News:

Koristeći Profile, Modify profile i Look and Layout možete promijeniti izgled foruma, odnosno izabrati neku drugu temu.

Main Menu

Februar 2012.

Started by Miloš, January 27, 2012, 12:18:26

Previous topic - Next topic

sanjin

U petak i subotu yr.no crta 28mm uglavnom snijega za PG.

skener

Prognoza HMZ za petak i subotu-

Tokom petka i subote, pretežno oblačno, na primorju kiša, na kopnenom području u južnim predjelima kiša i snijeg, a u centralnim i sjevernim predjelima snijeg. Ponegdje su mogući pljuskovi sa grmljavinom i umjerene ili obilne količine padavina. Vjetar u petak i subotu mjestimično umjeren do pojačan, južni istočni.

Ima sanse za PG i DG za snijeg,samo malo srece i bice  :79:

scepo

Umjerene do obilne kolicine padavina za pet-sub kakve su nam sanse za snijeg :32: :120:

Dzoni

Kao sto smo svi bili svjedoci, modeli ovo od sinoc do jutros nisu vidjeli pa je tako i moja prognoza pala u vodu. Srecan sam sto je tako  :109:

Isto tako padavine za danas najavljene mislim da ce omanuti. Od jutros u PG dosta sunca, padavina ni za lijek.

@nikola

Neznam gdje vidje to da nece biti nesto puno padavina u pet/sub ? Modeli crtaju umjerene pa cak i obilne kolicine padavina.
Nazalost, meni se to ne svidja jer smo mi granicno i mislim da uz takav juzni i istocni vjetar mi cemo mixat snijeg i kisa a onda prec u kisu !

Takve situacije najvise mrzim, bljuzge ce biti a pokrivaca normalnog tesko. Daj boze da i ovo omanem  :116:

Stefan600

Sanse su nam solidne, ne bih sad o tome. Mislim da je mnogo pricati o snijegu u situaciji udaljenoj 5 dana, nakon situacije u kojoj smo dobili 30cm snijega prije neki dan.

Malo da spustimo loptu...   :105:

Mogu samo rec da su sanse dobre, i da nam ostaje da ispratimo ovo samo. BEZ EUFORIJE!

@@@@@ DZONI: Ako se ovo ostvari bilo bi i preko 10 cm novog snijega, sigurno...
Februar 2012. :)

Dzoni

Quote from: stefan96 on February 06, 2012, 11:22:43 Sanse su nam solidne, ne bih sad o tome. Mislim da je mnogo pricati o snijegu u situaciji udaljenoj 5 dana, nakon situacije u kojoj smo dobili 30cm snijega prije neki dan.

Malo da spustimo loptu...   :105:

Mogu samo rec da su sanse dobre, i da nam ostaje da ispratimo ovo samo. BEZ EUFORIJE!

@@@@@ DZONI: Ako se ovo ostvari bilo bi i preko 10 cm novog snijega, sigurno...

Stefke,  kada bi ciklon koji dolazi u cetvrtak vece/petak u zoru i traje do nedelje donio samo snijezne padavine, koje po modelima variraju izmedju 25 i 30mm to bi bila repriza 01/02.02 , sigurno preko 25cm. ALi ne vjerujem u taj scenario, bicemo visoko sa temp bojim se.

Nikola

Kkako sad modeli vide toplota je daleko od CG tako da petak je zagarantovan snijeg,za dalje necu da govorim jer moze biti svasta.
Ovaj snijeg nece se istopiti ostace do petka preko 5cm.
Nocas slaba vajda sa padavinama i da ih bude kisa bi padala,jer jaceg vjetra biti nece

Madjo

Modeli,posebno NMM, su bili odlični za prethodnu noć- južno strujanje, sjeveroistočnjak u prizemlju, padavine Ok,nešto više istočni dio države....temperatura po visini pogođena, oblačnost i početak padavina takođe...  :27:
No, zavisi ko što gleda i kako gleda i koliko se razumije u karte.

