News:

Omogućen je pristup forumu TAPATALK-om

Main Menu

Priroda Crne Gore u opasnosti

Started by Bura, July 03, 2011, 12:57:12

Previous topic - Next topic

ehtelion

to se radilo prije pa nista nisu mogli. Nista bez svoje volje, kad priones. A ta bi se omladina razbjezala izgubili bi alat i sto sve ne. Da ne pricam da ne umiju po krsu ici.  Ja bih sad posao da gasim, ali ispadam magarac.

Transmat

Quote from: ehtelion on August 24, 2011, 23:34:11 i ja i ti transmate sjedimo i pisemo ovdje. a sto ne gasimo? Slazem se da skoro niko ne brini o prirodi. A mi sto "brinemo" smo taman isti.

Pricao mi je ovaj iz SLuzbe zastite, 3 puta u jednoj noci ih zovu da gase pozar u Dolovima kovackim, na 700 metara visine. I sva tri puta uvece oko 10. To su sve podmetnuti pozari. Kako i zasto nije mi jasno.
Skroz si ti u pravu. Ali dje cemo nas dvojica sami?? progutao bi nas pozar! sa kantama vode ili granama ??   Ipak treba da postoji neki civilni sektor zastite koji bi usmjerio ljudstvo.. Kako ja da pokrenem selo moje da krenemo sad u ovo brdo da gasimo? Kad se svi tako bahato i prejedeno ponasaju. ne mozes ih puskom natjerati iz kuce da izadju. Oni veceras iz dvorista gledaju kako gori laće i uzivaju. da krenem od kuce do kuce, smijali bi mi se, i pitali jesam li normalan.

Madjo

Quote from: ehtelion on August 24, 2011, 23:39:48  Ja bih sad posao da gasim, ali ispadam magarac.

Tačno, što bih se ja mučio kad 99% neće jel..  :72:

ehtelion

Quote from: Madjo on August 24, 2011, 23:41:36
Quote from: ehtelion on August 24, 2011, 23:39:48  Ja bih sad posao da gasim, ali ispadam magarac.

Tačno, što bih se ja mučio kad 99% neće jel..  :72:

Ne bi mi to smetalo ako bih znao da cu pomoci gasenju pozara. Ali ce ga opet ti isti zapalit iduce godine samo da bi ti se smijali.

Mislim da u Perastu ima dobrovoljno udruzenje vatrogasaca, to me odusevilo. I to je taj civilni sektor o kome ti pricas. ALi kod nas bi se to pokralo, prodalo i unistilo. Ovdje se vidi gdje smo u razvoju, gdje su nase postenje i castnost, nasa nepokvarenost u odnosu na Zapadnu evropu,  mi cuveni Crnogorci se ovdje brukamo, kad necemo svi zajednicki vatru da gasimo, a  uvrijedemo se coce zbog gay parade.

MeteoLaik

Ja sam prije 3,4 godine sa ocem  iz Podgorice pošao u moje selo, 30 km od Podgorice jer smo čuli da je požar izbio na brdu i da prijeti kućama, a da je pri tome to daleko od moje kuće. I dolazili su vatrogasci, mi smo pomogli što je u našoj moći. Čak su se čule manje explozije, valjda od municije iz WW2. To ne bi bilo čudno da neki rođaci i seljani iz kuća nijesu izlazili, a tek neki koji žive u obližnjoj varoši. No, to je naš narod. Silom bih ja omladinu tjerao da pomažu i gase, i da sade drveća (ja sadim voćke u selo :114: i održavam vinograd,koliko mi mogućnosti i vrijeme dozvoljavaju). Bolje da nešto korisno da uradimo, nego da blejimo po netu, ili se kao neki izležavamo po plaži, pjanimo i sl. No, zalud priča. A da se pređe sa riječi na djela, ispali bismo ludi u očima onih koje ništa ne dotiče, sve dok njima pod nogama ne počne goriti. Takav smo narod...Nemam pravo da kritikujem, ali imam pravo izreći ono kako jeste
.

Madjo

A ovoga što je zaždio ovo na Krsta da mi ga je uvatit... :71:  polomio bih ga  :71:
Kakvi su to bolesni umovi? Zapalit livadu koja je sva suva a vjetar koji gotovo uvjek šiba..neznam... nije niko sa strane no neko od nas...

Malo mi je muke i rabote na ovi žaropek što trpim i sad treba da visim u glavicu i da mlatim granom zato što je nekoj bistrini šunulo da zapali livadu.

Madjo

Jeste, ali uvjek će bit onih koje nije stalo i njih je naravno uvjek većina.
Tek kad mu se primakne vatra kući, onda kuku lele.

Nebih ja spominja vikendaše u nikakvom negativnom smislu da nijesam iskusio njihovo ponašanje za vrijeme prethodna dva požara.

ehtelion

meni vatra vala nikad ne moze doci. ali nikako ne mogu uzivati i smijati se nekom nego bih vazda pomogao. Ali Transmat je u pravu, jedan visok nivo civilne organizacije je potreban. I iznad svega zelja.

