News:

Omogućen je pristup forumu TAPATALK-om

Main Menu

Septembar 2012.

Started by Miloš, August 24, 2012, 10:20:16

Previous topic - Next topic

Nikola

Front u cetvrtak ce biti jak,moze biti lokalno i obilnih padavina i vremenskih nepogoda.

Novi Gfs nacrta povratak ljeta za vikend,cak +20 na 850mb u nedelju,znam da ce ovo da se mijenja ali opet izgleda pesimisticno zadnja tri izlaza,samo EC da ne ode njegovim putem.

Fraka

Pa eto vidjecemo.. Ne moze ni ljeto odjenom nestat... mora bit i toplijih perioda jos. No sve je to kratkoh daha, dan je sve kraci, insolacije sve manje  :79:
Ovo za 3 dana je sad aktuelno.. i ja bas mnogo volim ove frontove  :109: Moze bit solidnih padavina  :62:

Madjo

Po Ec-u, ništa od ciklona.

Južina

EC vraća ljeto krajem mjeseca.Ponovo preko 30 :57:

Madjo

Zanimljivo mi je koliko će ovaj prodor u četvrtak oboriti temperaturu vazduha na śeveru Crne Gore, i visokim planinama donijeti prve pahulje !  :109:  :105:

Zapuvaće śeverac.  :81:

Miloš

Da, ovo će biti veoma jak front, ali uopšte neće donijeti dugotrajniju promjenu vremena, jer se već od subote vraćaju temperature kakve su bile ovih dana. Tako da ćemo se još načekati do one prave jeseni. Važno je da su prošle one velike vrućine i suša.

Dzoni

Bice jos prilika za kupanje krajem mjeseca  :116:

Nikola

U cetvrtak solidne padavine uz front prijepodne i zahladjenje,prestanak padavina tokom dana.
U petak toplije.

U subotu i nedelju suvo(EC 12 Z daje zahladjenje u nedelju)dok GFS 12 Z daje ljetnje temperature(modeli se jos uvijek razilaze za vikend,po pitanju temperature).

U ponedeljak suvo i toplo,posebno na jugu.

vanja

hmm mislim da je vec kad je "rade" zaladio  :03: po vrhovima durmitora malo i padao snijeg vec  :79:

Madjo

Quote from: vanja on September 18, 2012, 22:31:59 hmm mislim da je vec kad je "rade" zaladio  :03: po vrhovima durmitora malo i padao snijeg vec  :79:

Moguće je, ali śutra će definitivno makar malo pobijeljet  :27: Čak i vrhovi i područja ispod ~2000 m.

Kimi

Ja bih rekao da će sneg padat već iznad 1550m...a iznad 1750 bi moglo i obelit  :11: :11:

Ovo se odnosi naravno na sever Crne Gore i jugozapad Srbije.

Nikola

Na Zabljak ce sjutra bit ispod 4c sigurno,moguce je da bude kratkotrajne susnjezice ili vlaznog snijega! jer ce biti 3 u 12h na 850mb u jak vjetar,planina je to.Padavine pocinju za 8-9 sati.Front izmedju 6 i 9h ujutru. Bice veselo  :105: cesto su ovakvi prodori praceni gradom i olujnim vjetrom.

Madjo

S obzirom da će śutrašnje vrijeme donijet osjetan pad temperature na śeveru, uz eventualan prvi snijeg na planine, jeste li za to da opišem ciklon? Na redu je Slavica.  :72:

Nikola

Quote from: Madjo on September 19, 2012, 15:35:38 S obzirom da će śutrašnje vrijeme donijet osjetan pad temperature na śeveru, uz eventualan prvi snijeg na planine, jeste li za to da opišem ciklon? Na redu je Slavica.  :72:
Opisuj Slavu  :122:

Bura

Quote from: Madjo on September 19, 2012, 15:35:38 jeste li za to da opišem ciklon? Na redu je Slavica.  :72:

Zašto ne bi bili?  :18:  :45: :45:
Bolje gram nafake no kilo mozga.

Miloš

Možda je bolje da samo Slavicu okarakterisali kao hladni front, a ne ciklon. Jer zahlađenje i padavine će donijeti hladni front koji je u sklopu ovog prostranog ciklona na sjeveru Evrope, a plitki ciklon koji će se produbljivati danas u Đenovskom zalivu i neće toliko imati uticaja na vrijeme kod nas.
Školski primjer hladnog fronta:

I na karti visinskog strujanja se vidi da ćemo biti pod uticajem prostrane doline ovoga ciklona na sjeveru Evrope:

Madjo

Iskreno,ne volim da pominjem frontove, ljepše mi zvuči zahlađenje,prodor itd.Prodor neće donijet padavine nego termini prije,to jest masa sa Jadrana.Slavica nije previše izražena po visini,ali u nižim slojevima-ipak jeste ciklon. Mali, ali slatki jadranski.  :43:
Vjetar na 925 mb i 850 mb.  :81:

Dzoni

Slazem se sa Milosem da je ovo klasican front i to poprilicno kratkotrajan  :19:. Nisam optimista kad je kolicina padavina u pitanju, sve mi se cini da ce biti zanemariva kod nas u PG uz sjeveroistocni vjetar.

Nikola

Ovo mi se nimalo ne svidja  :57: front odlazi juznije i sjevernije od nas,ali sta je tu je

Dzoni

Nema pocetka najavljenih padavina za 23/00h... a bojim se da cemo oskudno i vidjet padavina uopste.

Nikola

Najmanje narednih 7 dana bez ciklonske aktivnosti,bice samo lokalne kratkotrajne nestabilnosti na sjeveru sredinom sledece sedmice.

Temperatura od subote u porastu,sledece nedelje svakim danom sve toplije,temperature ce prelaziti 30c.

Dzoni

Kao sto rekoh ranije, sve su prilike da cemo se krajem sljedece nedelje opet moci kupati na moru...Max T ce ici i do 33-34c.

Cirius

Možda EC u sljedećih par dana da drugačije izlaze za posljednju dekadu septembra ...   ovi trenutni su očajni i gore od njih ne može:  ciklogeneze daleko nad Atlantikom,  a sve izraženija  'afrička'  strujanja nad nama.  
Svaka promjena će biti na bolje    :116:

Nikola

Na sve sam mislio ali da cemo krajem septemnra imati tropski talas-od ponedeljka sa petkom pretezno suncano u utorak uz prolaznu nestabilnost,temperature i do 35C u najtoplijim mjestima.

sanjin

Na sjeveru tokom jutra po kotlinama magla. Vjetar slab do umjeren, uglavnom južni i zapadni. Jutarnja temperatura vazduha od -2 do 10...

Sjutra ujutru na sjeveru i do -2, a za samo 3-4 dana na jugu ce prelaziti 30.  :36:

edit:
Temperatura po visini za 7 dana po GFS-u.