A mi bismo da potrefi u minut kad će i đe počet padat, mi bismo da tačno u cm pogodi visinu snijega u svome vrtu, da tačno se zna kad će prestat...da je to moguće HMZ kao instuitucija nebi imao potrebe da postoji, i nebi se zvale Prognoze nego Sigurno vrijeme, tako nekako vjerovatno  :78: :75:

sanjin

Само што се НММ просуо када је у питању темп. на два метра.

WRF даје за поподне неких 6мм падавина (снијега) за ПГ. НММ пресушио - свега 0.4мм.

Dzoni

Prosuli su se svi modeli, jedino ko je vidovit bio sinoc je mogao vidjeti ovoliki snijeg za Podgoricu ! Iz modela sigurno nije !

Evo Milosha drzim za covjeka koji ce jos malo biti profesionalni meteorolog, pa je sinoc oko 22h napisao parafraziram "sto ocekujete ljudi,kakva je to euforija kao da ce zatrpavanje...ocekuju se padavine slabog inteziteta i mozda 1-2cm pokrivaca do ujutru... A bilo je diametralno suprotno,dakle modeli sinocno nevrijeme nisu predvidjeli u ovoj mjeri.

Za danas su davali popodne i uvece solidne padavine (5mm) ali djaolje kaplje i pahulje nema i ne vjerujem da ce je i biti po suncu koje sad sija u PG  :80:

sanjin

Па поподне и вече још није ни дошло Џони.  :122:

Transmat

Quote from: Dzoni on February 06, 2012, 12:52:46 Prosuli su se svi modeli, jedino ko je vidovit bio sinoc je mogao vidjeti ovoliki snijeg za Podgoricu ! Iz modela sigurno nije !

Evo Milosha drzim za covjeka koji ce jos malo biti profesionalni meteorolog, pa je sinoc oko 22h napisao parafraziram "sto ocekujete ljudi,kakva je to euforija kao da ce zatrpavanje...ocekuju se padavine slabog inteziteta i mozda 1-2cm pokrivaca do ujutru... A bilo je diametralno suprotno,dakle modeli sinocno nevrijeme nisu predvidjeli u ovoj mjeri.

Za danas su davali popodne i uvece solidne padavine (5mm) ali djaolje kaplje i pahulje nema i ne vjerujem da ce je i biti po suncu koje sad sija u PG  :80:
Nema sta da ti je zao svoje prognoze Dzony boy.
Isto smo zakljucili i Ti i Miloš i Ja. Jednostavno u odnosu na modele i na poznavanje mikroklime, dali smo ispravno misljenje... ali to su takve situacije kad modeli jednostavno nisu mogli bolje... i zato smo i mi ''omanuli'' .
Ali bitno je drzati se modela i iskustva..  jer svako moze dati neku subjektivnu prognozu, ali ako se ne drzi prognostickog materijala onda nije osnovana.
Tako i rade prognosticari.  

sanjin

Sta su najavili danas na Vijestima,jel gledao ko??

Krivi

Nista posebno...sjutra malo padavina,razvedravanje...u srijedu promjenljivo oblacno ali bice sunca dosta,u cetvrtak naoblacenje novo...interesantno je da ce minimalne T dosta pasti pa ce na primorju svugdje bit ispod nule...
GGMU!

scepo

Naredna 3 dana suvo u cetvrtak tokom noci padavine :27:

Krivi

GGMU!

Fraka

Sto je tu dobro kukali... vidji kakav je to klin razbi sve

scepo

Fraka

Izgleda sjajno za citavu drzavu... eh... ajde, zadnja sansa za nas..

Krivi

GGMU!

scepo

Ako Ec nocas potvrdi bice veoma zanimljivo :79:

Krivi

Po sat24 oblaci su neki novi iznad nas...vjerovatno donose nove padavine,al to ne mogu da tvrdim..
GGMU!

sanjin

Admin najavi novi talas padavina od cetvrtka vece na petak.  :121:
U cetvrtak minimalna u PG -5.

winter

Nove padavine potvrdene za petak  :79: ecmf dobar