Madjo

Ali problem je što smo se ozobali,nije kao nekad da komšija komšiji pomaše i brat bratu.
I neće niko ništa da uradi đe nema para,zarade,interesa...takvo je vrijeme došlo i kraj.

sanjin

Za gasenje pozara postoje vatrogasci...

ehtelion

Quote from: Madjo on August 25, 2011, 00:21:24 Ali problem je što smo se ozobali,nije kao nekad da komšija komšiji pomaše i brat bratu.
I neće niko ništa da uradi đe nema para,zarade,interesa...takvo je vrijeme došlo i kraj.

Jeste madjo, apsolutno si u pravu. Malo ljudi osjeca onu radost kad pomogne pa makar kola neznancu pogurao.

MeteoLaik

o t u đ e n o s t. Prvo od samih sebe, potom od drugih ljudi, a onda i od prirode. Zato joj ljudi rade to što joj rade, a ona pamti i trpi. Vratiće nam...

Madjo

MeteoLaik

Aliluja-. :119:  Stvarno se mora podići nivo svijesti građana o problemu zaštite životne sredine. Beton nam i sami krš neće dati čistoga vazduha i kao posljedica toga bbiće problemi sa plućima. No, ko još o tome misli, je l te?

Madjo

Sve se to dá lako riješit.Ako se ne može podić ekološka svijest našeg naroda ni na kakav način, onda tu treba da stupi zakon.Fino onoga što je bačio smeće pored puta kazniti sa minimum 200 eura a ovoga što je zapalio šumu sa minimum hiljadu.Pojačati službe,kontrole, to bi taman bilo dobro da se otvore nova radna mjesta.
Za ovakve stvari nije greota nikoga prošpijat.
Našli bi se ljudi i za takve poslove i da primaju platu.

vanja

bogami ne samo sto bih ga kaznio novcano nego bih u kaznu uracunao i sadjenje i obnavljanje sume u sledecih pola do godinu dana pa da vidimo dal ce opet da pali

Bura

Da znate da sad dok sam citao vasu diskusiju, bas mi je bilo milo sto imam ovakve ljude za priajtelje.....
Bolje gram nafake no kilo mozga.

ehtelion

angazovao bih ja ove da nam pomognu i da nas batinama edukuju:)

blavor

Quote from: ehtelion on August 25, 2011, 12:18:43 angazovao bih ja ove da nam pomognu i da nas batinama edukuju:)

aaa, vrh da si se ovoga sjetio..bravo..to je taj rad  :109:
a inače, posledice ovih požara i nebrige o prirodi će žestoko da se osjete uskoro, pogotovo što smo mala zemlja, a i ljudi su takvi da ih baš apsolutno ne zanima budućnost same prirode..

Madjo

Evo da se javim, od jutros sam u brda da gasim  :13:  Uspjeli smo bili u početak da zaustavimo požar na vrh greda iznad borove šume, 6 puta je avion bača vodu,vrlo uspješno, nakon toga smo pratili situaciju nekoliko sati i sanirali manje vatre, i malo je falilo sreće da se sve potuli.Teren težak i nepristupačan, veliki uspon.Međutim,od 14 h je opet počeo da duva vjetar i ubrzo je raspirio vatru na više odvojenih lokacija...avioni više neće bačat vodu jer su krenuli za Nikšić,tako nam je rečeno.
Ostaje nam da čekamo vatru dolje ali to je stihija i teško da će se ugasit,nemožeš prići od temperature. inače svi su premoreni a vatrogasna nije uopšte dolazila već je pošla da gasi požare po Vršanju.

Malo nas je bilo, nas 6-7 mještana,uglavnom ljudi po 60 godina i dali smo vanljudske napore da se spasi borova šuma.
Kasnije opet idemo gore čim malo odmorimo u nadi da će nam se pridružit više ljudi iz sela.

Pozdrav.

Bura

Bolje gram nafake no kilo mozga.

MeteoLaik

Cirius

Srecno Madjoni !  Mediji javljaju da je bas na Njegusima urgentno stanje,  kao i u Opstini Danilovgrad na par mjesta;  ima jos pozara,  ali nesto manjeg intenziteta.

Madjo

Sad sam odozgo,ni živ ni mrtav  :25: Vatrogasna služba Cetinje i mi mještani smo uspjeli sa šmrkovima i naprtnjačama da zaustavimo požar prema selu.  :109:
Biće nešto na tvcg1 u dnevnik o tome.

vanja

gledao sam taj sirovi materijal ...velik pozar iznad one sume koja se prostire do livada...pozar je prakticno na liticama ali vjetar usmjerava vatru iznad suma...dosta nepristupacan teren...
u podgorici veceras veoma slaba vidljivost  prema krajnjem jugu grada...dajbabska gora se jedva nadzirala od tvcg i gradilista atlas centra...imamo 4 dromadera ali kako bi dobro dosla ona 2 kanadera sto ih prije 15 godina prodasmo...ipak kanader je kanader zar tolko gori i u okruzenju pa ne mozemo da zatrazimo ili dobijemo pomoc? i sta se desilo sa idejom nisa kao regionalnog centra za vanredne situacije tipa gasenja velikih pozara itd kolko sam upoznat rusija je pomogla centar sa svojim pilotima i onim ruskim velikim avionom za gasenje pozara... od prosle godine ne procitah nista u vezi toga