/s prosjek na Jadranu kao i Durmitorskom podrucju,sto govori o mogucim znatno vecim olujnim udarima.

Branko Micev

Bravo Madjo, jak sjever i to sa olujnim udarima brzine preko 17.1m/s)! Pogledaj gradijent pritiska i položaj izobara prizemnog pritiska (SLP surfer level pressure). U ovakvim situacijama PG udari preko 20m/s. Mislim da se slažeš. A Drumitor, Komovi... ne samo što će lijep spektar jesenjih boja  zamjeniti jednobojna bijela, već prilično vanredni meteo uslovi u tim predjelima jake sniježene mećave 100%.  Da poručimo, u nedjelju do kraja dana, da se povuku sa  planina oni koji nijesu spremni za ovakvi meteo uslovi jer će ih 12, 13 i 14. oktobra čudo snaći.. Ovo će biti baš naglo i iznenadjujuće. Tako je po GFS kartama, vidjećemo kada se to primakne na prognostički period kada će biti na dohvatu naših modela do +96h. VRF, sa svojom filigranskom numeričkom tehnologijom, sigurno će dati snijeg .

Branko Micev

Odakle stiže hladan talas?  Direktno sa sjevera EU karte potvrdjuju spuštanje veoma hladne vazdušne mase meridionalno direktno ka nama.  U ovoj situaciji najgore će proći Rumuni, Bugari i  dio istočne Srbije, pa ništa neka spreme SO za puteve a Ukraina neka im ne ukida ruski gas.
Na AT500 osa doline je malo istočno od nas i mi se nalazimo nešto zapadno u zoni pozitivne tendencije pritiska a kada dolina predje, istočno od nas, onda kod nas od padavina nešto vrlo slabo a što se hladnoće tiče to nam izgleda ne beži, prema AT850 temperatura na oko 1500mnv 0C do -5C, na AT500 temp. -20C do -25C. Kako se samo namješta situacija.

Cirius

Bice vrhunski prisustvovat' ovome !!!!  Mozda se i neke fotke odrade ....   ja sam danas, pored svog oktobra, setao kroz Pg u kratke rukave, mada znam i ranije da je, bar jedne godine, u Pg bilo 30 C  15-og oktobra, pa ovo neobicno toplo vrijeme nije previse cudno za 'kazan'.  Ali gospodin koji dolazi u nedelju izgleda mocno ..  steta sto im ne dajemo imena kao tropskim ciklonima, ovo bi sigurno bio neki Vuchina    :D 

Madjo

Jeste,bice prava vuchina.Ali po mene je veci vuk ovo zahladjenje i anticiklon poslije ponedjeljka vece na utorak nego sami ciklon koji ce donijet dobru kisu.
Kao sto rece Branko,tokom zahladjenja moguce vrlo malo padavina po sjeveru.Interesantna situacija:prvo ce nas ispuhati jugo a potom jos jace sjeverac.
Po vecerasnjem ECMWF-u,padavina nesto manje nego u proslim izlazima kada je crtao cuda.Ipak ce ih biti dosta.Takodje vidi u ovom izlazu najnize dnevne temperature za narednu srijedu,cetvrtak, 15 C manje od sadasnjih.Naravno da ce biti mraznih jutara i u relativno nizim krajevima ako se sve ovo ostvari.

Cirius

GFS je, cini mi se, prije nego sto je bio 'suv', crtao ovo za nedelju/nadalje, tj dobar ciklon, ne sjecam se zahladjenja, jos prosle nedelje, makar na dan. Sjecam se, bilo je punih 10+ dana do tada i nije mu nesto pridavan znacaj, a ispade da ga je jos tada nasao, pa se izgubio ..
Sto znaci kada je oblasti niskog pritiska na jednoj visini na jednom, a na vecoj visini na drugom mjestu, tj kad se ta razlika poveca ?

Admin

To se naziva nagib ose ciklona i od nagiba u dobroj mjeri zavisi brzina kretanja istog. Ako je osa vertikalna taj ciklon se u principu jako sporo premješta.

Branko Micev

Admine da nastavim...  a ciklonom u prizemlju upravlja visinski ciklon tj. prizemni ciklon kretaće se u pravcu kojeg će ga voditi "osa ciklona" a to je smjer najbržeg pada vazdušnog pritiska u prizemlju Po ili SLP kako kome više odgovara. A ko bude napravio fotke iz situacije koja dolazi molim ga da nas počasti tako što će ih na ovom mjestu staviti a ja ću mu, naravno,  biti zahvalan...

Branko Micev

Ciruse, oktobar 2007. tri tropska dana u PG a četvrti preko 29 ali ispod 30C i to sve uzastopno! Ovo je jedini primjer takav  za više od pola vijeka sistematskih ili službenih mjerenja...

Madjo

Po jutrosnjem izlazu modeli se razisli.Ec kaze obilna kisa mjestimicno,a najniza temp u cetvrtak kada ce bit ujedno i najsnazniji sjeverni vjetar.Po Gfs manje padavina i najhladniji utorak,a potom toplije.

Cirius

Hvala na objasnjenju, mnogo 'cistije' sad ..   I jeste, to je oktobar prije dvije godine !  Ostao mi je taj 'detalj', isto kao i da je jedne godine u Pg 13. maja bilo 36 C.
Fotke mozda ispadnu dobro, ali nije nuzno da jak sistem bude 'fotogenican',  desavalo se ponekad da visoki stratusni oblaci prosto odebljaju s toplim frontom, spuste se i postane tamno i bezoblicno prije zurke, najbolje bi bilo da prvi dio dodje brzo i da se snimi iz poluprofila, da se tako izrazim ...  vidjecemo.

Madjo

E moram prokomentarisat EC za utorak.To sto crta ovaj model je u domenu naucne fantastike.Em sto se crta ogromna kolicina padavina,em naglo zahladjenje uz jak sjeveroistok sredinom dana sto bi uslovilo snijeg kod mene na pjenu od mora! Znaci sudar hladne i tople struje moguc..Nemora se ovo desit,ali je lijepo vidjet da se ovo uopste daje u oktobar.

Branko Micev

I danas u pojedinim mjestima CG rekordne temperature za više od pola vijeka za ovo doba godine. Juče na Žabljaku skoro 23C i to je bio najtopliji 8.oktobar za više od 50god.
Topla advekcija u termobaričkom grebenu sa sjevera Afrike čini svoje, pogledajte  AT850mb i AT500mb . A da je tamo zaista vruće pokazuje i synop code i Tmax  (crvenom bojom 42.3C) .

Synop code meteorološka stanica u Alžiru na 293mnv:SM    07/10/2009 18:00-> AAXX 07184 60630 12770 22406 10389 20051 40101 53002 60002 82230
     333 10423 82856=